Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 24 februari 2010 @ 23:53 door Travelboy , 1275 keer bekeken

Citytrippers moeten er rekening mee houden dat ze in lang niet alle Europese steden goed worden geïnformeerd over het openbaar vervoer. Niet altijd is de reisinformatie duidelijk genoeg, in één stad -Zagreb- ontbrak die zelfs helemaal. Dat blijkt uit een inventarisatie door de ANWB en haar zusterclubs.

 

Het Europees OV-onderzoek werd in 23 steden uitgevoerd. Eén daarvan, de Duitse stad München, scoorde zeer goed, in elf steden was de situatie goed, negen scoorden voldoende, één slecht en één zeer slecht, Zagreb in Kroatië.
 

Niet compleet
Geregeld was de informatievoorziening niet compleet. Daarnaast schoot de toegankelijkheid voor mindervaliden tekort. Ook blijkt er een groot verschil in prijs van het openbaar vervoer te zijn tussen de verschillende Europese steden.

 

Parijs 't goedkoopst
In Europa blijkt het metrokaartje in Praag de voordeligste vorm van openbaar stadsvervoer te zijn. In het onderzoek is gekeken naar de reistijd per rit, overstapmogelijkheden, informatievoorziening op internet en bij de OV-halte en de prijzen van de ritten.

 

Amsterdam 15e
Van de 23 onderzochte steden eindigde Amsterdam als vijftiende met een voldoende. München kreeg als enige stad het resultaat ‘zeer goed’ en kwam als beste uit de test. Bij deze stad vielen de snelle verbindingen en de goede informatie voor de reiziger in diverse talen op. Ook heeft München een uitgebreide website met duidelijke informatie voor reizigers. In andere steden is daar nogal eens wat mis mee of ontbreekt die zelfs.

 

Alleen eigen taal
In Amsterdam viel op dat de informatie op kaartjesautomaten in de trams en bussen alleen in het Nederlands werd gegeven. Pluspunt is de verbinding tussen het Amsterdamse stadscentrum en de luchthaven, die veel beter is dan in de meeste Europese steden.

 

Zagreb laatste plaats
Zagreb in Kroatië eindigde op de laatste plaats. De informatievoorziening voor reizigers is daar volgens de onderzoekers onder de maat. Samen met Ljubljana in Slovenië is het de enige stad uit de test, die geen dienstregeling van het openbaar vervoer heeft op internet.

 

Ook zijn er geen dienstregelingen bij de haltes te vinden en zelfs de namen van haltes zijn niet altijd te vinden. Positief vinden de onderzoekers wel, dat het openbaar vervoer in Zagreb beschikt over moderne bussen.

 

Kan beter
De ANWB wil verbetering van de informatievoorziening rond het openbaar vervoer in Europa. Met name de toepassing van multimediale reisinformatie kan worden verbeterd. Door slimme toepassing van mobiele media kan de reiziger direct en actueel informatie inwinnen en op basis daarvan veel eenvoudiger dan nu zijn keuzes maken.

 

Lees ook: Resultaat Eurotest openbaar vervoer 2010 (bron ANWB)
www.anwb.nl/binaries/pdf/verkeer/onderzoek/tc100152-eurotest_lr.pdf

 

bron: www.opreisgids.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.