Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 08 oktober 2013 @ 02:09 door Travelboy , 1366 keer bekeken

Nieuwe mensen ontmoeten. Crashen op iemands bank. Samen lachen. Slapen bij mensen thuis die je nog nooit eerder hebt ontmoet. Koken voor elkaar. Avontuur. Evenementen en meetings. Spontane afspraken. Een netwerk van mensen die overal voor open staan. Dat is CouchSurfing.

 

couchsurfing.org_-300x181.jpg

 

Couchsurfing is in feite een community waar je je voor kan aanmelden op www.couchsurfing.org. De website dient als een soort platform waar je mensen kan zoeken om bij te logeren, mee kan doen aan activiteiten en om advies en informatie kan vragen. Momenteel heeft de website miljoenen leden, verspreid over de gehele wereld.

 

Surfen en Hosten

De basis van Couchsurfing is het surfen en hosten. In je profiel kan je aangeven of je iemand wil en kan hosten (= een slaapplek beschikbaar hebben) en de surfers (= mensen die op zoek zijn naar een host) kunnen jou dan vervolgens vinden als ze zoeken naar een plaats om te verblijven. Het unieke aan Couchsurfing is dat het geheel gratis is en gebaseerd op de gastvrijheid van mensen.

 

Heb je geen plek, wil je liever geen mensen hosten of lijkt het surfen je maar niks? Dan kan je nog steeds lid worden van de website. Er zijn genoeg mensen die alleen hosten, omdat ze een vaste baan hebben of juist mensen die alleen surfen, als ze bijvoorbeeld geen ruimte hebben voor een extra slaapplaats. Daarnaast zijn er ook veel mensen die gewoon lid zijn van het platform om nieuwe mensen te ontmoeten en mee te doen aan activiteiten.

 

Veiligheid bij het Couchsurfen

Slapen bij iemand die je niet kent, daar zit natuurlijk altijd een risico aan vast. De meerderheid van de couchsurfers zijn ontzettend leuke mensen die graag met anderen in contact komen en het leuk vinden om mensen te hosten. Helaas zitten er overal rotte appels tussen, dus kijk goed uit als je van plan bent om ergens te gaan surfen. De website heeft verschillende veiligheidsfuncties ingebouwd:

 

- Het profiel: Ieder lid van de website heeft een eigen profiel die hij of zij kan vullen met interesses, foto’s en informatie. Voor je iemand een couchrequest (= vragen of deze persoon jou kan hosten) stuurt, lees dan eerst goed het profiel door om te kijken of deze persoon je aanspreekt en waarom je diegene zou willen ontmoeten. Andersom zal een host ook eerst jouw profiel doorlezen voordat hij of zij je uitnodigt te komen logeren, dus zorg voor een goed gevuld profiel.

 

- Referenties: Na elke ontmoeting kan je iemand een referentie achterlaten. Lees altijd eerst de referenties van de persoon die je wil hosten of waar je wil surfen. Als iemand een negatieve referentie heeft, al is het er maar één, bedenk je dan een aantal keer voordat je erop ingaat. Heeft iemand veel en alleen maar positieve referenties, dan zit het vaak wel goed.

 

- Badges: Er zijn verschillende badges te behalen voor mensen die hun adres laten verifiëren, actief lid zijn of door anderen zijn aangemerkt als highly trustable.

 


Etiquette van Couchsurfing

Couchsurfen is altijd gratis. Je betaalt de host niets als je bij diegene logeert. Wel neem ik vaak een souvenirtje mee uit Nederland (sleutelhanger klompjes, stroopwafels of chocola), een fles wijn of kook ik voor de persoon waar ik bij kan verblijven. Ik heb mensen ontmoet die dit niet doen, en mensen die hun host mee uit eten namen. Allemaal prima, al zou ik zelf altijd wel een kleinigheidje bij de hand hebben.

 

De plaatsen waar je logeert kunnen veel van elkaar verschillen. Zo heb ik in de VS zowel gesurft op de vloer op een dun dekentje als in een eigen kamer met tweepersoonsbed en badkamer. Iedere keer is het anders, wat elke ervaring heerlijk uniek maakt. Soms kan je samen dingen gaan doen met je host, maar het komt ook vaak genoeg voor (vooral met mensen die full-time werken) dat je zelf op pad gaat. Soms eet je gezamenlijk en andere keren is het de bedoeling dat je voor je eigen eten zorgt. Soms krijg je een sleutel van het huis en kan je je eigen gang gaan, andere hosten willen graag dat je eerst belt of uit het huis bent als zij ook weg zijn. Vaak is deze informatie wel te vinden in het profiel, maar zo niet spreek het dan van tevoren duidelijk af. Zorg in ieder geval dat je zelf een plan hebt en niet geheel afhankelijk bent van je host.

 

Activiteiten

Naast surfen en hosten worden er op de website ook veel verschillende activiteiten georganiseerd. Vooral in grote steden (in Nederland bijvoorbeeld in Den-Haag, Amsterdam en Rotterdam) zijn er wekelijke meet-ups in cafés, language nights of worden er andere activiteiten georganiseerd door de leden. Wereldwijd worden er in steden waar veel couchsurfers actief zijn ook zogenoemde couchcrashes georganiseerd. Dit is vaak een weekend vol met activiteiten waar tientallen tot honderden couchsurfers op af komen. In Rotterdam wordt er tijdens het Sinterklaas weekend vaak een couchcrash georganiseerd. In Pittsburgh (VS), waar ik mijn stage deed en verder niemand kende, heeft couchsurfing ontzettend veel bijgedragen aan het opbouwen van mijn sociale netwerk. Er werden veel leuke activiteiten georganiseerd en binnen een aantal weken had ik al een vaste groep vrienden.

 

Couchsurfing is meer dan een gratis plek om te slapen. Het is een gemeenschap vol met gastvrije mensen die het leuk vinden om nieuwe mensen te leren kennen, de wereld rond te reizen en verhalen te delen. Wat vinden jullie van Couchsurfen?

 

bron: www.vrouwopreis.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.