Blogposts
Blog
Geplaatst op vrijdag 20 juli 2012 @ 20:34 door Travelboy , 1296 keer bekeken
Tropische ziekten rukken op naar Zuid-Europa. Toeristen lopen ook rond de Middellandse Zee meer kans op koorts, buikloop, braken of erger. Met parasieten besmette muggen, open wonden en slechte hygiëne zijn de belangrijkste oorzaken. Vooral bij lastminutevakanties wordt bescherming nog wel eens vergeten.
Daarvoor waarschuwt directeur en arts Brinio Veldhuijzen van Zanten van KLM Health Services. „Het domste wat mensen kunnen doen, is beknibbelen op hun gezondheid. Ziek worden op vakantie is altijd duurder en heel vervelend. Een goede voorbereiding, ook als je vlak voor vertrek boekt, is daarom essentieel”, meent hij.
Onderzoek wijst volgens hem uit dat zo’n 40 procent van alle Nederlandse reizigers onvoldoende beschermd is. „Uit onwetendheid, laksheid of omdat ze er gewoon niet aan denken. Dat baart ons zorgen. Met handen wassen alleen red je het niet altijd meer.”
Reisadviezen
KLM heeft ’travel clinics’ op Schiphol, in Amsterdam en Den Haag, open voor alle reizigers, en werkt in Rotterdam nauw samen met het Havenziekenhuis. Dat is gespecialiseerd in ’enge beestjes’ en vreemde aandoeningen. GGD’s geven eveneens reisadviezen.„Wie ver weg gaat, is meestal wel alert op prikken en pillen tegen infectieziekten. In Europa wordt daar veel laconieker mee omgegaan. Dat is niet verstandig. Ook voor bijvoorbeeld Kroatië en Turkije zijn maatregelen aan te raden”, aldus Veldhuijzen van Zanten.
Het gaat volgens hem met name om dtp (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A en B, net als in populaire vakantielanden als Egypte en Thailand. Veldhuijzen van Zanten beveelt altijd een muggenmelk met de stof deet aan, dat insecten afweert.
Dat is volgens hem ook van belang bij virussen, waartegen nog geen vaccins in omloop zijn, zoals de Westnijlkoorts. Die waait uit Afrika over en is in opkomst in Griekenland, Italië, Frankrijk, Zwarte Zee en Midden-Oosten. De griepachtige verschijnselen kunnen soms tot complicaties en een enkel geval tot de dood leiden.
Seksuele contacten
Veldhuijzen van Zanten benadrukt dat verkeersongelukken op vakantiebestemmingen nog altijd het grootste risico vormen. „Stap niet zomaar in een auto, zeker ’s nachts niet. Nadenken geldt natuurlijk ook bij seksuele contacten en tattoos. Soa’s, hiv en hepatitis liggen op de loer…”
KLM en Schiphol hebben in de vertrekhal van de luchthaven tevens 24 uur per dag een eerstehulppost. Volgens directeur Paula Knape van Airport Medical Services worden er nogal eens medicijnen vergeten of ze zitten in de reeds ingecheckte bagage. „Dan regelen we vervangende middelen in de apotheek. Ook inentingen en malariatabletten zijn op de vluchtdag te krijgen.”
Larven in wondjes
Knape maakt het regelmatig mee dat toeristen met slecht behandelde wondjes uit een exotisch oord terugkeren, die lelijk ontstoken zijn of waarin larven rondkruipen, soms zelfs onderhuids. „Zo’n patiënt sturen we door naar het ziekenhuis. Schaaf- en brandwonden en kneuzingen behandelen we hier ter plekke”, vertelt ze.
Blaasontstekingen komen volgens haar relatief vaak voor. „Dat controleren we gelijk en we geven zo nodig antibiotica mee. Mensen met gips, astma, oorpijn en dergelijke adviseren we over hun vliegreis. En we vangen verwarde, verdwaalde en oververmoeide reizigers op, zowel kinderen als ouderen”, aldus Knape
bron: www.telegraaf.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.