Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 04 juni 2013 @ 01:34 door Travelboy , 1520 keer bekeken

Het Europees Parlement stemt vandaag naar alle waarschijnlijkheid in met een voorstel om de roamingtarieven (tarieven voor het gebruik van een telefoon in het buitenland) per 2015 af te schaffen.

 

Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen providers per 2015 geen extra kosten meer in rekening brengen voor het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland. Op dit moment betalen consumenten vaak een hoger gesprekstarief voor telefoongesprekken in het buitenland. Bij inkomende gesprekken moeten consumenten in het buitenland de gesprekskosten vanaf de landsgrens tot aan de mobiele telefoon betalen en wanneer zelf vanuit het buitenland gebeld wordt, liggen de tarieven ook hoger dan het Nederlandse tarief. Mobiel internet is vooral nog schrikbarend duur in het buitenland.

 

Al sinds 2007 reguleert de Europese Unie de maximum tarieven voor het gebruik van een mobiele telefoon in een ander lidstaat. Zo zijn er tariefplafonds ingesteld voor inkomende- en uitgaande gesprekken, verzonden SMS berichten en dataverkeer in het buitenland. Vanaf juli van dit jaar gaat het tariefplafond verder omlaag en mag een uitgaand telefoongesprek in het buitenland niet meer kosten dan 29 cent per minuut een inkomend gesprek niet meer dan 8,5 cent per minuut, een SMS niet meer dan 9,7 cent per bericht en 1 MB aan dataverkeer niet meer dan 54,4 cent per MB (prijzen inclusief Nederlandse BTW).


Volgens de Europese Commissie maken providers op dit moment winsten tot 400 procent op de hoge roamingtarieven. De EU pleit al langer voor de afschaffing van de roamingtarieven en het creëren van één Europese telecommarkt. Daarbij kunnen alle mobiele aanbieders in alle EU landen hun telecomdiensten aanbieden en ontstaat een gezondere economische situatie met meer concurrentie, zo redeneert de Europese Commissie.



bron: www.gsmhelpdesk.nl

 

Beltarieven binnen de EU vanaf 1 juli flink goedkoper

 

Voor wie tijdens de zomervakantie graag vanuit Spanje of Frankrijk naar het thuisfront in Nederland belt is er goed nieuws. Vanaf 1 juli hanteert de EU immers lagere maximumprijzen om te bellen en sms'en naar andere EU-landen. Dat meldt Het Belang van Limburg vandaag.

Een telefoongesprek mag niet meer dan 0,351 euro per minuut kosten terwijl dat nu 1,29 euro is. Ook voor Kroatië zullen deze prijzen gelden, want het land wordt op 1 juli lid van de Europese Unie.

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.