Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 02 maart 2012 @ 00:46 door Travelboy , 1142 keer bekeken

Wie tijdens de vakantie is opgelicht, vraagt zich later vaak af hoe het zover heeft kunnen komen. De trucs om toeristen in de val te laten lopen, zijn minder creatief dan je denkt. Dit zijn de tien meest bekende manieren. Een gewaarschuwd mens, ...


1. Neppolitie
Tijdens je vakantie in het buitenland kun je onverwacht door mannen in uniform om je paspoort en visum worden gevraagd. Als er dan iets mis lijkt te zijn met je papieren, zijn na een betaling je problemen als sneeuw voor de zon verdwenen. Bij een vermoeden dat het niet om de echte politie gaat, vraag je of je mee mag naar het bureau. Grote kans dat de 'politie' ineens een 'noodoproep' heeft ontvangen.


2. Voordeelwinkels
Taxi- en riksjaschauffeurs willen je nog weleens bij een 'speciaal' adresje brengen om daar voordelig spullen in te slaan. De prijzen zijn vaak zo laag, dat je je afvraagt of het wel echt is wat je koopt. Ook kun je bij een showroom terechtkomen waar alles juist weer schreeuwend duur is. Laat je nooit ergens heenbrengen op hun advies. Want: voor niks gaat de zon op...


3. Vliegveld taxi's
Overal ter wereld staan taxichauffeurs erom bekend dat ze je oplichten: van verhoogde prijzen tot een omweg van een half uur met de meter aan. Neem uit voorzorg altijd een officiële taxi en als je niet van te voren kunt betalen, spreek dan een goede prijs af. Heeft de chauffeur geen meter, betaal dan pas als je op je bestemming bent.


4. Kraskaartjes
Misschien ken je ze wel: de kraskaartjesverkopers. Eenmaal een kaartje gekocht, ben je een halve dag kwijt met het innen van je 'prijs', variërend van een t-shirt tot een grote som geld. Je wordt in een kamer gestopt, bij de andere slachtoffers, en krijgt een presentatie over de verhuur of verkoop van appartementen voorgeschoteld. Het eind van het liedje is dat je zonder prijs na een paar uur weer buiten staat. Weg dagje strand!


5. 'Nee, die is gesloten'
Je vraagt die aardige chauffeur om je naar het restaurant of winkel van je keuze te brengen, maar krijgt te horen dat die gesloten is. Maar 'gelukkig' heeft hij wel een alternatief. Of hij je daarheen zal brengen? Trap hier niet in! Die aardige chauffeur deelt hoogstwaarschijnlijk mee in de winst van wat jij daar uiteindelijk uit moet geven.


6. Brommer scam #1
Deze truc – die niet alleen bij brommers, maar ook bij jetski's – wordt toegepast, is moeilijk te omzeilen. Je huurt een gebrekkige brommer en vanwege slecht werkende remmen ga je onderuit. De eigenaar reageert direct en brengt je luid verontschuldigend samen met de motor, die er eigenlijk nog goed uitziet, naar een garage. Uiteraard draai jij op voor de veel te hoge reparatiekosten. Wat je kunt doen is vooraf foto's nemen van de brommer, of niks huren bij bedrijven die niet zijn aangesloten bij een hotel of guesthouse.


7. Brommer scam #2
Nog een vervelende truc bij de huur van een brommer is dat hij zogenaamd gestolen wordt. Vaak heeft de eigenaar nog een sleutel, waarmee hij de brommer 'steelt' zodra jij hem op slot zet, om jou vervolgens op te laten draaien voor de vervangingskosten. Eén probleem: je hebt je paspoort achtergelaten als borg, dus kun je niet anders dan betalen. Gebruik daarom altijd een eigen slot en laat nooit je paspoort achter.


8. Vogelpoep
Vanuit het niets zou er vogelpoep op je zijn geland en schiet iemand je te hulp door het van je shirt te vegen. Zonder dat je het doorhebt, word je op dat moment gerold. Van deze truc bestaan meerdere varianten, bijvoorbeeld met mosterd in plaats van vogelpoep.


9. Bar scam
Vooral mannelijke reizigers zijn het mikpunt van deze oplichterij: jonge lokale meisjes benaderen hun slachtoffer en na een praatje lokken ze hen mee voor een drankje. Omdat het leuk is om met locals te praten, gaan de mannen daar op in. Op het moment dat de bon komt, zijn de meisjes opeens verdwenen en blijkt er een enorm bedrag, oplopend tot wel honderden euro's, op de rekening te staan.


10. Hotel scams
Wanneer je per bus of trein aankomt in een nieuwe stad, stap je in de taxi dat verbonden is aan het hotel van je keuze, en betaal je aan de chauffeur het geld voor de overnachting en eventuele dagtrips. Eenmaal bij het hotel aangekomen, ziet het hotel er minder goed uit dan gedacht en is het er verdacht stil... Je bent opgelicht: waarschijnlijk heb je in de trein of bus de naam van het hotel aan een local vertelt. Die heeft vervolgens een taxi geregeld om je, zonder dat je dat zelf weet, naar een ander, goedkoper hotel te brengen. Check van te voren daarom altijd naast de naam ook het adres van het hotel.


bron: www.columbusmagazine.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.