Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 30 januari 2010 @ 02:12 door Travelboy , 1491 keer bekeken

Dankzij een aantal onbetrouwbare Turkije specialisten en de rechter mogen Nederlandse vakantiegangers binnenkort waarschijnlijk weer premie gaan betalen voor de SGR-garantie. Door de faillissementen van verschillende touroperators in de afgelopen jaren is het vermogen van de stichting zo ver geslonken dat de ondergrens in zicht is.

 

Om garant te kunnen staan voor organisaties die in de problemen komen is een vermogen van minimaal 60 tot 70 miljoen euro nodig. Omdat het vooral de Turkije specialisten waren die veelvuldig omvielen heeft de SGR geprobeerd voor deze groep een apart fonds op te richten. Op deze manier kon men deze touroperators een hoger bedrag vragen voor deelneming en indien nodig alleen de reizigers naar Turkije een premie laten betalen om zo het hogere risico te dekken. Helaas heeft de rechter dit verboden vanuit het oogpunt van discriminatie met als gevolg dat nu alle reizigers gedupeerd gaan worden.

 

De enige manier om het vermogen van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) op peil te houden zou het (opnieuw) heffen van premie zijn. Die komt net als voorheen voor rekening van de vakantiegangers die een reis boeken bij een touroperator die aangesloten is bij het SGR. Het premiebedrag schijnt € 20,00 te worden per geboekte vakantie of reis en dit is toch weer een flinke verhoging van de vakantiekosten. Ongeveer tien jaar geleden was de laatste SGR-premie ƒ 15,00 en met inflatie van een paar procenten per jaar zou dat nu ongeveer € 10,00 moeten zijn.

 

Het is overigens vreemd dat de rechter het aparte fonds heeft verboden. Veel verzekeraars heffen toch ook meer premie bij groepen en/ of verzekeringen met een verhoogd risico. Het zou raadzaam zijn dat het SGR de regels gaat aanscherpen om fraude en verdachte faillissementen te voorkomen en zo haar vermogen op peil kan houden voor de ‘echte’ faillissementen. Het is toch te gek voor woorden dat de consument opdraait voor de louche praktijken van frauderende ‘touroperators’

 

bron: www.toerismenieuws.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.