Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 14 december 2013 @ 02:55 door Travelboy , 1405 keer bekeken

Snel, veilig, gratis én op elke kampeerplek op de camping beschikbaar: wifi. Dat wil 81% van de kampeerders die mee hebben gedaan aan de grote wifi-enquête van de Kampeer & Caravan Kampioen, hét kampeermagazine van de ANWB. Zo’n 2.250 kampeerders deden aan de enquête mee. Campingondernemers hebben nog moeite om op een goede manier invulling te geven aan de wensen van de kampeerders.

 

 wifi-stelt-teleur-200.jpg

 

Van elke camping mag verwacht worden dat er betrouwbare, redelijk snelle en gratis wifi bij de receptie of centrumgebouw is, dat vindt Ed Lodewijks, hoofdredacteur van de Kampeer en Caravan Kampioen. En op luxe campings mag wifi op de kampeerplek eigenlijk niet ontbreken. Vaak is het gebruik van wifi op de camping zo massaal en langdurig dat het systeem overbelast wordt. Dat vraagt om grote investeringen van de campings. Hij kan zich daarom voorstellen dat campings een kleine vergoeding van bijvoorbeeld vijf euro per week vragen voor het gebruik van wifi op de kampeerplek.

 

De meest gehoorde klachten uit de enquête: Op elke kampeerplek zou bereik zijn maar in de praktijk is er alleen bereik bij de receptie of wc’s. Op de site van de camping staat ‘gratis wifi’ maar in de praktijk moet ervoor betaald worden, of is het alleen gratis van 10.00 tot 11.00 uur. Verder zijn er praktische problemen, zoals zeer trage verbindingen die om de haverklap uitvallen, een ‘wifi-storing’ die de hele vakantie duurt, wifi dat ‘sluit’ om 20.00 uur ’s avonds of de kampeerder moet om de 15 minuten opnieuw inloggen.

 

De meeste kampeerders lezen en beantwoorden e-mails, informeren het thuisfront via Skype, of zoeken naar bezienswaardigheden en uitstapjes de buurt van de camping. En natuurlijk checkt de kampeerder geregeld de weersverwachting. "Wifi is een eerste levensbehoefte geworden voor de kampeerders. 'Ze zitten nog liever een uur zonder stroom dan zonder wifi'", zegt Ed Lodewijks.

Prijs voor wifi

Drie van de vier kampeerders moesten apart betalen voor wifi. Kampeerders betalen per verblijfsperiode, per week, per dag of per uur. De verschillen in prijs zijn groot. Zo betaalt de helft van de kampeerders een bedrag tussen de €1 en €2 per dag, een kwart €5 of meer en sommigen betaalden zelfs bedragen van €15 per dag.

Gemak

Wanneer kampeerders moeten kiezen, gaat de meerderheid toch voor het gemak, zij hebben liever betaalde wifi op de kampeerplek (55%) dan gratis bij de receptie. De prijs die men bereid is hiervoor te betalen, is gemiddeld € 2,20 per dag, met de expliciete opmerking erbij dat het dan wél moet werken. Maar uiteindelijk wil toch een ruime meerderheid (81%) dat wifi gewoon een gratis service is waar je overal op de camping gebruik van kunt maken.

Alle resultaten van de grote wifi-enquête zijn te lezen in de Kampeer & Caravan Kampioen



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.