Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 26 augustus 2013 @ 01:19 door Travelboy , 2131 keer bekeken

Het zal je maar overkomen, je bent met het hele gezin op reis, en na een leuke dag sightseeing kom te terug aan het hotel, en besef je dat je plots je digitale camera niet meer in je rugzak hebt zitten...

Jammer genoeg overkomt dit elk jaar meer en meer toeristen, vooral in drukke toeristische centra. Aangezien toeristen steeds duurdere gadgets bij zich hebben, zoals iPhone, iPad, en dure digitale camera's, zijn zij een dankbare prooi. Vooral als de buit in een onbewaakt moment uit een rugzak kan gehaald worden. Vol goede moed stap je naar het lokale politiebureau om aangifte te doen van een zakkenroller, maar helaas, in de drukke toeristische bestemmingen is een gauwdiefstal slechts een fait divers, en meestal kan men niets meer doen dan je klacht noteren en bij de rest van de stapel leggen...

Kan je dan niets tegen zakkenrollers doen?
Wij geven alvast enkele bruikbare tips tegen zakkenrollers!

Tip 1: Verberg je geld op verschillende plaatsen

  • Onder je schoenzool
  • In een anonieme geldbeugel TIP!
  • In een thermosfles
  • Als kleingeld los in je broekzak
  • Reservegeld innaaien in toiletzak voor noodgevallen
  • (Toevoeging Redactie club: Ik heb goede ervaringen met de money belts van Eagle Creek.. Deze zijn een stuk goedkoper dan de hierboven genoemde geldbeugel. www.reisartikelen.nl/zoeken.html?zoek=money+belt )

 

Tip 2: Let op in openbaar vervoer
metro_bus_zakkenroller.jpgTijdens een rit met metro, tram of bus moet je steeds opletten! Mogelijke gauwdieven krijgen een gouden
kans om je ongemerkt te bestelen. Aangezien het normaal is dat in drukke steden mensen opeen staan in het openbaar vervoer let je minder op ongewenste aanrakingen. Als extra voordeel kan de gauwdief ook zeer snel opstappen en afstappen, je bent bestolen voordat je het weet. Hou in het openbaar vervoer je rugzak goed in het oog, hang hem desnoods op je buik. Het is een raar zicht om dit te doen, maar het is beter dan een halve dag op het politiebureau in een vreemde taal uitleggen dat je bestolen bent.

Tip 3: Let op met straatverkopers

straatverkoper_uurwerk_zonnebril.jpg

Straatverkopers zijn meestal mensen zonder een vast inkomen, en soms zonder verblijfplaats die op verschillende manieren een centje willen bijverdienen. Vaak verkopen zij tegen goedkope prijzen zonnebrillen, aanstekers of souvenirs. Probeer zo weinig mogelijk aandacht te geven in de aangebonden koopwaar. Vanaf je lichaamstaal verraadt dat je interesse hebt in een product dat zij verkopen zullen zij er alles aan doen om je iets te verkopen. Bovendien gebruiken zij vaak wisseltrucs of zachte dwang om je te doen overgaan tot een aankoop. Wanneer je toch beslist om een aankoop te doen, laat dit dan niet zien, ga even verderop staan, zorg ervoor dat je contant geld reeds in de hand hebt. Je zal de eerste toerist niet zijn die tijdens de verkoop van een zonnebril plots een portefeuille uit de handen getrokken wordt, en de verkoper het op een lopen zet. Klacht indienen tegen deze personen is zeer moeilijk omdat deze vaak geen vaste verblijfplaats hebben. Bovendien is de koper (u) ook in fout, omdat het meestal over goedkope namaakgoederen gaat.

Tip 4: Let op met dure gadgets

diefstal_foto_nemen_met_ipad.jpg

Toeristen nemen zonder het vaak zelf te beseffen een heel arsenaal dure gadgets mee op reis, die erg in trek zijn bij gauwdieven. Denk maar aan smartphones, tablets, navigatiesystemen en dure digitale camera's. Dit zijn steeds kleine, lichte elektronische toestellen met telkens een hoge verkoopwaarde. Bovendien lopen sommige toeristen extra in de kijker door deze dure gadgets in het openbaar te gebruiken, zoals voor het nemen van foto's. Op deze manier toon je dat je waardevolle spullen bij hebt, en is de kans groter dat je het slachtoffer zal worden van gauwdieven.

