Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 25 mei 2012 @ 02:52 door Travelboy , 1328 keer bekeken

Bijna één op de vijf Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie. Belangrijkste reden is gebrek aan geld of de noodzaak om op het gezinsbudget te bezuinigen. Dat blijkt uit de vakantiegeldenquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, Nibud.

 

Nibud constateert bovendien een flinke stijging van het aantal mensen dat van te voren een budget bepaalt voor de vakantie. In 2010 was dat nog 60 procent, nu 70 procent. Het Nibud concludeert daaruit dat mensen door de crisis planmatiger met hun vakantiegeld omgaan.

 

Budget belangrijk
Steeds meer Nederlanders bepalen volgens Nibud van te voren hoeveel er wordt uitgegeven aan de vakantie. Maar 20% van de mensen bepaalt geen vakantiebudget. Ook huishoudens met inkomen boven modaal budgetteren meer dan in 2010. Het merendeel van de Nederlanders (34%) gaat in 2012 één keer op vakantie. En zij geven daaraan zo’n € 1500.- uit. Ruim de helft van de mensen die van te voren een vakantiebudget bepaalt, houdt zich daar ook aan. In steeds meer gezinnen wordt er voor de vakantie gespaard.

 

Bezuinigingen
Bijna een vijfde van de Nederlanders blijft dit jaar thuis, voornamelijk omdat men geen geld heeft, moet bezuinigen of grote uitgaven verwacht. Ook ziet het Nibud dat een kwart van de mensen die dit jaar één keer op vakantie gaan, vorig jaar vaker ging. Daarnaast valt op dat diegenen die twee keer op vakantie gaan gemiddeld gezien minder uitgeven aan de grootste vakantie dan vorig jaar; € 1600 in plaats van € 1900 in 2010.

 

Kwart geeft minder uit
Bijna een kwart (23%) van de mensen geeft in 2012 minder uit aan de vakantie dan vorig jaar. Dat komt, zo zegt bijna de helft (48%), omdat men minder te besteden heeft. In 2010 gaf nog maar 33% van de mensen aan minder te besteden te hebben. Huishoudens met een inkomen beneden modaal geven vaker (71%) aan dat ze minder aan de vakantie uitgeven omdat ze minder te besteden hebben dan hogere inkomens (22%).

 

Vakantiegeld
De meeste Nederlanders die in mei vakantiegeld krijgen gebruiken dat voor de vakantie. Twee jaar geleden besteedde 45% het aan de vakantie, nu is dat 50%. Verder wordt het vakantiegeld gebruikt om te sparen (24%) en voor het aflossen van schulden of leningen (15%)

 

- Lees het Nibudrapport over de vakantiegeld-enquête 2012 www.opreisgids.nl/f/2012/05/10659925594f9f74948b28f.pdf

 

*) Met vakantie wordt een periode van minimaal zes dagen bedoeld

 

Internet: www.nibud.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.