Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 16 juni 2016 @ 00:05 door Travelboy , 1153 keer bekeken

Het afschaffen van de werelddekking van de zorgverzekering zal niet vanaf 1 januari 2017 ingaan. De vraag is zelfs of dit voorstel er ooit definitief doorheen komt. Veel partijen in de Tweede Kamer hebben namelijk aangegeven er weinig voor te voelen dat Nederlanders buiten Europa de zorgkosten voor hun eigen rekening moeten nemen. Het zou teveel gedoe opleveren en te weinig besparing.

Geen bewijs

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kan overigens nog geen bewijs aanleveren van de jaarlijkse besparing van 60 miljoen euro die de afschaffing van de werelddekking zou opleveren.

 

Het plan van minister Schippers dateert al van het eerste kabinet Rutte van VVD en CDA en hoeft vandaag de dag ook niet te rekenen op steun vanuit coalitiepartij PvdA. Die partij wil dat de werelddekking wel blijft bestaan voor de 5 miljoen chronisch zieken die ons land herbergt.

Politieke partijen

Echter zien de overige partijen in de Tweede Kamer weinig heil in het voorstel. Zo zou er veel bureaucratie gecreëerd worden en de mogelijke besparingen zijn onduidelijk, vindt de SP. D66 vreest voor de kosten die jarenlang gemaakt gaan worden voor de voorlichting aan verzekerden over de dekking van zorg buiten Europa.

 

Ook PVV vindt het schrappen onnodig, aangezien een onverzekerde buitenlander in Nederland ook gratis zorg krijgt. Zelfs de CDA, die in het vorige kabinet nog heeft getekend voor deze bezuiniging, ziet er nu niets meer in.

Zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars klaagden al eerder over de haalbaarheid van het schrappen van de werelddekking per 1 januari 2017.  De wet had op 1 juli door de Eerste en Tweede Kamer goedgekeurd moeten worden en minister Schippers heeft inmiddels om uitstel gevraagd in het debat.

 

Lees ook: Zorgverzekeraars: ‘werelddekking blijft in basisverzekering’

 

Dat betekent in ieder geval dat 1 juli niet gehaald wat worden, waardoor in ieder geval ook volgend jaar de werelddekking gewoon onderdeel is van de basisverzekering voor iedereen.

Reisverzekering

In het originele voorstel moesten mensen die buiten Europa op vakantie gaan of een studie, stage of opleiding volgen een reisverzekering afsluiten voor het verzekeren van medische kosten. Voor Nederlanders die voor hun werk of bedrijf buiten Europa verblijven bleef de werelddekking wel intact, maar moest er voldaan worden aan ingewikkelde voorwaarden.

 

bron: www.zorgwijzer.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.