Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 23 juli 2013 @ 00:29 door Travelboy , 1379 keer bekeken

In vergelijking met twintig jaar geleden boeken steeds minder Europese vakantiegangers een kant-en-klare pakketreis via een reisbureau. Vooral dankzij het internet stellen ze zelf hun reis samen en opteren ze niet langer voor een voorgestelde combinatie van bijvoorbeeld vlucht, hotel en huurauto. Hoog tijd dus, zo vindt de Europese Commissie, om de richtlijn pakketreizen uit 1990 te moderniseren. De naar schatting 120 miljoen consumenten die reizen-op-maat kopen, zullen er beter door worden beschermd, luidt het in het Berlaymontgebouw.

 

"In de jaren '90 kozen de meeste Europeanen een vooraf georganiseerde pakketreis uit een brochure, die zij vervolgens boekten via hun plaatselijke reisbureau", zegt Europees commissaris voor Justitie Viviane Reding. "Maar de tijden zijn veranderd en we moeten de regels bijwerken om gelijke tred te houden met de markt."

 

Striktere controles op prijstoeslagen
De commissie wil de richtlijn aanpassen aan het digitale tijdperk en de verwachtingen van de consument. Zo zouden er striktere controles komen op prijstoeslagen en zal de sector verplicht worden eventuele prijsverlagingen door te rekenen. Tegelijk wordt het recht op annulering versterkt.

 

 Wie een zelf samengestelde vakantie boekt, heeft het recht op een schadeloosstelling of indien nodig op een terugreis wanneer de reisorganisatie failliet gaat. Dat was tot nu niet het geval.

 

 Ook voor de reissector wil de Commissie een en ander veranderen. De afschaffing van de verplichting om brochures te herdrukken zou de touroperators en reisbureaus jaarlijks 390 miljoen moeten opleveren. Door het beheer van zakenreizen uit het toepassingsgebied van de richtlijn te halen, kan nog eens 76 miljoen euro worden bespaard.

 

Positieve reacties in EP
Voor het voorstel van kracht wordt, moet het nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement. In het halfrond wordt alvast positief gereageerd. "Het internet heeft de mensen vrije keuze geboden, maar de Europese wetgeving is ontworpen voor het pre-internet tijdperk en zorgde voor dubbelzinnigheden wanneer iets fout liep", zegt rapporteur Malcolm Harbour in European Voice. "De nieuw voorgestelde regels scheppen meer duidelijkheid over de rechten van passagiers en de verantwoordelijkheden van operatoren."

 

bron: www.hln.be

 

Meer over dit onderwerp op http://pretwerk.nl/topnieuws/europese-commissie-wil-regels-vakantieboekingen-aanpassen-aan-nieuwe-marktsituatie/21669



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.