Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 11 augustus 2013 @ 03:20 door Travelboy , 1513 keer bekeken

Nederlandse vakantievierders zijn het goedkoopst uit in de Hongaarse horeca. Hotels en restaurants zijn daar gemiddeld iets meer dan de helft goedkoper dan bij ons. Noorwegen is het duurst, daar liggen de prijzen 79% hoger dan in Nederland. De kosten voor overnachting en diner stegen het afgelopen jaar vooral hard in Groot-Brittannië als gevolg van het sterkere pond.

Grote prijsverschillen in Europa

Hoewel de prijs voor de meeste vakantiegangers niet doorslaggevend is bij het bepalen van hun vakantiebestemming, loont het om voor vertrek te vergelijken. De kosten voor een etentje en een hotelovernachting lopen namelijk sterk uiteen, blijkt uit onderzoek dat het ING Economisch Bureau net als vorig jaar deed naar de prijzen van hotels en restaurants in 20 populaire Europese vakantiebestemmingen.

 

20130625_Hotel en restaurantprijzen

Goedkoper uit richting het oosten

Bestemmingen in het oosten van Europa zijn het laagst geprijsd. Nederlandse toeristen zijn het goedkoopst uit in Hongarije. Een diner en een overnachting zijn daar 52% goedkoper dan in Nederland. Daarna volgen Tsjechië (41% goedkoper), Slowakije (32%) en Polen (30%). Zonaanbidders die liever naar het zuiden reizen, zijn het best af in Portugal (24% goedkoper) en Spanje (12%).

Pond maakt Groot-Brittannië duurder

Groot-Brittannië is mede door het sterkere Britse pond aanzienlijk duurder dan een jaar geleden. Was een vakantie of lang weekend aan de overkant van de plas in 2012 nog 1% goedkoper, nu liggen de horecaprijzen er gemiddeld 7% hoger dan in Nederland. Het Britse pond steeg het afgelopen jaar 6,5% in waarde ten opzichte van de euro.

Klein verschil met Frankrijk en Duitsland

Duitsland, Frankrijk en België behoren tot de populairste bestemmingen voor een lange zomervakantie. In financieel opzicht zijn de verschillen met Nederland beperkt. Duitsland is 4% goedkoper en in Frankrijk liggen de horecaprijzen gemiddeld 1% lager. Daarentegen liggen de prijzen van een Bourgondische maaltijd inclusief overnachting bij onze zuiderburen gemiddeld 8% hoger.

Nederland ‘wint’ een plekje op de Europese ranking

De Amsterdamse grachten, Volendam en de Waddeneilanden maken Nederland zelf ook interessant als vakantieland. Qua horeca-kosten zijn we een middenmoter in Europa. Op de ranking van 20 andere landen ‘wint’ Nederland het afgelopen jaar zelfs een plek, doordat Groot-Brittannië ons voorbij kwam. Ook werd het verschil met het goedkoopste land niet of nauwelijks groter, terwijl de afstand tot de duurste landen wel toenam.

Noorwegen spant de kroon

Budgetreizigers kunnen het noorden van Europa beter mijden. Met een verschil van 79% ten opzichte van Nederland is Noorwegen het duurst. Ook het verschil met Denemarken (+47%) en Zweden (+44%) is aanzienlijk. Zwitserland eindigt onder Noorwegen met een prijsverschil van 62%. Dat grote verschil komt vooral doordat de Zwitserse frank in de afgelopen 3 jaar zo’n 20% is gestegen ten opzichte van de euro.

Prijzen eerlijk vergelijken

Het ING Economisch Bureau onderzocht het prijspeil van hotels en restaurants in 20 populaire Europese vakantiebestemmingen. Niet alleen zijn de prijzen vergeleken, maar om een eerlijke vergelijking te maken zijn in de vergelijking ook de wisselkoerseffecten meegenomen. Wie op vakantie gaat, doet er verstandig aan alle kosten in ogenschouw te nemen. Zo kunnen ook de kosten voor auto, trein of vliegtuig sterk uiteenlopen

 

bron: www.ing.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.