Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 02 mei 2012 @ 16:37 door Travelboy , 2084 keer bekeken

Na ruim 65 jaar komt er dit jaar een einde aan de Nederlandstalige radio-uitzendingen van Radio Nederland Wereldomroep. Om dit historische mediamoment te markeren, neemt de Wereldomroep op 10 en 11 mei 2012 afscheid met een 24 uur durende live-uitzending getiteld 'Tot zover de Wereldomroep'. Daarin passeren vele hoogtepunten nog één keer de revue. De centrale radiopresentatie is in handen van Karin van den Boogaert, Anouk Tijssen en Wim Vriezen.

 

De Wereldomroep neemt in 24 uur afscheid van zijn luisteraars in alle delen van de wereld. De uitzending staat uitgebreid stil bij de geschiedenis van de Wereldomroep en blikt vooruit naar de toekomst. Hoe begon het ooit met Radio Oranje en muziek van Jetty Paerl? Hoe ging de Wereldomroep om met grote nieuwsmomenten als de watersnoodramp en de moord op Pim Fortuyn? Hoe beleefden expats, emig ranten, militairen, zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs de Wereldomroep? Wat betekende de Wereldomroep in landen als Suriname en Indonesië? En wat gaat de Wereldomroep vanaf 2013 brengen?

 


Te gast zijn onder anderen Pieter Broertjes (burgemeester Hilversum), oud-minister Jan Pronk en oud-medewerkers als Noraly Beyer en Jeroen Pauw. Youp van ’t Hek spreekt een speciale column in. Ook de mooiste herinneringen en verhalen van luisteraars krijgen een prominente plek in de uitzending. Luisteraars kunnen hun herinnering sturen naar mijnwereldomroep@rnw.nl. Aan de 24-uurs uitzending werken tientallen medewerkers mee. De Wereldomroep verwacht in en om de studio honderden geïnteresseerden.

 


“Jarenlang hebben we met veel passie en plezier voor Nederlanders in den vreemde gewerkt. We willen nog één keer laten zien en horen waar de Nederlandse Wereldomroep voor staat. In deze live uitzending nemen we samen met de luisteraars en medewerkers met trots afscheid,” zegt hoofdredacteur Rik Rensen van de Wereldomroep.

 

Bezuinigingen

De Wereldomroep moet sterk inkrimpen als gevolg van door het kabinet opgelegde bezuinigingen van 70% van het budget. Rensen: “We zullen ons vanaf 2013 uitsluitend nog richten op het vrije woord en gaan onafhankelijke informatie bieden aan mensen in landen zonder vrije pers. Vooral in Afrika en de Arabische wereld, maar ook landen als China, Cuba en Venezuela. Daar hebben we al jarenlange ervaring in opgebouwd.”

 


Uitzendtijden & frequenties

De 24-uurs marathon begint op 10 mei om 22.00 uur en duurt tot 11 mei 22.00 uur. De radio-uitzending is te beluisteren via de kortegolf in Europa (met samenvattingen op kortegolf in de rest van de wereld) en satelliet én ook te zien via wereldomroep.nl. Luisteraars in Nederland kunnen afstemmen op 1296 AM. Kijk voor de actuele frequenties op www.wereldomroep.nl/ontvangst.

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.