Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 13 januari 2010 @ 01:40 door Travelboy , 1424 keer bekeken

Volgens de ANWB gaat de Nederlander zijn vakantie echt niet schrappen. Wel verwacht de toeristenbond een lichte daling van het totaal aantal vakanties en nog wat meer belangstelling voor eigen land. Belangrijkste buitenlandse bestemming  is ook in 2010 Duitsland, in het verre buitenland blijft de VS het populairst, aldus de prognose bij het begin van de Vakantiebeurs.

 

Uit eigen onderzoek concludeert de ANWB dat dit jaar, afhankelijk van het weer, circa 35,5 miljoen vakanties worden ondernomen. Iets meer dan de helft daarvan wordt in het buitenland doorgebracht, iets minder dan de helft in eigen land. Is het erg mooi weer in Nederland, dan zullen we vaker in eigen land blijven en kan het aantal vakanties uitkomen op 36 miljoen, evenveel als in 2009.

 

Vaker eigen land
Vanwege de huidige economische situatie is de Nederlander wel voorzichtig met grote uitgaven, maar hij is niet van plan zijn vakantie te schrappen. Net als vorig jaar gaan Nederlanders in 2010 dichterbij, vaker in eigen land, met de auto, in een bungalow of kamperen en geven ze op hun bestemming wat minder uit.

 

Extra vakanties
Als er al in de vakanties wordt geschrapt, dan gebeurt dat met de extra tripjes. Vooraf boeken daarvan wordt dit jaar opnieuw uitgesteld. Dat gebeurt pas -en dan vaak als last minute- als de financiële situatie het toelaat en als het weer goed genoeg is. De keuze wordt volgens de ANWB tevens beïnvloed door aantrekkelijke aanbiedingen en de resultaten van het Nederlands elftal tijdens het WK.

 

Duitsland blijft één
Duitsland wordt in 2010 over het gehele jaar genomen opnieuw het meest bezochte vakantieland, verwacht de toeristenbond. Circa 3,6 miljoen vakanties, iets meer dan vorig jaar,  zullen bij de Oosterburen worden doorgebracht. Frankrijk volgt met 2,8 miljoen vakanties. Daarna komt België met 2 miljoen vakanties. Spanje kan in 2010 zo'n 1,5 miljoen Nederlandse vakantiegangers verwachten.

 

Cruisen
Opvallend noemt de ANWB  de groeiende populariteit van cruises, niet alleen bij ouderen bij ouderen, maar ook vooral bij jonge gezinnen. Die vinden cruises met name aantrekkelijk doordat ze veel zien en ontdekken. Ook weten cruisegasten vaak precies waar ze qua kosten aan toe zijn, want cruises zijn vaak all-inclusive. Populaire bestemmingen voor cruises zijn met name het Caribisch gebied  en de Middellandse Zee.
 

Parijs topper
Voor stedentrips blijft Parijs de absolute topper op de voet gevolgd door Londen mede vanwege de lage koers van het Britse pond. Berlijn staat op een derde plaats en wint nog steeds aan populariteit.

 

VS verre nummer één
De Verenigde Staten blijft ook in 2010 de absolute nummer één als verre vakantiebestemming. De huidige dollarkoers zorgt ervoor dat dit land volop in de belangstelling blijft staan. De Nederlandse Antillen en Canada profiteren dit jaar volgens de ANWB eveneens weer van de dollarkoers en komen respectievelijk op een tweede en derde plaats. Het toerisme naar Canada krijgt dit jaar een extra stimulans van de Olympische Spelen in Vancouver.

 

Koopkracht
Ook het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) verwacht dat we door onder druk staande koopkracht en groeiende werkloosheid in 2010 vaker voor eigen land zullen kiezen. In 2009 leverde dat al een half miljoen vakanties extra (+3%) in eigen land op.

 

bron: www.opreisgids.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.