Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 26 juli 2016 @ 00:27 door Travelboy , 998 keer bekeken

Pas op voor deze valkuilen!
Better safe than sorry
 
Een woning tijdelijk verhuren via Airbnb kan voor een hoop poen in het laatje zorgen. In Nederland worden zo’n 25.000 accommodaties verhuurd via Airbnb, waarvan alleen al 10.000 in Amsterdam. Lucratieve business dus, maar zeker niet zonder gevaren. In dit artikel leer je de valkuilen kennen.
 
Honderd procent waterdicht zijn de bovenstaande getallen overigens niet. Als er één ding is wat het Amerikaanse bedrijf niet doet, dan is het wel het delen van exacte data. Wel zegt Airbnb, dat in 2008 werd opgericht door ondernemers Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk, dat ze wereldwijd ruim twee miljoen ingeschreven accommodaties verhuren in 57.000 steden en 191 landen aan 60 miljoen gebruikers. De waarde van het bedrijf wordt nu tussen de 25 en 30 miljard geschat.
 
Het verhuren van een privéwoning gebeurt op basis van vertrouwen. Met de eerder genoemde getallen in het achterhoofd is het een wonder dat het nog best vaak goed gaat. Anderzijds kun je een boek vullen met horrorverhalen. Van een woning die gebruikt wordt om allerlei vunzigheid uit te spoken tot huurders die nooit meer vertrekken en lastige verzekeringskwesties. Volgens Airbnb gaat het om een paar rotte appels. Zo heeft het bedrijf in de zomer van 2015 – er werden in die periode ruim 17 miljoen accommodaties geboekt –  ‘slechts’ 300 noodtelefoontjes ontvangen.
 
Wat zijn de valkuilen?
 
De gemiddelde opbrengsten van een Airbnb-accommodatie in Nederland zijn zo’n 199 euro per week, schrijft het AD. De moeite waard om risico’s voor te nemen? Indien je besluit om jouw casa te verhuren, denk dan aan de volgende punten:
 
– Sluit een goede verzekering af. Hoewel verzekeraars steeds meer rekening houden met tijdelijke verhuur aan toeristen, wordt schade aan je woning of inboedel lang niet door alle firma’s gedekt. ‘Daarom moet je, voordat je Airbnb-gasten ontvangt, goed je polisvoorwaarden doornemen en bij vragen contact opnemen met je verzekeraar. Better safe than sorry‘, aldus woordvoerder Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars tegen het NRC.
 
– AirBNB biedt zelf ook een Verhuurders Garantie aan (tot 80.000). Dit is geen vervanger van een normale verzekering, schrijft het bedrijf op de website.
 
– Leuk hoor, al die extra knaken. Volgens de wet moet je bij tijdelijk verhuur echter 70 procent van het ontvangen bedrag aangeven als ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur’ tijdens de jaarlijkse aangifte. Eventueel gemaakte kosten mag je van dit bedrag aftrekken. Een rekenvoorbeeld vind je op de altijd fijne website van de fiscus.
 
– Zorg voor duidelijke afspraken met de buren. Indien je gasten overlast veroorzaken, komen de autoriteiten gewoon bij jou aankloppen. Het reviewsysteem van Airbnb filtert de herriemakers er zo goed als mogelijk uit (een huurder/gast die een slechte review krijgt, kan lastiger nog een keer huren via Airbnb), maar de verhuurder blijft altijd verantwoordelijk voor overlast.
 
– Zit je in een vereniging van eigenaren (VvE), dan is het helemaal zaak om goede afspraken te maken met de buren. Als in de zogenoemde splitsingsakte van de VvE staat dat het verboden is om tijdelijk te verhuren, kan het gerechtelijk verboden worden.
 
– Check je hypotheekvoorwaarden. Het tijdelijk verhuren van een koophuis wordt volgens Karin van der Pol, woordvoerder van ING, nauwelijks gecontroleerd. ‘Het mag officieel niet, maar we handhaven dit bijna nooit.’ Juridisch sta je anderzijds nergens indien er problemen om de hoek komen kijken.
 
– Verhuur je regelmatig via Airbnb, dan ben je volgens de fiscus een ondernemer en moet je 6 procent btw vragen en afdragen. Dit gebeurt met regelmaat niet. De Belastingdienst heeft aangegeven meer te gaan controleren naar aanleiding van de enorme groei van Airbnb in Nederland. De Twee Kamer is as we speak bezig om registratie van tijdelijk verhuur verplicht te maken, waardoor het voor de belastingdienst een stuk makkelijker wordt om te controleren. Pro-tip: check welke regelgeving voor jou als ondernemer opgaat. Er zijn tientallen kortingen voor kleine ondernemers.
 
– Verhuur je een accommodatie in de hoofdstad, dan betaalt Airbnb de toeristenbelasting voor jou (waar de stad heel blij mee is uiteraard). Daarbuiten moet je het zelf afdragen. Hoe en wat verschilt per gemeenten. Check het wel, want de boetes zijn niet mals.
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.