Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 22 oktober 2013 @ 02:00 door Travelboy , 1350 keer bekeken

Het internet biedt mogelijkheden voor nieuwe, maar vooral ook voor bestaande reisgewoontes. Huisruil is van alle tijden: huiseigenaars in grootsteden zoals Parijs, Amsterdam en Berlijn bieden aan om hun huis te bewonen tijdens een citytrip en komen in ruil graag in jouw landelijke woning verblijven. Een typische win-win situatie en bovendien budgettair aantrekkelijk. Het was uiteraard maar een kwestie van tijd voordat enkele tech-savvy marketing jongens hiervoor een aantrekkelijke website zouden bouwen, met daarachter een stevig businessmodel. Hier komt www.Knok.com , een start-up uit Barcelona.

 

Het is voor vele families de best mogelijke, comfortabele en budgetvriendelijke vakantie: huisruil. Tot voor kort was het echter een omslachtige bedoening. Iemand vinden met een woning met de gewenste capaciteit, in een streek of een stad die je wenst te bezoeken en die daarenboven ook nog eens op vakantie wil naar jouw stad of streek in de periode dat jijzelf wil reizen: een hele uitdaging. Daarbij komen ook nog eens de potentiële problemen van veiligheid, privacy en communicatie.

 

Knok is een twee jaar oude start up uit Barcelona. Hun claim: “Travel and stay for free in over 30.000 homes in 159 countries. Insurance included.”  De leden van Knok betalen een lidmaatschap van gemiddeld € 95, en kunnen vervolgens gratis verblijven in één van de 30.000 huizen van hun medeleden, als die vrij zijn. Er zijn vier stappen te nemen. Eerste stap: je eigen pagina creëren binnen Knok. Dit is een pagina met informatie over jezelf en uiteraard over de woning die je aanbiedt. Vervolgens kan je in een tweede stap op zoek naar huizen, die overeenkomen met je criteria. In een derde stap kan je in contact komen met andere leden, die woningen in de aanbieding hebben of die op zoek zijn naar een plek om te verblijven. Vanaf dat je een akkoord hebt bereikt met een “home swap partner” teken je een digitaal contract.

 

 

Huisruil is al altijd een kleine doe-het-zelf niche geweest, met weinig of geen inmenging vanuit de reisindustrie. In de jaren tachtig van vorige eeuw werd huisruil door Taxistop (de merknaam van het centrum voor Positieve Aanwending van Jan Klussendorf, waar later Airstop uit zou groeien) opgepikt, maar de activiteit bleef redelijk beperkt.

 

Knok is van een andere orde. De ondernemers achter Knok zijn zelf actieve huisruilers, maar waren teleurgesteld door de bestaande platformen. Traag, tijdrovend en frustrerend, met slecht functionerende search engines en met traag reagerende leden: waar hebben we dat nog gehoord?  Knok groeit snel wereldwijd. De voornaamste home swap communities leven in Europa, met families met kinderen als eerste en senioren als tweede belangrijkste doelgroep. De topsteden voor huisruil zijn New York, Berlijn, Parijs en Kopenhagen.

 

Het internet geeft aan alle mogelijke voorheen microscopisch kleine niches de mogelijkheid om een rol te gaan spelen binnen de reisindustrie. De vergelijking met andere “outsiders” zoals Airbnb dringt zich op. De initiatiefnemers achter Knok wijzen echter op een fundamenteel verschil: “Airbnb zit in de verhuur business. Wij werken in de nieuwe, boomende wereld van de delende economie: er zit een gigantische toekomst in pure ruilhandel.”

 

bron: www.travel360.be

 

www.knok.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.