Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 28 januari 2013 @ 20:15 door Travelboy , 1480 keer bekeken

Jaarlijks gaan miljoenen Nederlanders voor langere of kortere tijd op vakantie. Welke bestemming de reis ook heeft en hoe lang deze ook mag duren, de meeste mensen reizen samen met hun partner, kinderen of vrienden. Toch hoeft samen zijn absoluut niet de basis voor een geslaagde reis te vormen. Steeds meer mensen besluiten de sprong te wagen en alleen op pad te gaan. In dit artikel daarom alles over solo-reizigers.

 

 De Solo-reiziger
 Vertel dat je alleen op reis gaat en het commentaar van de omgeving is waarschijnlijk niet van de lucht. ''Hartstikke gevaarlijk'' en ''wat zul je eenzaam zijn'' zijn veel gehoorde bezwaren. Solo-reizen: dat doe je toch niet vrijwillig, maar alleen als echt niemand met je mee wil? Hoewel het solo-reizen nog steeds last kan hebben van deze vooroordelen, is niets minder waar. Steeds meer mensen beginnen in te zien hoe fijn alleen reizen kan zijn. Je hebt alle tijd voor jezelf, hoeft geen rekening te houden met een groep en je zelfvertrouwen en zelfredzaamheid nemen met de dag toe tijdens een reis waar je helemaal alleen voor jezelf moet zorgen.


Soorten reizen
 Bij een solo-reis denken veel mensen aan reizigers die met een rugzak een land doorkruisen en wel zien waar ze uit komen. Backpacken is inderdaad populair bij solo-reizigers, zij reizen met weinig bagage en maken veelal gebruik van het openbaar vervoer. Toch kan het natuurlijk ook anders. Een fijne manier om je reis door te brengen kan bijvoorbeeld zijn door vrijwilligerswerk te gaan doen in een land naar keuze. Via een Nederlandse organisatie (bijvoorbeeld www.siw.nl) kun je een project uitzoeken om daar enkele weken tot maanden op door te brengen. Vrijwilligersprojecten variëren van Engelse les geven aan kinderen op de Filipijnen tot werken met wilde dieren in de Verenigde Staten. Natuurlijk zijn deze projecten ook te combineren met backpacken/rondreizen. Tot slot zijn er mensen die wel graag rond willen reizen, maar die backpacken net een stapje te ver vinden. Vaak stippelen zij vooraf uitgebreid de route uit, waardoor zij alle bezienswaardigheden in een gebied tegen komen. Vaak huren deze reizigers een auto ter plaatse, waardoor er ook iets meer bagage mee kan. Deze manier van reizen is vooral erg populair in de Verenigde Staten.


Bestemmingen
 In principe kan je als solo-reiziger naar alle gebieden, die ook geschikt zijn voor samen reizende mensen. Wel zijn er gebieden die erg populair zijn bij solo-reizigers en juist gebieden waar het extra oppassen geblazen is wanneer je alleen op pad gaat. In gebieden die veel solo-reizigers trekken is de lokale bevolking gewend aan deze manier van toerisme. De bevolking staat sneller open voor je komst en is bereid een helpende hand te bieden. Ben je van plan om naar een minder bekende bestemming te vertrekken, zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent van de situatie in dat land en de steden die je gaat bezoeken. Ook is het handig om jezelf te verdiepen in de gebruiken, cultuur en gewoonten van de landen die je gaat bezoeken.

 

 Populaire gebieden zijn onder andere:
 Zuid-Oost Azië (Thailand, Laos, Cambodja)
 Australië
 Noord-Amerika (Canada, Verenigde Staten)
 

Tips voor vertrek
 Heb je eenmaal besloten dat een solo-reis inderdaad bij je past, dan is het tijd om te boeken. Iedere reis vereist een goede voorbereiding, maar zeker wanneer je voor het eerste alleen reist is het heel belangrijk dat je goed weet waar je mee bezig bent.

