Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 02 november 2013 @ 01:33 door Travelboy , 1518 keer bekeken

Vergeet Parijs, Amsterdam en Rome, deze week zetten we onze favoriete alternatieve city breaks in de kijker.

 

Antwerpen het nieuwe Brugge

Brugge is een prachtig plaatje, met zijn grachten, patriciërshuizen en de bijna permanent aanwezige overheerlijke chocoladegeur. Maar deze plek wordt ook overspoeld door vele toeristen. Antwerpen, gelegen op ongeveer 100 km ten oosten van Brugge, beschikt over een betoverend middeleeuws centrum, telt meer dan 80 musea overladen met stijlvolle kunst, heeft vele kerken en telt bovendien veel minder toeristen. Deze stad is ook het centrum van de Belgische diamantenhandel en een bezoekje aan de grootste diamantenwinkel van Antwerpen (Diamondland) leert je niet alleen hoe het kostbare gesteente geslepen, gepolijst en gradueel beoordeeld wordt maar kan tevens je bankrekening doen slinken.

 

Avignon het nieuwe Parijs

Vergeet Parijs, Avignon was ooit de thuishaven der pausen en het prachtige Gotische ‘Palais des Papes’ is nog steeds één van de niet te missen attracties. De stad aan de Rhône, met middeleeuwse muren, pleinen vol kinderkopjes, eigenzinnige musea en markten wentelt zich in een heerlijk, zonnig, naar lavendel ruikend klimaat.

 

Bilbao het nieuwe Barcelona

Barcelona mag zich met trots de hoofdstad noemen van de coole, feestvierende lokale bevolking, met haar betoverende architectuur en bovendien bezit het één van ’s werelds grootste voetbalclubs, maar vaak is het er wel erg druk. Daarom opteren we liever voor Bilbao in hartje Baskenland, waar het traditionele en hedendaagse hand in hand gaan (bedankt Peggy Guggenheim!) waardoor het nu een inspirerende stad is. Als je genoeg kunst hebt bewonderd is het tijd voor pintxos, de lokale tapas die in deze regio van Spanje worden geserveerd. Ze gaan perfect samen met de pittige lokale wijn.

 

Keulen het nieuwe Berlijn

Als je aan Berlijn denkt, denk je vrijwel meteen aan de Brandenburger Poort maar wij gaan naar Keulen om de 509 treden van de Domtoren te beklimmen. Gevolgd door een koud biertje of een lekkere reep chocolade, twee dingen waar deze stad in grossiert. Ten derde staat Keulen ook bekend om zijn wondermooie Kerstmarkten. Eind november zetten de zeven markten die de stad rijk is hun stalletjes op met een aanbod van glühwein, gemberkoekjes en alles wat je maar bij het woord ‘Kerst’ kunt bedenken.

 

Cork het nieuwe Dublin

Dublin ontving Queen Elizabeth en haar entourage tijdens een tour door Ierland in 2011, maar het was Cork, de tweede belangrijkste stad van de Republiek, die haar het warmste welkom gaf. Dit gezellige, intieme stadje aan de rivier Lee verdrinkt in het grote aantal pubs (kijk uit naar Blarney Blonde en Rebel Red op tap) en restaurants die Corks imago als “culinaire stad” eer aan doen. De Queen bezocht de English Market tijdens haar komst, een bekende plek die bezoekers een mooie indruk geeft van de lokale culinaire gerechten – pens, drisheen (lokale vleesbereiding) en gekruid rundvlees zijn enkele van de vele specialiteiten.

 

Cesky Krumlov het nieuwe Praag

Tegenwoordig wordt Praag bijna in één adem genoemd met vrijgezellenfeestjes en daarom heeft Cesky Krumlov onze voorkeur voor een lang weekendje weg. De stad met de rode daken staat op de Unesco werelderfgoedlijst mede dankzij de robuuste renaissance gebouwen waarboven een imposant kasteel uittorent. De stad beschikt over een flink aantal kunstgalerijen en restaurants die rijke en hartige Tsjechische gerechten serveren.

 

Götenburg het nieuwe Stockholm

Stockholm, de hoofdstad van Zweden, is de droom van elke fotograaf. De stad bestaat uit 14 eilanden die met elkaar in verbinding staan door middel van bruggen en ferry’s, een charmante mix van middeleeuwse en moderne architectuur. Maar aan de westkust bevindt zich de havenstad Götenburg, die kleiner en vriendelijker is dan de hoofdstad, met een meer Boheemse stijl. Bezoek de vele winkeltjes en restaurants van de Avenyn, die doen denken aan Las Ramblas in Barcelona. Hier kan je lekker uitrusten tijdens de fika (Zweedse koffiepauze) na een tocht door de stad.

 

Perugia het nieuwe Rome

Rome wordt ook wel de Eeuwige Stad genoemd en staat op bijna ieders reislijstje. Maar Perugia, de hoofdstad van Umbrië is op zijn minst even artistiek als Rome met een overvolle activiteitenagenda. Perugia is kunstzinnig met haar prachtige oude gebouwen zoals de Kathedraal van San Lorenzo en het Palazzo dei Priori (het stadhuis). De vele typische straatjes geven je als dwalende toerist een goed excuus om je te goed te doen aan de lokale lekkernijen: Perugina en Baci chocolade.

 

Sint-Petersburg het nieuwe Moskou

De kleurige, uivormige kerktorens van Moskou kunnen het nauwelijks opnemen tegen de adembenemende architectuur van Sint-Petersburg. Deze bijzondere stad in Europese stijl was het “raam naar Europa” voor Peter de Grote. Met meer dan 500 bruggen, het Hermitage Museum, de Kathedraal van Sint Isaac en de Kerk van de Verlosser op het Bloed, is een bezoek aan Sint-Petersburg een stap terug in de tijd naar het grote Keizerrijk van weleer.

 

Utrecht het nieuwe Amsterdam

Amsterdam heeft zijn prachtige grachten en slaat geen feestje over, maar de ruim 30.000 Utrechtse studenten geven hun stad een veel aangenamere energie. Één van de populairste dingen om hier te doen is de beklimming van de 112 meter hoge Domtoren, de hoogste kerktoren in Nederland, vanwaar je bij helder weer zelfs Rotterdam en Amsterdam kan spotten. In het gezelschap van kinderen zijn het standbeeld van Nijntje op het Nijntjepleintje en het Dick Brunahuis bij het Centraal Museum twee aanraders die zeker in de smaak zullen vallen.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.