Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 18 oktober 2019 @ 00:47 door Travelboy , 775 keer bekeken

Hoe zit dat nu met die Brexit? Heeft dat ook invloed op vakanties en reizen en zo ja, wat merk je er van? En is er ook nog een verschil tussen een Deal or No-Deal Brexit? We zetten de belangrijkste feiten zoals ze nu bekend zijn op een rijtje.

Over welke gebieden gaat het?

 

Brexit betekent dat het Verenigd Koningkrijk uit de EU stapt, dat wil zeggen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. De rest van Ierland blijft na de Brexit gewoon in de EU. De datum daarvoor is nu vastgesteld op 31 oktober 2019. Omdat nog steeds niet bekend is of er een deal is of niet hebben zo’n 100 bedrijven het zekere voor het onzekere genomen. Ze vertrokken van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. No Deal betekent dat het VK de EU verlaat zonder handelsovereenkomsten. Ook voor reizigers is een No-Deal of Harde Brexit negatief.

 

Wat gebeurt er bij een Deal-Brexit?

 

Na 31 oktober 2019 komt er dan waarschijnlijk een overgangsperiode die duurt tot 31 december 2020. Deze periode is bepaald tijdens het terugtrekkingsakkoord waarover nu tussen de EU en het VK onderhandeld wordt. Tijdens de overgangsperiode blijven de nu geldende EU-regels van kracht. Dat betekent dat je het land nog in en uit kunt reizen met de  nationale identiteitskaart van burgers uit de EU. Deze in- en uitreismogelijkheid blijft nog 5 jaar na de overgangsperiode van kracht.

 

Wat gebeurt er bij een No-Deal Brexit

 

  • Dan komt er geen terugtrekkingsakkoord dan kun je tot 1 januari 2021 nog reizen met een geldige identiteitskaart maar heb je na die datum een geldig paspoort nodig.Welke verdere voorwaarden er zijn hangt af van het Verenigd Koninkrijk. Het is ook mogelijk dat het VK met landen onderling verdragen gaat afsluiten.
  • Een visum zal voor een gewone vakantie van maximaal drie maanden niet nodig zijn.
  • Het kan zijn dat je voor het meenemen van een huisdier vier maanden voor vertrek allerlei documenten en vaccinaties moet regelen.
  • Er kunnen andere regels komen voor import van goederen vanuit de VK naar Nederland.
  • Ga je met je camper of auto naar het VK dan kan de wachttijd bij de zeehavens oplopen vanwege administratieve handelingen. Ook op luchthavens en de grens met bijvoorbeeld Ierland kunnen de wachttijden bij de controles oplopen.
  • Je hebt je groene kaart nodig als je met de auto of camper naar het Verenigd Koninkrijk reist. Dit is nu in de EU niet verplicht.
  • Je Europese zorgpas (EHIC) wordt mogelijk niet meer geaccepteerd.
  • Bellen wordt mogelijk heel erg duur omdat er weer roamingkosten komen.
  • Ga je met het vliegtuig dan gelden de EU regels niet meer als het gaat om vergoeding bij vertraging of overboeking. Je hebt alleen nog rechten als je vliegt met een Nederlandse- of andere EU-airline.

 

Paspoort en Europese ID-kaart en rijbewijs

 

  1. Je reisdocument moet geldig zijn tot en met de dag van je terugreis.
  2. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.
  3. Het Nederlandse rijbewijs blijft voorlopig gewoon geldig, handig als je een auto of camper wilt huren. Het kan zijn dat uiteindelijk een internationaal rijbewijs verplicht gesteld wordt.
  4. Mogelijk wordt de Europese gehandicaptenkaart niet meer geaccepteerd.

 

bron: www.puuropreis.nl

wordt vervolgd



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.