Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 19 januari 2010 @ 21:13 door Travelboy , 1883 keer bekeken

Biobrandstoffen in de lucht
Het vliegtuig wordt bij alle milieubarometers als meest vervuilende vervoermiddel neergezet. Toch loont het de ecologische prestaties van luchtvaartmaatschappijen te vergelijken, omdat er nogal verschillend wordt omgegaan met het begrip 'duurzaam vliegen'.
KLM wil een voorloper zijn en maakte eind vorig jaar de eerste vlucht op duurzame biokerosine. In samenwerking met het Wereld Natuur Fonds werkt de luchtvaartmaatschappij samen met een aantal partners aan nieuwe biobrandstoffen voor de luchtvaart. Daarbij mogen de voedselvoorziening en biodiversiteit niet in gevaar komen en mag de productie niet leiden tot overmatig watergebruik of ontbossing.
www.klm.com

 

Groene sleutel
Wat hebben Center Parcs Het Meerdal, Kampeerboerderij Nijsingh uit Appelscha en het Amsterdamse Marriott Hotel gemeen? Ze zijn allemaal in het bezit van een Green Key, een wereldwijd keurmerk voor toeristische bedrijven die kunnen aantonen dat zij de zorg voor het milieu serieus nemen. Inmiddels zijn honderden bedrijven in het bezit van de groene sleutel, die voorheen Milieubarometer werd genoemd.
www.greenkey.com

 

Automatisch  compenseren
Reisaanbieder Green Bookings compenseert de CO2-uitstoot van vliegreizen automatisch bij boekingen. De compensatie zit dus al bij de prijs inbegrepen. Volgens de aanbieder zijn die totaalprijzen door slim in te kopen 5 tot 50 procent lager dan bij de concurrentie. Je moet wel eerst voor 75 euro lid worden van Green Bookings.  www.greenbookings.nl
Fair Mundo Travel compenseert ook standaard alle reizen van klanten en medewerkers.
www.fairmundotravel.nl Bedrijven als Cheaptickets.nl, Baobab, GoBest en ATP maken de reiziger er bij boekingen op attent dat het mogelijk is om de CO2-uitstoot van vluchten te compenseren. Die optie is populair, merkte Cheaptickets in het afgelopen jaar: er werden via de website 10.000 meer 'groene stoelen' met GreenSeat  (www.greenseat.nl) gecompenseerd dan in 2008. 'Vergroener' Green Seat pleit ervoor dat de keuze tussen een gewone en 'groene' vliegstoel een verplichte optie moet worden bij aanbieders.

 

Vergroen uw reis
Travel Foundation Nederland is een organisatie die zich sterk maakt om vakantiebestemmingen aantrekkelijk en duurzaam te houden. Dat gebeurt samen met lokale ondernemers en reisorganisaties als TUI, OAD en Sawadee Reizen. Zo wordt onder meer het koraal in Egypte beschermt. De organisatie geeft zowel reisondernemers als reizigers tips om hun reis te 'vergroenen'. Travel Foundation is ook actief op de Vakantiebeurs, onder meer door het uitreiken van de 'Groene Veer', bestemd voor een reisorganisatie die een onderscheidend initiatief heeft genomen op het gebied van duurzaamheid.


Duurzame bestemmingen

 

 Natuurlijk mag u zelf lekker  weten waar u naar toe gaat, maar op sommige bestemmingen doen mensen wel erg hun best om groen te ondernemen.

 

Een selectie:

Bonaire  klimaatneutraal in 2015
Bonaire heeft grootse plannen. Nog dit jaar moet 50 procent van de energiebehoefte komen uit een windturbineproject. In 2015 moet Bonaire het eerste Caribische eiland zijn dat volledig draait op duurzame energie. Om die ambities te verwezenlijken, wordt onder meer gewerkt met eco-bedden (koelen gebeurt rondom het bed, niet in de hele kamer) en vanaf eind januari zijn er elektrische auto's te huur die met een actieradius van 100 kilometer het complete eiland bestrijken. Ook zijn er regelmatig 'schoonmaakduiken' om de onderwaterwereld te beschermen en zijn toeristische aanbieders ver op het gebied van waterzuivering en waterbesparing.
De bedoelingen zijn ongetwijfeld goed, maar voor Nederlanders is een vliegreis naar Bonaire uiteraard allesbehalve groen. Compenseren via www.treesfortravel.nl of www.greenseat.nl dus.

