Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 01 maart 2012 @ 00:44 door Travelboy , 1168 keer bekeken

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met lagere tarieven voor bellen, sms'en en internetten met de mobiele telefoon in het buitenland. De maatregel gaat verder dan het oorspronkelijke voorstel van eurocommissaris Neelie Kroes.

 

De nieuwe regelgeving stelt een maximumtarief in van 50 eurocent per megabyte voor mobiel websurfen buiten eigen land in de lidstaten van de Europese Unie. De Europese Commissie stond een maximumprijs van 90 eurocent per MB voor ogen. Vanaf 2014 gaat de prijs verder omlaag naar 20 eurocent, zo heeft het Europees Parlement vandaag besloten. Eurocommissaris Kroes had voorgesteld om de prijs per juli 2014 te laten zakken naar maximaal 50 cent per MB.

 

Bellen en sms'en worden ook goedkoper

Ook bellen en sms'en in het buitenland wordt de komende jaren goedkoper. In 2014 mag een gesprek hoogstens 25 eurocent per minuut kosten en een sms-bericht maximaal 5 cent. Kroes wilde bellen in 2014 nog iets goedkoper maken (24 cent per minuut) maar sms-berichten zouden dan 10 cent mogen kosten.

 

Ook het voorstel om consumenten een aparte provider te laten kiezen voor mobiele diensten in het buitenland kon de goedkeuring van het Europees Parlement wegdragen. Dat betekent dat consumenten voortaan de goedkoopste aanbieder kunnen kiezen voordat ze op vakantie naar een ander EU-land gaan.

 

Merkies had nog verder willen gaan

Europarlementariër Judith Merkies (PvdA) zegt dat met de stemming eurocommissaris Kroes is "teruggefloten", maar zij is toch niet helemaal tevreden. Merkies had namelijk voorgesteld om de zogeheten 'roaming'-markt vanaf 1 juli 2014 volledig te verbieden. Zij sprak in dit verband van "woekerprijzen". Merkies voerde de afgelopen week een publiekscampagne, onder meer via Twitter, om Kroes en de andere fracties van het parlement te overtuigen.

 

Telecombedrijven zouden volgens de PvdA-politica aan buitenlandse 'gastgebruikers' van hun netwerken geen hogere prijzen in rekening mogen brengen dan aan hun binnenlandse klanten. "Een telefoontje van Barcelona naar Amsterdam zou je dan niet meer mogen kosten als van Boekelo naar Amsterdam", aldus Merkies. Onder meer de liberale en christen-democratische fracties waren het niet met haar eens en stemden voor behoud van de roamingmarkt. Merkies kondigt aan dat ze tegen de roamingtarieven blijft strijden.

 

bron: www.automatiseringgids.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.