 

 Hou tijdens de voorbereiding onder andere rekening met het volgende:
 Begin op tijd met voorbereiden.
 Bespreek zorgvuldig waar je naar toe gaat en hoe lang je weg blijft. Kies een land uit waar je je prettig bij voelt. Sommige solo-reizigers kiezen tijdens hun eerste reis bewust voor een Westers land, omdat dit toch kan bijdragen aan een gevoel van herkenning en veiligheid.
 Boek een vliegticket zodra je zeker bent van je keuze. De meeste tickets worden namelijk met de week duurder.
 Informeer tijdig welke vaccinaties je nodig hebt voor je reis, sommigen van deze vaccinaties bestaan namelijk uit meerdere injecties die verspreid over meerdere weken worden gegeven. Gebruik je medicijnen? Vraag dan ook een internationaal medicijnpaspoort aan voor het geval je bagage kwijtraakt.
 Zorg voor een goede verzekering. De meeste gewone reisverzekeringen bieden geen dekking wanneer je gaat backpacken of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gaat doen. Belangrijk is daarom dat je een speciale reisverzekering afsluit. (bijvoorbeeld op www.joho.nl)
 Vraag tijdig je visum aan. Verdiep je, zeker wanneer je meerdere landen bezoekt, goed in de eisen van bepaalde landen.
 Zorg dat je beschikt over de juiste kleding voor je reis. Wordt het extreem heet, zorg dan dat je ook kleding hebt die beschermt tegen verbranding. Andere landen kunnen bijvoorbeeld in bepaalde delen van het jaar extreem last van muggen hebben. Zorg dat je ook hier op voorbereid bent, enz.
 Zorg ervoor dat je kopiën hebt, van o.a. je paspoort en rijbewijs. Mochten deze kwijt raken of worden gestolen, dan is het altijd fijn om deze gegevens nog te hebben. Zorg er daarnaast voor dat je bijvoorbeeld twee creditcards of bankpassen hebt en bewaar deze op verschillende plekken.
 Laat altijd een lijst achter voor de achterblijvers, waar je ongeveer bent en hoe je te bereiken bent. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om twee keer per week op een vaste tijd iets te laten horen, zodat de achterblijvers hier ook van uit kunnen gaan. Indien je hier zelf ook behoefte aan hebt, kan het voor de achterblijvers erg leuk zijn om je reis te volgen via een reisblog. Zo kun jij van tijd tot tijd wat laten horen, zonder dat je iedereen persoonlijk moet mailen.
 

Tips tijdens je reis
 En dan is het zo ver, eindelijk ben je op weg! Natuurlijk heb je je prima voorbereid, maar toch zijn er tijdens het reizen ook nog een aantal dingen die je reis leuker of makkelijker kunnen maken.

 

 Hou tijdens het reizen onder andere rekening met:
 Sta open voor je omgeving en andere mensen. De meeste alleen-reizigers maken snel contact met andere reizigers of de lokale bevolking, maar dit zal niet lukken wanneer je je erg gesloten opstelt
 Zorg ervoor dat je veilige slaapplaats hebt. Alleen-reizigers slapen vaak in hostels met gedeelde kamers, omdat de kans om andere mensen te ontmoeten hier groter is, dan wanneer je iedere avond alleen in een duur hotel slaapt.
 Probeer je enigszins aan te passen aan je omgeving. Gedraag je niet als de onwetende toerist en zorg ervoor dat je niet erg opvalt door je compleet anders te kleden dan je omgeving. Dit maakt je tot een makkelijker slachtoffer, voor mensen die minder goede dingen van plan zijn.
 Zie je er erg tegenop om momenten alleen te zijn en niets te doen te hebben? Zorg er dan voor dat je dagen volledig volgepland zijn. Het is makkelijker om een activiteit te laten vallen, wanneer je er geen zin in hebt, dan om op het laatste moment nog snel iets verzinnen, omdat je je verveelt. Zie je er erg tegenop om alleen te eten, neem dan een boek mee of ga je reisverslag bijwerken tijdens het eten.
 Gebruik je gezonde verstand! Trek niet in je eentje door slechte buurten, houd mensen die je niet helemaal vertrouwt op afstand, enz. Doe zeker geen dingen die je in Nederland ook niet zou doen!
 

Ga ervoor
 Twijfel je nog steeds? Niet nodig! Ga er gewoon voor! Ben je bang om ver van huis te gaan, probeer dan bijvoorbeeld eerst een weekje Parijs in je eentje. Solo-reizen is voor vrijwel iedereen een fantastische ervaring. Niet alleen tijdens de reis, maar ook als je terugkomt. Het gevoel van zelfstandigheid is echt enorm!

 

Voor iedereen die van plan is om alleen op reis te gaan: veel succes en geniet er van!!

 

bron: http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.