Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 16 maart 2010 @ 19:35 door Travelboy , 1338 keer bekeken

Een babytijgertje de fles geven of de grond bewerken in een ver land is niet meer alleen het voorrecht van celebrities. Iedereen kan zich inschrijven voor ‘woofing’ en zo op boerderijen overal ter wereld een handje gaan toesteken in ruil voor kost en inwoon

 

U hebt wellicht al wel eens een reality tv-show gezien waarin een beroemdheid naar verre oorden trekt en daar een babyluipaard of een babygiraf in de armen houdt. Geef toe, dat spreekt tot de verbeelding. Waarom zou ook u dat niet kunnen? U moet niet noodzakelijk een beroemdheid zijn om in Zuid-Afrika landbouwer te gaan spelen. Tegenwoordig is dat voor iedereen bereikbaar. Het enige wat u moet doen, is een ‘woofer’ worden.

 

Het woord ‘woofer’ is afkomstig van het Engelse ‘WWOOF’, dat staat voor ‘willing workers on organic farms’ of in het Nederlands ‘vrijwillige werkers op biologische boerderijen’. WWOOF wil mensen die graag de biologische en ecologische landbouw ontdekken, in contact brengen met landbouwers.

 

Hoe werkt het?
De woofer wordt op de boerderij onthaald als een vriend of zelfs als een volwaardig familielid. U krijgt dus net als alle andere leden van het gezin kost en inwoon. In ruil daarvoor helpt u bij de verschillende taken, zoals het onderhoud van de boerderij, het verzorgen van de dieren, enzovoort.

 

U bent uiteraard niet verplicht om eender welke taak te aanvaarden. Misschien bent u wel allergisch voor bepaalde dieren of bent u niet goed te been. Meld dat dan aan uw gastheer, want die wil natuurlijk dat uw verblijf zo aangenaam mogelijk verloopt. U kan het best vooraf even telefoneren en de voorwaarden van uw verblijf (datum, duur…) en ook het werk dat u op de boerderij wil verrichten (dieren, landbewerking…) met uw gastheer bespreken. Normaal gezien werkt een woofer een halve dag per dag gedurende 5 opeenvolgende dagen. De rest van de dag en de weekends kan hij benutten om de streek en het land te verkennen.

 

Hoe deelnemen?
Als u zich inschrijft op een website van woofingverenigingen, krijgt u toegang tot een hele reeks adressen van boerderijen overal ter wereld. Als u bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in Franse bestemmingen, kost u dat 15 tot 30 euro. De prijs is afhankelijk van het aantal deelnemers en van de door u gekozen versie van het adresboekje. Op de internationale website van WWOOF schommelt de prijs tussen 15 en 25 Britse pond. Vervolgens neemt u contact op met de uitbater van de boerderij van uw keuze en maakt u de nodige afspraken. Het spreekt voor zich dat de woofer zijn gastheer niet in klinkende munt mag betalen. Alles is een kwestie van ruil en verrijking op menselijk vlak.

 

In welke landen?
Een greep uit de lijst van landen waar zulke boerderijen u met open armen ontvangen: Bolivia, Burkina Faso, Maleisië, Guatemala, Mongolië, Nicaragua, Mozambique, Namibië, Libanon, Laos, IJsland, Kenia, Thailand, Zuid-Afrika, Noorwegen, Senegal, Rusland, … en zelfs paradijselijke eilanden zoals de Bahama's, Frans-Polynesië, Réunion, enzovoort

www.wwoofinternational.org

 

bron: http://netto.tijd.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.