Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 02 september 2013 @ 00:18 door Travelboy , 1365 keer bekeken

De Europese Commissie wil één geüniformiseerde telecommarkt voor heel de EU, en daar horen geen roamingkosten bij. Vanaf 2014 zou u nog maar evenveel mogen betalen als voor een nationaal gesprek

 

De Europese Commissie heeft het ambitieuze plan opgevat om een geüniformiseerde telecommarkt op poten te zetten. De hervormingen worden in september 2013 voorgesteld, en zouden nog voor de Europese verkiezingen van mei 2014 van kracht moeten gaan. Het spreekt echter voor zich dat er – gezien de grote belangen voor operatoren en consumenten – allicht nog veel over zal worden gedebatteerd.

 

Geen meerprijs voor Europese gesprekken

Onder de nieuwe maatregelen zal ook de afschaffing van de meerprijs voor internationale telefoongesprekken te vinden zijn. In de praktijk zal een telefoongesprek binnen Europa niet duurder mogen zijn dan een nationaal gesprek. Dat geldt zowel voor uitgaande gesprekken, als voor ontvangen gesprekken. U zult dus ook niet meer moeten bijbetalen voor een ontvangen gesprek in het buitenland.

 

Binnen de Europese grenzen zullen dus enkel nog nationale tarieven gelden, waar wij als consumentenorganisatie natuurlijk bijzonder mee opgezet zijn. Dat mag uiteraard niet betekenen dat de providers hun gewone tarieven kunnen optrekken als compensatie voor de misgelopen winsten! Hoewel de providers daar natuurlijk niet erg gelukkig over zijn, moedigen wij de Commissie aan om op dit punt geen toegevingen te doen.

 

Geüniformiseerde rechten voor de consument

Daarnaast wil de Commissie binnen ditzelfde plan ook de rechten van de consument uniformiseren op Europees niveau. Dat is echter enkel aanvaardbaar zolang de verworven rechten van de Belgische consument niet worden teruggeschroefd. Wij hebben te lang gestreden voor rechten zoals de mogelijkheid om een telecomcontract na zes maanden op eender welk moment te kunnen stopzetten.

 

Er zou eveneens een "EU paspoort" moeten komen, waardoor telecomoperatoren worden erkend in andere Europese landen, net als een Europees controleorgaan voor het frequentiespectrum. De providers zullen daarnaast netneutraliteit moeten garanderen: de gebruiker vrije toegang geven tot alle informatie op het internet, dus ook tot diensten zoals Skype of VoipBuster. Wij vinden dat de commissie dit recht onverkort moet inschrijven zodat providers onder geen enkel beding hiervan kunnen afwijken

 

bron: www.test-aankoop.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.