Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 08 juni 2010 @ 20:36 door Travelboy , 1517 keer bekeken

De Europese Unie had het recht om plafondtarieven in te voeren voor de roamingkosten die gsm-operatoren in rekening brengen voor mobiel bellen vanuit en naar het buitenland. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg dinsdag geoordeeld.  

 

De gsm-giganten Vodafone, Telefonica O2, Orange en T-Mobile hadden bij het High Court of Justice of England and Wales de geldigheid van de Europese plafondtarieven betwist. Ze betoogden dat de Europese beleidsmakers met het wettelijk opleggen van maximumtarieven hun boekje te buiten waren gegaan. Het High Court stelde hierover een aantal vragen aan het Hof. Het Europese Hof antwoordde dinsdag dat de maximumtarieven vastgesteld mochten worden om "de goede werking van de interne markt te beschermen" en beschouwd kunnen worden als "een geschikte en noodzakelijke maatregel om de consumenten tegen hoge prijzen te beschermen".

 

De Europese Commissie heeft volgens het Hof voldoende aangetoond dat de door de operatoren gehanteerde tarieven hoog waren en dat "de verhouding tussen kosten en tarieven anders was dan ze op concurrerende markten zou zijn".

 

Het Hof erkent ook dat de Commissie zowel de groothandelstarieven als de tarieven voor de eindgebruiker moest aanpakken. Roamingkosten zijn de kosten die operatoren aanrekenen voor het doorschakelen van oproepen naar netwerken van andere operatoren. Sinds 2007 legt de Europese Unie middels een verordening maximumtarieven op. Vorig jaar werd de verordening uitgebreid tot sms en datacommunicatie. (RBR



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.