Blogposts
Blog
Geplaatst op maandag 02 augustus 2010 @ 03:31 door Travelboy , 2585 keer bekeken
De Amsterdamse grachtengordel is uitgeroepen tot nieuw werelderfgoed. Net als De Imperial Citadel van Thang Long-Hanoi (Vietnam), Historische monumenten Dengfeng, in het "Centrum van Hemel en Aarde" (China), Sarazm (Tadzjikistan) en de Bisschoppelijke stad Albi (Frankrijk)
Amsterdam volgens Unesco
"De historische stedelijk ensemble van de grachtengordel in Amsterdam is tot stand gekomen door een project waarbij een nieuwe 'havenstad' gebouwd werd aan het einde van de 16e en begin van de 17e eeuw. Dankzij het droogleggen van moeras kwam er grond vrij. Deze stadsuitbreiding was de grootste en meest homogene van zijn tijd. Het was een model van grootschalige ruimtelijke ordening, en diende als referentie in de hele wereld tot de 19e eeuw"
Imperial Citadel van Thang Long-Hanoi
De Citadel is gebouwd in de 11de eeuw door de Ly-dynastie Viet, het werd gebouwd op de resten van een Chinese fort uit de 7e eeuw en op drooggelegd land teruggewonnen. Het was het 13 eeuwen lang het centrum van de regionale politieke macht . De archeologische resten die hier zijn vergebleven geven een uniek beeld van deze cultuur.
Historische monumenten Dengfeng
Mount Songshang wordt beschouwd als de centrale heilige berg van China. Aan de voet van deze 1500 meter hoge berg, dicht bij de stad Dengfeng in de provincie Henan, en gespreid over een 40 vierkante kilometer grote cirkel, staan acht clusters van gebouwen en terreinen, waaronder drie Han Que poorten - overblijfselen van de oudste religieuze gebouwen in China.
Sarazm
Sarazm, wat betekent "waar het land begint", is een archeologische site met resten die getuigen van de ontwikkeling van de menselijke nederzettingen in Centraal-Azië, vanaf het 4 e millennium vC tot het einde van het 3 e millennium v. Chr. Sarazm toont het bestaan aan van commerciële en culturele uitwisselingen en handelsbetrekkingen van volkeren over een groot geografisch gebied, dat zich uitstrekt van de steppen van Centraal-Azië en Turkmenistan, het Iraanse plateau, de Indus-vallei en zelf over de Indische Oceaan.
Bisschoppelijke stad Albi
De bisschoppelijke stad Albi vormt een coherent en homogeen ensemble van monumenten en wijken die grotendeels ongewijzigd is gebleven door de eeuwen heen.
Eerder deze week werder als twee nieuwe plaatsen aangewezen als werelderfgoed. Namelijk de centrale hooglanden van Sri Lanka en Papahanaumokuakea. Zie artikel
bron: www.aroundtheglobe.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.