Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 22 januari 2016 @ 00:30 door Travelboy , 1016 keer bekeken

Nederlandse werknemers voelen zich over het algemeen niet schuldig als ze vakantiedagen opnemen. Achtenzeventig procent van de Nederlanders geeft aan hier totaal geen moeite mee te hebben. Vorig jaar was deze score onder de Nederlandse werknemers nog 63 procent. Bovendien scoren we dit jaar hoger dan het wereldwijde gemiddelde (72 procent) als het gaat om het gemak waarmee we onze vrije dagen opnemen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat 59 procent van de werknemers aangeeft dat hun werkgever hen stimuleert om ook daadwerkelijk vakantiedagen op te nemen. Slechts 4 procent is bang dat het opnemen van alle vakantiedagen niet wordt gewaardeerd door de werkgever. Daarnaast willen Nederlanders graag extra vakantiedagen en zijn ze bereid daar verschillende zaken, zoals een week seks, voor op te geven.

 

Dit blijkt uit het jaarlijkse ‘Vacation Deprivation’-onderzoek onder werknemers uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië, uitgevoerd door Northstar in opdracht van Expedia, één van `s werelds grootste full-service online reisbureaus. De studie werd uitgevoerd onder 9.273 volwassenen werknemers in 24 landen. Er deden 300 Nederlanders aan mee.

 

Nederlanders sparen vakantiedagen op
 Ondanks het feit dat we ons niet bezwaard voelen vakantiedagen op te nemen, neemt bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) minder dagen op dan ze ontvangen. Bovendien sparen Nederlandse werknemers hun dagen vaker op. Van de gemiddeld 25 vakantiedagen die we jaarlijks ontvangen, blijven er ongeveer 3 ongebruikt en nemen we dus gemiddeld 22 dagen op. Hiermee nemen Nederlanders net iets meer dagen op dan het wereldwijde gemiddelde van ongeveer 20 dagen. Als we kijken naar Europa scoren we samen met de Ieren echter het laagste als het gaat om het aantal vakantiedagen dat we jaarlijks opnemen. De Italianen en Zweden nemen de meeste dagen mee naar volgend jaar, zo’n 5 gemiddeld van de beschikbare 30 dagen.

 

Voor een volledige lijst met het overzicht van beschikbare versus opgenomen vakantiedagen van alle onderzochte landen, zie hier. https://docs.google.com/document/d/1GhXEQqK9bZm3K8oG9rUzmY21QGlGuG7Uj5jWqgipfoQ/edit?pref=2&pli=1

 

Invulling van de meegenomen vakantiedagen
 Bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) neemt zijn of haar vakantiedagen liever mee naar een volgend jaar om er dan voor langere tijd tussenuit te gaan. Naast het opsparen van vakantiedagen voor een langere reis gebruiken Nederlanders hun vakantiedagen ook graag voor meerdere korte vakanties of een lang weekend weg (51 procent). Hiermee scoren we gelijk aan het wereldwijde gemiddelde. Als we meer vakantiedagen tot onze beschikking zouden hebben, zou 56 procent van de Nederlanders vaker op vakantie gaan en niet per se langer (35 procent).

 

Ontevreden over aantal vakantiedagen
 Uit het onderzoek van Expedia blijkt verder dat 45 procent van de Nederlandse werknemers zich tekort gedaan voelt als het gaat om het aantal vakantiedagen. Wereldwijd deelt 53 procent dit gevoel, waarbij in Europa de Spanjaarden (62 procent) en de Italianen (60 procent) eruit springen. Bijna twee derde van de Nederlanders geeft aan dat deze onvrede voortkomt uit een tekort aan vakantiedagen; 44 procent wil er graag 1 tot 10 vakantiedagen per jaar bij.

 

Extra vakantiedag in plaats van junkfood, koffie en seks
 Om één extra vakantiedag te krijgen is 44 procent van de werkzame Nederlanders bereid een week junkfood op te geven en zegt een kwart bereid te zijn hun dagelijkse kopje(s) koffie te laten staan. Eén op de vijf Nederlanders zou zelfs een week seks opofferen in ruil voor één extra vakantiedag.

 

Vakantie maakt gelukkig
 Uit deze bereidwilligheid dingen op te geven voor één extra vakantiedag, blijkt dat Nederlanders veel waarde hechten aan hun vakantie. Bijna alle Nederlandse werknemers (91 procent) geven aan dat vakanties belangrijk zijn voor hun algehele welzijn. Ook wereldwijd wordt dit erkend (90 procent). Het verbeteren van de relatie en het onderhouden van de gezondheid zijn voor Nederlanders de hoofdredenen om regelmatig op vakantie te gaan. Over het algemeen voelen we ons gelukkiger na een vakantie (81 procent), we zijn meer uitgerust (82 procent) en minder gestrest (83 procent). Een kleine domper: bijna de helft van de ondervraagden verliest dit positieve effect echter al na 24 uur.

 

René Nieuwmans, Head of Commercial Benelux bij Expedia, over de bevindingen van dit onderzoek: “Steeds meer Nederlanders voelen zich niet bezwaard om daadwerkelijk vakantiedagen op te nemen. Dit jaar zien we dat dit aantal zelfs met 15 procent is toegenomen vergeleken met vorig jaar. Een positieve ontwikkeling, omdat vakanties bijdragen aan geluk, gezondheid en goede relaties. Het is goed er regelmatig tussenuit te gaan. Ons doel is mensen te helpen het beste uit hun vakantie te halen, op welke manier ze hun vakantiedagen ook in willen vullen. We helpen reizigers hierbij te zoeken naar de beste deals, zodat ze nog eerder uit kunnen kijken naar hun volgende reis. Reizigers kunnen bijvoorbeeld grote besparingen doen door op onze site vlucht en hotel gezamenlijk te boeken.”



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.