Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 10 augustus 2012 @ 20:05 door Travelboy , 1337 keer bekeken

Veel toeristen die landen als Sri Lanka en Thailand bezoeken, vinden een ritje op de rug van een olifant een van de hoogtepunten van hun reis. Weinigen realiseren zich echter wat voor een ellende dit ‘onschuldig vermaak’ betekent voor het dier. WSPA roept, ter gelegenheid van Wereld Olifantendag 2012 (zondag 12 augustus), alle Nederlandse reisorganisaties op geen reizen meer aan te bieden waarvan een olifantenritje onderdeel van is.

 

De meeste olifanten die in de Thaise toeristenindustrie worden gebruikt, worden als kalfje uit buurland Birma (Myanmar) gesmokkeld. Jaarlijks worden tussen de 50 en 100 jonge olifantjes slachtoffer van de smokkelaars. Het vangen van zo’n kalfje kost vaak drie tot vijf volwassen olifanten het leven. Niet alleen de moeder maar ook andere familieleden, tantes vooral, proberen het jong te beschermen. De andere dieren in de kudde blijven getraumatiseerd achter.

 

Om het olifantje af te richten wordt grof geweld gebruikt. Het dier wordt vaak vastgebonden, uitgehongerd en dagen achtereen afgeranseld om zijn wilskracht te breken. Als de olifant vervolgens aan het werk wordt gezet, loopt hij vaak verwondingen op: de eigenaren raken het dier op gevoelige plekken als oren en slurf. Een olifant kan wel gewichten tot 1000 kilo trekken, maar de rugwervels zijn zo gevoelig dat een of meer toeristen pijn en schade betekenen.

 

Met het steeds verder openen van de Birmese grenzen is de vrees gerechtvaardigd dat ook in dat land zelf de toeristenindustrie jonge olifanten zal gaan gebruiken. Met de aanzwellende toeristenstroom naar deze landen, maar ook bijvoorbeeld naar Sri Lanka en Nepal, is het zeer de vraag of de wilde Aziatische olifant nog lang zal kunnen voortbestaan. WSPA roept daarom de Nederlandse reisbranche op onmiddellijk te stoppen met het aanbieden van reizen waarin een rit op een olifant en een bezoek aan een olifanten s how zijn opgenomen.

 


Marktleider TUI Nederland, bekend van de merken Arke, Holland International en KRAS.NL, heeft dit besluit gelukkig al genomen. Sinds eind 2010 biedt TUI alleen nog excursies aan waar gasten olifanten in een natuurlijke omgeving zien en op een diervriendelijke manier met ze in contact komen, zolang dit op een veilige en verantwoorde manier plaatsvindt en de gasten niet op de olifant zitten. WSPA vindt dat meer reisorganisaties dit goede voorbeeld moeten volgen.

 

Bron: persbericht WSPA

 

Meer informatie: www.olifant.nu 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.