Neem bij voorkeur enkel een goedkoper model van digitale camera mee, deze goedkopere modellen nemen vaak al heel behoorlijke foto's, en zijn vaak handiger om discreet op te bergen. Bovendien heeft bijna iedereen reeds een eenvoudig model van digitale camera, waardoor deze niet meer zo diefstalgevoelig zijn als enkele jaren geleden.

Tip 5: Let ook op koffers en bagage!

baggage_diefstal_gauwdiefstal.jpg

Aangezien er meestal op toegezien wordt dat geld en waardevolle bezittingen goed weggestopt worden, wordt soms vaak een heel belangrijk reisitem vergeten, namelijk de bagage! Gauwdieven weten dat veel reizigers koffers meenemen vol met vaak dure merkkledij. Bovendien worden koffers door toeristen vaak nauwelijks bewaakt. Omdat ze zo groot zijn durft men ze al eens sneller onachtzaam achter te laten. Zo komt het vaak voor dat mensen bij aankomst in een luchthaven eerst nog snel even tax-free gaan winkelen, en dan pas opteren om de bagage van de transportband te halen. Op deze manier geef je gauwdieven de kans om aan de haal te gaan met een volledige koffer (merk)kledij.

Tip 6: De auto heeft veel ruiten
auto_gps_diefstal.JPGVaak laat men in de auto voorwerpen liggen die een gauwdief het vermoeden zou kunnen geven dat er
waardevolle voorwerpen aanwezig zijn. Een van de belangrijkste voorbeelden is de houder van het navigatiesysteem. De kans is zeer groot dat wanneer er een houder nog met een zuignap tegen de voorruit hangt, het navigatiesysteem zelf ergens verborgen ligt in het handschoenkastje of het opbergvak in de portieren. Haal steeds als voorzorg elke bevestiging van de voorruit, zodat er geen enkele aanleiding gegeven wordt.
Deze tip geldt ook voor de mobiele dvd spelers, waarbij de schermen tegen de hoofdsteunen van de voorste inzittenden wordt geplaatst. Hoewel zij een zeer handig hulpmiddel zijn om de kinderen tijdens een verre reis bezig te houden, worden zij vaak omwille van het installatiegemak in de wagen achtergelaten. Deze systemen zijn nog steeds erg in trek bij gauwdieven, ook al is de verkoopwaarde slechts gering.
Het inslaan van een zijruit van een wagen maakt zo goed als geen lawaai, en van een alarmsysteem kijkt bijna niemand meer op. Vaak is de herstellingskost van de wagen groter dan de buit van de diefstal.

hotel_meid_diefstal.jpgTip 7: De kamermeid kijkt ook eens rond
Onderhoudspersoneel in hotels werkt vaak tegen een laag loon. Deze mensen kunnen extra gevoelig zijn voor dure spullen die toeristen onbeheerd in een hotelkamer achterlaten. Vaak gebeurt het dat kamermeisjes kleine sommen geld of kleine spullen ontvreemden uit de kamer. Achteraf is het vaak erg moeilijk te bewijzen wat er precies gebeurd is. Mede omdat veel hotels gerund worden als een familiebedrijf is de medewerking na een aangifte van diefstal bijzonder laag. Stop je waardevolle spullen steeds weg in een afgesloten koffer, of gebruik de kluis.

Tip 8: Verwacht wat je niet verwacht!
Probeer zoveel mogelijk behoedzaam te zijn voor diefstal, wees je ervan bewust dat je als toerist extra aantrekkelijk bent om het slachtoffer te worden van een gauwdiefstal. Probeer je levensstijl hier zo goed mogelijk op aan te passen. Loop niet te koop met dure toestellen of kledij. Laat niets slingeren in de wagen, of in je hotelkamer, en wees niet te goedgelovig!

Met deze tips, een portie geluk, en een dosis gezond verstand kom je al een heel eind!

 

bron: http://goedkoopopreis.blogspot.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.