Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 12 oktober 2019 @ 00:00 door Travelboy , 701 keer bekeken

De duurste koffie ter wereld drink je in Indonesië. Kopi Luwak koffie, ook wel bekend als kattenkoffie, schijnt er bij te horen als je met vakantie bent, is onder toeristen zeer geliefd. Hoe Kopi Luwak gemaakt wordt is een ranzig verhaal. Het komt er namelijk op neer dat je koffie drinkt van bonen die eerst door een Civet-kat zijn opgegeten en vervolgens uitgescheten. Daarnaast gaat er ook veel dierenleed aan vooraf zegt dierenbelangenorganisatie PETA.

 

Door het verteringsproces van de bonen in de maag van de kat ontstaat er een soort van veredelingsproces waardoor het een eigen unieke smaak krijgt. Nadat de koffieboon is uitgescheten door deze wilde kat wordt die grondig gewassen. Omdat een kat geen kilo’s koffiebonen in een dag kan verteren en uitpoepen is een kilo Kopi Luwak bonen op de markt meer dan 100 euro waard. Voor een kopje van deze koffie betaal je in Indonesie dan ook al snel 6 a 8 euro. Voor de gemiddelde inwoner van dit eilandenrijk veel geld.

 

Dierenorganisatie PETA: ‘Drink geen Kopi Luwak koffie’

Luwakcivet in gevangenschap. Foto: www.annamiticus.com

 

Civetkatsoorten

 

Werden de bonen traditioneel ‘in het wild’ verzameld, zoals ook in Thailand gebeurt, tegenwoordig worden de wilde civetkatten steeds vaker gevangen en in hokjes gestopt. Daarbij nemen koffieboeren het niet nauw met leefomstandigheden, dieetwensen of dat civetkatsoorten zijn bedreigd.

 

Ze geven ze gewoon koffiebonen te eten en kunnen de excrementen eenvoudig oogsten. Aan het welzijn van de dieren hebben ze geen boodschap. Aan de winst die ze op hun koffiebessen poepende slaven verdienen des te meer.

 

Producenten Luwak koffie

Vertegenwoordigers van PETA bezocht verschillende producenten van de Luwak koffie. De organisatie constateerde daarbij ernstige dierenkwellerij. De beestjes zijn opgesloten in kleine hokjes en krijgen niks anders dan de koffiebesjes te eten. Een dieet wat onnatuurlijk is en dus niet goed voor de katten.

 

De katten worden onder erbarmelijke omstandigheden gefokt om koffie te produceren waardoor er gedragsproblemen optreden en ze een onnatuurlijk rotleven leiden. De dierenorganisatie waarschuwt toeristen om boeren en handelaren niet te ondersteunen en het kopje koffie maar beter over te slaan. “Je kunt er beter schijt aan hebben”, aldus PETA.

 

bron: www.trefpuntazie.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.