Blogposts
Blog
Geplaatst op zondag 28 maart 2010 @ 03:56 door Travelboy , 2093 keer bekeken
Vrijwel iedereen krijgt er op zijn werk mee te maken. De vakantieplanning! Het zorgt soms voor veel onrust als de verdeling niet eerlijk lijkt te gaan maar het wordt een groter probleem als je baas je vakantieaanvraag weigert. Wanneer mag een baas weigeren vrij te geven en wanneer niet?
Wat zegt de wet?
De wet- en regelgeving voor vakantie is ervoor bedoeld de werknemer in de gelegenheid te stellen te kunnen recreëren en te herstellen van de werkweken. De wet bepaalt dat de werkgever de werknemer ieder jaar in de gelegenheid moet stellen de overeengekomen vakantiedagen op te nemen.
De vaststelling van de vakantiedagen moet tijdig plaatsvinden zodat werknemers voorbereidingen kunnen treffen voor de vakantie. Je baas mag je bijvoorbeeld niet plotseling met vakantie sturen. Soms lopen spanningen hoog op en vind je baas het beter als je een paar dagen thuis blijft om even bij te komen van je werk of prive problemen. Deze dagen mogen in principe alleen van je vakantiedagen af gaan wanneer jij daar mee akkoord bent. In de praktijk is het misschien niet slim om je werkgever dat voor de voeten te schuiven behalve misschien als je werkgever dit regelmatig doet oa om te voorkomen dat mensen zich ziek melden.
Wanneer heb je toestemming voor je vakantie?:
De werknemer moet toestemming vragen voor de vakantie. Als je een schriftelijk verzoek doet aan je baas over een gewenste vakantieperiode, moet hij/zij binnen twee weken daarop reageren. Doet de werkgever dit niet, dan wordt er vanuit gegaan dat de werkgever daarmee zijn instemming heeft verleend.
Mondelinge toezegging:
Pas op met vrij vragen in de wandelgangen. Een antwoord als "ik denk dat het wel kan" van je baas is eigenlijk nog geen goedkeuring. Het is ook niet helemaal eerlijk naar je baas toe want die heeft de planning niet in zijn/haar hoorfd zitten. Doe je verzoek dan ook altijd (zo snel mogelijk erna) schriftelijk.
Mag je baas een aanvraag weigeren of een vakantie intrekken?:
Een werkgever moet de vakantie vaststellen overeenkomstig de wensen van de werknemer. Alleen om 'gewichtige redenen' mag de werkgever afwijken van de wensen van de werknemer.
Ook een vastgestelde vakantie intrekken mag alleen plaatsvinden om ‘gewichtige redenen’.
Gewichtige redenen zijn bijvoorbeeld plotselinge drukte, spoedorders of onmisbaarheid door ziekte of ontslag van andere werknemers.
Je baas mag je vakantie aanvraag dus weigeren als het niet uitkomt voor het bedrijf en hij mag zelfs een gegeven akkoord terug trekken.
Een werkgevers hoort zich in principe te allen tijde als goede baas te gedragen wat wil zeggen dat hij/zij in toezeggingen moet nakomen maar werknemers horen zich als een goede medewerker te gedragen, wat onder meer inhoudt dat die rekening hoort te houden met het bedrijfsbelang. Het bedrijfsbelang gaat voor het vakantierecht.
Wanneer je baas je vakantie intrekt moet hij je wel de kans geven later alsnog die dagen op te nemen. Bovendien mag je van de werkgever verwachten dat gemaakte kosten worden vergoed.
De huidige wet gaat uit van het principe dat de werkgever de vakantie vaststelt overeenkomstig de wensen van de werknemer. In principe bepaal jij als werknemer dus wanneer en voor hoe lang je vakantie opneemt (zolang je natuurlijk genoeg vrije dagen hebt).
Een uitzondering is wanneer de werkgever met de werknemer (schriftelijke) afspraken heeft gemaakt die van de wettelijke hoofdregel afwijken. Hij mag dus bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst bepalen dat in sommige periodes van het jaar geen vakantie mag worden opgenomen. Ook kan afgesproken worden dat juist in een bepaalde periode vakantie opgenomen móet worden. Denk bijvoorbeeld aan de bouwvak.
"Maar jij hebt geen kinderen...":
De regel dat werknemers zonder kinderen geen vrij kunnen krijgen in de periodes dat collega's met schoolgaande kinderen vast zitten aan de schoolvakanties zal je niet snel tegenkomen in een contract. Toch wordt die regel wel gehanteerd. Als goede werknemer en collega hou je je natuurlijk zoveel mogelijk aan die regel als dat gewenst is maar je bent het niet verplicht. Je mag hier op wijzen wanneer jij een vakantieaanvraag doet die je niet in een andere periode kan doen. Stel dat je bestemming erg seizoens gebonden is of dat je een bruiloft in het buitenland hebt.
bron: www.aroundtheglobe.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.