Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 06 juli 2016 @ 01:27 door Travelboy , 1141 keer bekeken

Dat het afgeven van een paspoort in een hotel grote gevolgen kan hebben, ondervond Kevin Goes. Met een kopie van zijn paspoort wist een volslagen vreemde zijn identiteit aan te nemen en zo hoge schulden te maken. Hoe doen ze dat? Heel eenvoudig, met uw burgerservicenummer.

Voor identificatie en borg

Bij het inchecken in een hotel of op een camping, wordt er vaak gevraagd naar uw paspoort. Deze gegevens zijn nodig voor identificatie en worden soms doorgegeven aan de lokale autoriteiten in verband met de toeristenbelasting en veiligheid. Een andere reden om naar het paspoort te vragen is als borg. Ondernemers gebruiken dit om te voorkomen dat u weggaat zonder te betalen. Maar de een maakt een kopie van het paspoort, de ander noteert alleen het nummer en weer een volgende wil het paspoort als borg behouden. Wat mag wel en wat mag niet?

Eigendom van de Nederlandse staat

Ons identiteitsbewijs is eigendom van de Nederlandse staat. Dit staat achter in het paspoort in 3 talen beschreven. Daar staat ook dat het alleen ter beschikking van een derde mag worden gesteld, als daar een wettelijke verplichting toe is. Het afgeven of een kopie laten maken van het paspoort is niet strafbaar, maar zonder paspoort kunt u zich niet identificeren en dat is wel strafbaar. Een hotel- of campingeigenaar mag uw paspoort niet invorderen. De Rijksoverheid adviseert om uw paspoort niet af te geven. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want als u het hotel of de camping al volledig heeft betaald en u mag er niet in zonder dat u uw paspoort afgeeft, dan heeft u wel een praktisch probleem.

BSN-nummer

Het enige wat oplichters nodig hebben voor identiteitsfraude is uw burgerservicenummer. Dit nummer staat op ons paspoort, ID-kaart en rijbewijs. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld een paspoort aanvragen en onder uw identiteit handelingen verrichten zonder dat u  het weet. Dit overkwam Kevin Goes. Hij gaf zijn paspoort af in een Turks hotel. Met de kopie is een nieuw paspoort aangevraagd onder zijn naam maar met een andere foto erop. Op zijn naam werden diverse huizen gehuurd waarvan de ‘echte’ Kevin Goes de rekeningen thuis kreeg gestuurd. Dat liep op tot en bedrag van 16.000 euro. Gelukkig is in zijn geval de dader opgepakt, maar het had heel anders af kunnen lopen. Want bewijs maar eens dat u dat niet heeft gedaan.

Afgeven ja of nee?

Toch hebben ondernemers uw gegevens soms nodig en wordt er een kopie van het paspoort of identiteitsbewijs verlangd. Wilt u uw paspoort of ID-kaart niet achterlaten, laat dan direct een kopie maken en streep het BSN-nummer door. Of lever zelf een kopie aan waarop het BSN-nummer is doorgestreept en waar een datum en doel op staan. Voor het betalen van borg kunt u ook een creditcard gebruiken. De kaart is verzekerd voor het oneigenlijk afschrijven van bedragen en fraude. De Rijksoverheid heeft een app ontwikkeld voor op de smartphone waar u veilig een kopie van uw identiteitsbewijs kunt maken. In de KopieID wordt u er op gewezen uw BSN-nummer door te strepen en kunt u de kopie voorzien van een watermerk. Hierin zijn de datum en het doel van de kopie genomen. De app is te downloaden in de App Store, Play Store of Windows Phone Store.

 

Dit onderwerp is behandeld in Groeten van MAX op 6 juni 2016.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.