Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 17 november 2013 @ 01:30 door Travelboy , 1481 keer bekeken

Als je een tijdje op vakantie gaat, word je zonder twijfel vroeg of laat geconfronteerd met de minder mooie kanten van reizen. Vooral als je naar arme landen gaat is de kans groot dat je de aandacht van boeven trekt. Met name backpackers zitten meestal niet in een mooi hotel waar de beveiliging goed is. En ze maken vaak gebruik van goedkoop busvervoer, in plaats van dure binnenlandse vluchten. En niet zelden lopen ze met flinke hoeveelheden dollars rond om tickets te kunnen kopen. Dan is het bijna niet te vermijden dat je het slachtoffer wordt van oplichters. Of toch wel?

Een ver land

 

Probeer je eens voor te stellen dat je arm bent en dat er toeristen komen uit een ver land en ze hebben een veelvoud van wat jij bezit en verdienen tien, honderd of zelfs duizend keer zoveel als jij. Je weet dat alleen al de tas die ze dragen meer gekost heeft dan jij in een maand bij elkaar kunt sprokkelen. Dan begrijp je misschien de verleiding om te proberen om daar ook een graantje van mee te pikken. Toch wil je als gast in een land niet belazerd worden. Hoe kun je dat voorkomen? Zoals met zoveel dingen; goede voorbereiding is het halve werk. Wees je er van bewust dat het gaat gebeuren en wees de hele dag op je hoede. En doe dat vooral op plaatsen waar het druk is en waar veel toeristen komen. Op een vliegveld en op een mooi strand zijn bijna altijd oplichters actief. Er zijn talloze trucs, waarvan hieronder een aantal. Let op, dit artikel gaat alleen over oplichting, niet over andere criminaliteit zoals diefstal.

  • - een onbekende biedt aan je koffer te dragen. Als je dat ‘aanbod’ aanneemt kun je rekenen op een fikse rekening als de koffer is afgeleverd.
  • - je parkeert op een verre bestemming ergens je auto of een gehuurde scooter en er stormt meteen iemand naar je toe die beweert dat het parkeren daar geld kost en dat hij degene is die je moet betalen. Meestal een volstrekte leugen; naar legitimatie vragen lost dit probleem op.
  • - veel meegemaakt in India: je maakt ergens een foto en er staat meteen iemand naast je die zegt dat je hem voor het maken van foto’s moet betalen. Niet doen natuurlijk.
  • - overprijzen. Dit gebeurt natuurlijk overal en eigenlijk vind ik dit de onschuldigste van alle praktijken. Ze weten dat een fles water 500 roepia kost maar ze vragen jou, rijke westerling, 1000. Nog steeds een schijntje en de eerste paar dagen loop je hier met open ogen in.
  • - geldwisseltrucs; hoeveel variaties daarin bestaan is bijna niet te tellen. Over het algemeen is de regel: spreek goed af hoeveel je moet krijgen en schrijf dit samen met de geldman op. Geef je eigen geld niet af voordat je het hele afgesproken bedrag in handen hebt.
  • - een taxirit eindigt tot je stomme verbazing bij een totaal ander hotel dan je had gevraagd. Bij dit hotel krijgt de taxichauffeur meer commissie en hij zal je niet verder brengen totdat je hem meer betaalt, helaas. De enige manier om dit te voorkomen is dit heel, heel duidelijk afspreken voordat je vertrekt maar dat doe je niet eerder dan pas als het je een keer is overkomen.
  • - verkoop mijn edelstenen in Holland en je krijgt de helft van de winst. Je betaalt nu een kleine aanbetaling en ik stuur ze je toe. Werkelijk, er zijn mensen die hier in trappen.

Ga wel op reis!

 

Zo zijn er talloze trucs en de ervaring leert dat iedere regio, iedere stad zelfs, zijn eigen niche heeft. Maar laat dit je niet ontmoedigen; als je op reis wilt, ga dan gewoon. Accepteer dat je heus wel eens te pakken genomen zult worden maar vergeet niet dat de prachtige dingen die je zult meemaken, de ongerepte, stranden, de wonderlijke dieren en natuurlijk de nog veel wonderbaarlijke mensen die je onderweg zult zien, de ellende ruimschoots zullen overtreffen.

 

bron: http://reizen-en-recreatie.infonu.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.