Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 30 januari 2016 @ 01:26 door Travelboy , 1006 keer bekeken

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan; Zuid- en Midden-Amerika kampt met een epidemie van het zika-virus. Wij vertellen je wat je moet weten als je van plan was naar deze werelddelen te reizen.

 

Het virus

Een uitbraak van het zika-virus is niet nieuw: deze vonden in de afgelopen jaren vaker plaats in verschillende gebieden in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. In 2014 werd de uitbraak van het virus een echt epidemie wanneer er meer dan 1,5 miljoen mensen besmet raakten. Tot voor kort maakten onderzoekers zich nog niet veel zorgen over zika, aangezien 80 procent van de besmette mensen niet eens symptomen ontwikkelden na infectie. Nu is er echter bewijs gevonden dat het virus tot ernstig misvormde baby’s kan leiden als vrouwen de ziekte hebben gehad tijdens hun zwangerschap. De aandoening die deze baby’s hebben wordt gekenmerkt door een te kleine schedel, waardoor de hersenen zich niet volledig kunnen ontwikkelen. Het feit dat het virus zich nu explosief verspreid over het hele continent Amerika is alarmerend.

Besmetting

De belangrijkste bron van besmetting is de tijgermug, die ook dengue overdraagt. Het virus kan dus niet van persoon tot persoon overgedragen worden. Ook betekent niet elke muggenbeet dat je besmet bent: alleen muggen die geïnfecteerd zijn kunnen je besmetten met een beet. Er zijn zeldzame gevallen geweest waarbij het virus door seksuele gemeenschap is overgedragen, of dat een geïnfecteerde moeder het ongeboren kind ook besmet. 

Symptomen

Symptomen ontstaan meestal na 3 tot 12 dagen na een beet van een besmette mug. Niet iedereen die besmet raak krijgt ziekteverschijnselen: maar ongeveer 1 op de 4 mensen krijgen klachten. De meesten herstellen na 2 tot 7 dagen volledig. Symptomen zijn onder andere koorts, ontsteking van het oog, gevoelloosheid, huiduitslag en hoofdpijn. Omdat infectie tijdens de zwangerschap dus vooral ernstige gevolgen kan hebben voor het kind, is de ziekte vooral erg gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Advies

Er is nog geen vaccinatie beschikbaar ter preventie van het virus. Als je naar landen gaat waar de ziekte zich verspreid, let er dan op dat je beschermende kleding draagt zoals lange broeken en shirts met lange mouwen. Gebruik ook een goed muggenwerend middel dat DEET bevat (kijk wel uit bij kinderen jonger dat 2 jaar en zwangere vrouwen), en slaap onder een muskietennet.

 

De regeringen van El Salvador, Colombia en Brazilië raden vrouwen af zwanger te worden tot de crisis voorbij is. In de Verenigde Staten worden vrouwen afgeraden naar Brazilië af te reizen. Er zijn in Nederland al een aantal meldingen geweest van besmettingen. Dit waren reizigers uit Suriname, en deze kunnen niemand besmetten aangezien de mug die het virus verspreidt niet in Nederland voorkomt.

 

Het RIVM raadt reizen naar de volgende landen af voor zwangere vrouwen: Amerikaanse Maagdeneilanden, Barbados, Bolivia, Brazilië, Colombia, CuraçaoDominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Frans-Guyana, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Kaapverdische Eilanden, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Sint Maarten, Samoa, Suriname en Venezuela. Het virus gaat zich de komende tijd nog verder verspreiden, waarschijnlijk ook naar Zuid-Europa. 


Dit zijn de landen waar het virus circuleert (Foto: Centers for Disease Control and Prevention).

 

bron: www.columbusmagazine.nl

 

Meer informatie en geactualiseerde berichtgeving kan je vinden op de site van het RIVM

www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zikavirus



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.