 

PAN Parks  Europese wildernis
PAN Parks (PAN staat voor Protected Area Network) is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds en de Molecatengroep om de Europese wildernis te behouden. Dat gebeurt door kleinschalig toerisme rond nationale parken te bevorderen, waarbij de lokale bevolking wordt ingezet voor het beheer en de bescherming van de gebieden. De Pan Parken moeten uitzonderlijk natuurschoon combineren met straffe regels op het gebied van duurzaamheid. Zo mag er bijvoorbeeld niet worden gejaagd en zijn sneeuwscooters verboden. Er zijn inmiddels tien Pan Parks, in onder meer Zweden, Italië, Portugal, Rusland, Bulgarije en Finland. www.panparks.org

 

Alpine Pearls autovrije pareltjes
Alpine Pearls is een netwerk van toeristische dorpen en steden in de Alpen die in 2006 de handen hebben ineengeslagen om duurzame vakanties aan te bieden. De autovrije bestemmingen promoten ecologisch toerisme met het zogenoemde soft mobility: gasten kunnen zonder auto de bestemming toch eenvoudig bereiken.
Het gaat om 21 bestemmingen uit zes landen: Duitsland (o.a. Berchtesgaden), Frankrijk (o.a. Morzine), Italië (o.a. Chamois), Oostenrijk (o.a. Neukirchen), Zwitserland (o.a. Arosa) en Slovenië (Bled). www.alpine-pearls.com

 

Milieubewust op internet

 

Nog meer ecologisch verantwoorde inspiratie opdoen? Een overzicht van nuttige websites.

 

www.vakantievoetafdruk.nl
Wat slingert u eigenlijk op vakantie aan vervuilende stoffen de lucht in? In elk geval goed voor het zelfvertrouwen van de kampeerder.

 

www.klimaatcompensatie.nl
Er zijn meerdere manieren om uw reis te compenseren.

 

www.respectthemountains.com
Nederlandse organisatie die een bijdrage wil leveren aan natuurbehoud in de Alpen, onder meer door voorlichting en schoonmaakacties.

 

www.gogreentravelgreen.com 
Engelstalige blog met groene reistips voor de reiziger.

 

www.fairtourism.nl
Nederlandstalige site met veel aandacht voor de sociale kant van duurzaam toerisme.

 

www.wandelpad.nl;
www.fietsen.123.nl,
www.ontrack.nl,                            
www.fietspad.nl
Kloeke sites boordevol wandel-, en fietsideeën. 

 

www.responsibletravel.com
Grote reisaanbieder van verantwoorde reizen. Ook voor combinatie reizen/vrijwilligerswerk.

 

WAT KUNT U ZELF DOEN

 

VOORAF
¿ Vul uw vakantiebestemming
in bij de 'Adviseur Klimaatwijs op Reis' van Milieu Centraal
(www.milieucentraal.nl) en ontdek de verschillen per
vervoermiddel. Voor de meeste vakantiebestemmingen is de touringcar het milieu-vriendelijkst, gevolgd door de trein. 

 

¿ Ga bij verre reizen liever één keer lang op reis dan vier keer per jaar een week.

 

¿ Compenseer de CO2-uitstoot van uw vlucht, bijvoorbeeld via www.treesfortravel.nl of
www.greenseat.nl. of  www.hivosklimaatfonds.nl voorbeeld: voor een vlucht naar Finland plant Trees for Travel 2,5 boom. Dat kost u weliswaar €6,75, maar levert u een tevreden  gevoel op.

 

¿ Haal thuis toiletartikelen en andere zaken die u meeneemt alvast uit de verpakking. Waarschijnlijk wordt die in Nederland beter verwerkt dan op uw  vakantiebestemming.

 

¿ Boek een accommodatie met Green Key (kader linksonder).

 

¿ Wat is er eigenlijk mis met een wandel- of fietsvakantie?
En heeft u wel eens een van de 140 natuurkampeerterreinen
geprobeerd? www.natuurkampeerterreinen.nl


 

TER PLEKKE
¿ Zet verwarming en airco uit waar mogelijk, neem een douche in plaats van een bad en laat weten dat u meerdere dagen met het bedlinnen en de handdoeken toe kunt.

 

¿ Ga niet op de foto met bedreigde/bijzondere diersoorten, laat hen met rust in hun natuurlijke omgeving.

 

¿ Blijf af van koraal en ander  bijzonder kwetsbaar spul.

 

¿ Koop bij voorkeur lokale
producten, die geen wereldreis achter de rug hebben.

 

En mocht u zelf plannen hebben om groen reizen te
promoten: de domeinnaam  www.greentravel.nl is momenteel te koop

 

bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.