Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 24 juni 2013 @ 02:05 door Travelboy , 1411 keer bekeken

Als reiziger / backpacker wil ik graag zo lang mogelijk op reis, voor zo weinig mogelijk geld. Daarom reis ik vaak met een bepaald budget. Ik bereid me voor op wat de kosten ongeveer zullen zijn en houd nauwkeurig bij wat ik waaraan uitgeef. Overnachtingen zijn vaak een redelijk grote kostenpost en de meeste backpackers verblijven dan ook in hostels, een goedkope manier om de nacht door te brengen.

Een hostel heeft vaak sfeer en het is een goede plek om andere backpackers te ontmoeten. Hostels hebben echter ook een keerzijde; je bevindt je midden tussen de toeristen en je hebt weinig ruimte voor jezelf. Kortom; een hostel heeft voor- en nadelen. Welke? Dat laat ik je zien.

VOORDELEN VAN OVERNACHTEN IN HOSTELS.

Er zijn tal van redenen dat veel reizigers in hostels overnachten. Ik laat je er een paar zien.

De locatie.

Hostels bevinden zich heel vaak in het centrum van de stad of in de buurt van de belangrijkste bezienswaardigheden en / of vlakbij metrostations wanneer deze aanwezig zijn in de stad. Je bevindt je in een hostel dus meestal op een goede locatie in de stad vanuit waar je gemakkelijk uitstapjes kunt maken.

Gemeenschappelijke ruimte in Beijing Heyuan International Hostel

Een hostel is sociaal.

Wanneer je alleen reist kan een hostel een ideale plek zijn om mensen te ontmoeten. Ik herinner me dat ik een weekend alleen naar Nanjing ging en in een hostel verbleef. Ik zat in de gemeenschappelijke ruimte en zag iemand anders ook alleen zitten, stapte erop af en maakte zo gemakkelijk contact. Vind je het moeilijk om dat eerste contact te maken, vraag dan bijvoorbeeld naar wat de andere al in de stad heeft gezien of nog gaat doen.

Een hostel biedt goedkope service.

Hostels bieden behoorlijk wat diensten aan aan hun gasten. Er staan regelmatig computers in een gemeenschappelijke ruimte, ze kunnen trein- en of buskaartjes voor je regelen, je kunt er je kleding wassen, er worden excursies aangeboden en wat dies meer. Dit alles vaak voor een redelijke prijs, afgestemd op het publiek dat in hostels verblijft.

Er is vaak vriendelijk personeel aanwezig.

Het is geen uitzondering een hostel te treffen waarvan de eigenaar zelf veel heeft gereisd, of nog steeds doet. De mensen die er werken hebben vaak allemaal een passie voor reizen en weten hoe het is om een nieuwe stad te bezoeken. Ze weten dat hun gasten op reis zijn en zullen vaak hun best doen om het verblijf van hun gasten zo prettig mogelijk te maken.

Café’s en bar.

Een hostel heeft nagenoeg altijd een gemeenschappelijke ruimte waar je kunt zitten en andere reizigers kunt ontmoeten. Deze ruimtes hebben vaak de uitstraling van een café waar je ‘s avonds gezellig wat kunt drinken met je nieuwe vrienden.

NADELEN VAN OVERNACHTEN IN HOSTELS.

Naast de vele voordelen van overnachten in hostels zijn er ook zeker een aantal nadelen. Ik zet er vier voor je op een rij.

Een kleine persoonlijke ruimte.

Zeker wanneer je in een dorm slaapt heb je niet veel ruimte voor jezelf. Een kluis om je waardevolle spullen in te bewaren en met wat een geluk een plankje bij je bed om je reisgids en wekker op te leggen. Daarbij zit je met 3 tot 7 (soms nog meer) mensen op een kamer die ook allemaal hun spullen hebben. Dit kan soms een beetje beklemmend voelen. Althans, zo ervaar ik het wel eens.

Waar zijn de locals?

Wil je tijdens het bacpacken in contact komen met de lokale bevolking? Dan zit je in een hostel op de verkeerde plek. Anders dan het personeel zullen je er geen locals tegenkomen. Het zullen vooral andere toeristen zijn die ook in het hostel verblijven.

Alsof je in een discotheek slaapt.

Zo’n bar en cafe in het hostel zijn hartstikke leuk als je van feestjes houdt, maar wanneer je net een lange vlucht gehad hebt of de volgende ochtend vroeg op moet kan de muziek echt een bron van ergernis zijn. Ik vind het altijd verschrikkelijk wanneer ik wil slapen, maar dit niet lukt door het geluidsoverlast. In Seoul sliep ik bijvoorbeeld in een dorm direct naast de ‘huiskamer’, want garant stond voor overlast door de andere gasten die tot diep in de nacht op de playstation speelden.

Onderbroken nachten.

Dit staat in het verlengde van het vorige nadeel. Er zullen altijd andere backpackers zijn die op stap gaan en laat en luidruchtig hun bed in komen rollen, waarvan jij dan weer wakker wordt. Of wat dacht je van de mensen die pas heel laat arriveren of vroeg vertrekken? Het wordt helemaal ernstig wanneer deze vroege vogels hun alarm zetten en vervolgens een half uur blijven snoozen en de rest van de dorm wakker maken. Het ergste vind ik nog wel om wakker te worden van de mensen die vroeg in de ochtend hun spullen in- of uitpakken en alles in plastic tasjes hebben zitten!

 

bron: http://goyvon.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.