Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 26 april 2019 @ 00:58 door Travelboy , 1594 keer bekeken

Als je buiten Europa wilt reizen dan heb je een paspoort nodig en soms ook een visum. Je paspoort moet meestal nog minstens 6 maanden geldig zijn als je op reis gaat en sommige visa moet je ook vooraf aanvragen. Wie veel reist, kan dus eigenlijk niet zonder dit rode boekje bestaande uit 34 bladzijdes waarop je paspoortstempels kunt verzamelen. Toch zijn er over het paspoort, en dan met name het paspoortnummer nog wel eens vragen. Waar vind ik mijn paspoortnummer bijvoorbeeld? En is dat nou een 0 of o (cijfer of letter) in mijn paspoortnummer? Hoog tijd om je wat slimme tips te geven zodat je de volgende keer niet hoeft te stressen als je op reis gaat!

 

Waar vind ik mijn paspoortnummer?

 

Als je jouw paspoort open doet en naar het deel gaat waarop al jouw persoonlijke informatie staat (zoals je foto, je naam en het land van uitgifte), dan kun je jouw paspoortnummer op diezelfde pagina vinden rechts bovenaan. Je ziet daar ook duidelijk “Documentnummer” en “Document no.” staan en daaronder staat je paspoortnummer.Een paspoortnummer bestaat uit negen tekens en het is als volgt opgebouwd:

  • De eerste twee tekens zijn altijd letters
  • De tekens drie tot en met acht kunnen zowel letters als cijfers zijn
  • Het laatste teken is altijd een cijfer

Staat er nou een 0 of o in mijn paspoortnummer?

 

Je bent niet de enige die zich nou afvraagt of er een 0 of o, dus een cijfer of letter, in het paspoortnummer staat. Het is goed om te onthouden dat de letter O niet voorkomt in paspoortnummers. Het cijfer 0 wel. Het is dus het cijfer nul dat je ziet. Let er dus goed op dat je dit goed invoert bij vliegtickets of visum aanvragen.

Wat als je een verkeerd paspoortnummer op je vliegticket hebt staan?

 

Als je een vliegticket of vakantie boekt kan je dat natuurlijk maanden en soms zelfs meer dan een jaar van te voren al doen. Het kan dan zomaar zo zijn dat je tegen de tijd dat je gaat vliegen een ander paspoortnummer hebt, omdat je een nieuwe moest aanvragen of misschien omdat je die van jou bent kwijtgeraakt. Het verschilt eigenlijk per airline of je dit zomaar kan veranderen, bij KLM kun je een naamcorrectie bijvoorbeeld altijd gewoon doorvoeren. Ook bij TUI kun je inloggen en vervolgens je gegevens wijzigen zoals je paspoortnummer al zijn er wel uitzonderingen, lees hier precies de regels van TUI en je paspoortnummer wijzigen. Check dus gewoon altijd even bij de airline of reisorganisatie waarmee je reist als je het niet weet. Bij sommige vliegticketaanbieders of budget airlines wordt ook helemaal niet om je document nummer gevraagd, dus dan is het helemaal niet iets om je zorgen over te maken.

En hoe zit dat dan bij een visum als je daar een verkeerd paspoortnummer op hebt staan?

Ook hierbij geldt dat het verschilt per visum of je het gratis kan veranderen of niet en hoe makkelijk het kan. Probeer gewoon goed op te letten als je het invoert en als het toch verkeerd is gegaan, dan kun je het best bij de betreffende visum verstrekker of ambassade proberen uit te zoeken hoe je het kan wijzigen.

Welke naam moet je precies opgeven uit je paspoort voor een vliegticket?

 

Er kan ook wel eens onduidelijkheid bestaan over welke namen je nou precies moet opgeven voor een vliegticket. Over het algemeen is de voornaam zoals die in je paspoort staat en je achternaam voldoende. Je hoeft dus niet altijd je tweede en derde naam op te geven en let ook op dat je niet je roepnaam gebruikt als je een andere voornaam hebt. Vooral de achternaam en voornaam moeten echt kloppen en je paspoort en het vliegticket moeten op dat vlak overeenkomen. Schrijf dus de namen uit het paspoort over.

Je paspoort wel of niet afgeven op vakantie?

 

Nog zo’n dilemma: Geef je je paspoort wel of niet af op vakantie? Vanuit de Nederlandse overheid wordt geadviseerd om je paspoort niet af te geven, dit om identiteitsfraude te voorkomen. Ook adviseren zij om je paspoort niet te laten kopiëren. Word je er op reis toch om gevraagd? Dan kun je het beste allereerst gewoon aangeven dat je het liever niet aangeeft. Bijvoorbeeld omdat je je moet legitimeren als je een politiecontrole in de auto krijgt of als je gecontroleerd wordt als je alcohol wilt kopen. Probeer gewoon uit te leggen dat je het liever zelf wilt houden, maar dat ze de basis en benodigde gegevens wel mogen overnemen. In principe hebben ze je BSN bijvoorbeeld niet nodig, dus dat hoeven ze niet over te nemen.

En hoe zit dat met een kopie van je paspoort?

 

Zoals hierboven al gezegd werd, om identiteitsfraude te voorkomen kun je beter geen kopie van je paspoort geven. Tenzij je de juiste gegevens afschermt. De Nederlandse overheid heeft zelfs een handige app ontwikkeld zodat je gemakkelijk een veilige kopie van je paspoort kan maken. Lees hier meer over het maken van een paspoort kopie. De app die de overheid heeft ontwikkeld heet KopieID App en kun je gewoon in de appstore downloaden. Check hieronder ook een voorbeeld ervan, deze foto is afkomstig van de site van de Rijksoverheid:

 

Paspoortnummer kopie maken paspoort
 

 

bron: www.bloglovin.com/blogs/we-are-travellers-11020199



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.