Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 20 december 2019 @ 07:12 door Travelboy , 644 keer bekeken

Elk jaar kiezen 4,5 miljard mensen ervoor om te reizen met het vliegtuig. Dat is dubbel zoveel als in het jaar 1998. Zo werden er in 1945 9 miljoen passagiers vervoerd. Tegenwoordig wordt dat aantal elke 18 uur vervoerd.

 

Vliegen verbindt mensen

 

In 2019 zijn er maar liefst 22.000 zogenaamde city-pairs. Unieke verbindingen tussen wereldwijde bestemmingen. Dat is dubbel zoveel als in 1998. De verwachting, volgens IATA’s directeur Alexandre de Juniac, is dat dit aantal naar 23.000 stijgt in 2020. Vliegen is nog steeds het meeste veilig voor langeafstandsvervoer benadrukt hij. En vliegen wordt ook steeds bereikbaarder voor steeds meer mensen. In vergelijking met 1998 is dat bijna 62% lager.

 

 

Impact op het milieu

 

Wereldwijd is de luchtvaartsector verantwoordelijk voor 2% van de emissies. En de luchtvaart sector weet dat ook meldt IATA. Al in 2008, toen het woord “vliegschaamte” nog niet bestond was de organisatie al bezig met plannen en acties om de vervuiling te verlagen. Een van die plannen was “fuel efficiency”. Door meer kilometers uit een liter kerosine te halen wordt de vervuiling automatisch lager. De doelstelling was 1,5% tussen 2009 en 2020. Maar liefst 2,3% werd er gehaald, bijna een verdubbeling!

 

 

Een ander wereldwijd programma om de emissies te verlagen is CORSIA (Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation). Ook het lobbyen bij (lokale) overheden om geen extra belastingen te heffen is een belangrijk aandachtspunt. Hoe hoger de kosten worden door belastingen, hoe minder geld de airlines in programma’s als CORSIA kunnen stoppen. De Juniac waarschuwt ook dat innovaties maar door ongeveer 30 airlines gedragen worden die gezond & winstgevend zijn. Het grootste deel van de airlines draait net break-even en zit niet te wachten op extra kosten. De problemen met de Boeing 737 MAX en verwachte nieuwe leveringen leveren ook problemen op voor de groei van airlines.

CO2 is de vijand, niet vliegen”

Een sterke uitspraak van Alexandre de Juniac. Hij zegt dat het zeker mogelijk is om te vliegen, zonder te vervuilen. En dat is hard nodig want elk jaar groeit het aantal passagiers. In Europa was de groei in 2019 minder dan verwacht, met uitzondering van Oost-Europa. Hier kwam een groei van 7%.

 

IATA is de belangenorganisatie die 290 airlines in 120 countries vertegenwoordigt en bestaat al sinds 1945. IATA organiseert jaarlijks een MediaDay #IATAMediaDay waar journalisten worden bijgepraat over het beleid en voorzien van cijfers over passagiers, vrachtvervoer, veiligheid, milieu impact en de toekomst van luchthavens.

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.