Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 06 november 2012 @ 20:34 door Travelboy , 1465 keer bekeken

Voordat er een vakantie geboekt wordt kijkt men steeds vaker eerst naar wat anderen over de gekozen accommodatie te zeggen hebben. Steeds meer reisorganisaties en hotelboekingssites plaatsen beoordelingen van andere gasten bij hun accommodaties. Sommige sites bestaan grotendeels uit beoordelingen zoals het van oorsprong Nederlandse Zoover en de Amerikaanse concurrent Tripadvisor. Voor de consument lijken dit op het eerste gezicht goede bronnen om een indruk te krijgen van de kwaliteit van een hotel, appartement of vakantiewoning. De waarheid is echter niet altijd wat je denkt te zien. Het grootste probleem zit hem al in de basis. Een beoordelingssite bepaald wat er beoordeeld wordt en hoe zwaar die dingen wegen. Heel leuk dat bijvoorbeeld bij Zoover de kindvriendelijkheid meeweegt, maar wat interesseert mij dat als alleenstaande reiziger? Sterker nog, als ik alleen op reis ben dan heb ik liever een hotel dat kindvrij is. Waarom worden de belangrijkste punten niet beoordeeld? Stilte van de kamer, kwaliteit van de bedden, conditie van de kamer, beschikbaarheid en snelheid van het internet, hygiëne, kwaliteit van de douche (kracht van straal, continu dezelfde temperatuur) en de aanwezigheid van een koelkast of minibar zijn punten die ik veel belangrijker vind. Een schone kamer met een comfortabel bed en het ontbreken van geluid van buitenaf waardoor je wakker kunt liggen zijn toch de belangrijkste elementen voor een goede nachtrust? Kan ik niets over terugvinden bij Zoover. Nee, lekker Nederlands zeiken omdat een fles water op de kamer 5 euro kost. Dat heeft toch niets met de kwaliteit van een kamer te maken? Je hoeft die fles toch niet aan te breken?

 

Feit is vrijwel iedereen die een beoordeling plaatst geen getrainde beoordelaar is. Feit is dat mensen bij het beoordelen van iets wat ze zelf ervaren en betalen het zelden lukt om echt objectief te beoordelen. Feit is dat de meesten de betaalde prijs door laten wegen in hun hele beoordeling. Van een kamer van 25 euro per nacht verwacht je niets. Als je dan toch terecht komt in een comfortabel bed en een schone kamer dan wordt zo’n hotel al heel snel (te) hoog beoordeeld. Waarom te hoog? Omdat waarschijnlijk dezelfde mensen die een keer in een vijfsterrenhotel terecht komen die boven hun normale budget valt kunnen vallen over die ene fles water die 5 euro kost of het feit dat het internet niet gratis is. Dat zijn van die typisch Hollandse kritische noten die weinig te maken hebben met de daadwerkelijke kwaliteit. Beleving wordt gekoppeld aan prijs.

 

De macht van Zoover

De macht van beoordelingssites zoals Zoover is enorm groot. In dit artikel nemen we Zoover als voorbeeld, omdat dat binnen Nederland de grootste reisbeoordelingssite is op basis van aantal raadplegingen per dag. Op het internet rijzen er steeds meer vragen over hoe Zoover te manipuleren is. Deze vraag wordt steeds belangrijker omdat een site als Zoover steeds meer een accommodatie kan maken of breken. Een Zoover Award betekent een (soms misleidend) gevoel van kwaliteit, waardoor mensen eerder geneigd zijn om zo’n accommodatie te boeken. Het feit dat mensen vooral kijken naar de waarderingen op Zoover betekent dat je als accommodatie ervan profiteert als je een goed rapportcijfer krijgt. Negatieve beoordelingen daartegenover kunnen ervoor zorgen dat potentiële klanten geen vakantie boeken naar dat hotel of appartement.

 

Manipuleren

De vraag of sites zoals Zoover te manipuleren zijn wordt daarom steeds belangrijker. De groeiende macht van beoordelingssites kan ervoor zorgen dat reisorganisaties bepaalde accommodaties niet meer inkopen, want een acco met een lage beoordeling wordt steeds slechter verkoopbaar. De invloed van de beoordelingen is zelfs zo groot dat een accommodatie dermate veel klanten verliest dat het in financiële nood komt. Niet voor niets proberen accommodatie-eigenaren de resultaten op Zoover te beïnvloeden. Hoewel er in beoordelingssites best wel systemen zullen zitten om frauduleuze beoordelingen op te speuren, is het zeker dat het systeem wel degelijk te omzeilen is. Door het werken met verschillende e-mail adressen vanaf verschillende IP-adressen en zeer verspreide tijdstippen van plaatsen kun je al heel snel een aantal fake beoordelingen toevoegen aan de database. Zoals je je eigen accommodatie zo omhoog kunt stuwen kun je zelfs nog een stap verder gaan en bij je directe concurrenten zorgen dat er een aantal slechte beoordelingen komen te staan.

 

Onafhankelijkheid

Een geluid wat vanuit accommodaties steeds vaker te horen is, is dat beoordelingssites slechte beoordelingen zouden verwijderen bij accommodaties die voor reisorganisaties belangrijk zijn. Dit zijn aantijgingen die niet zomaar te bewijzen zijn. Ik zal mijn vingers daarom ook niet branden aan een bewering dat slechte recensies verwijderd worden als er link(s) en/of banners van een aanbiedende reisorganisatie bij staan. De vraag in hoeverre een site zoals Zoover onafhankelijk is, is wel op zijn plaats. Als iemand een beoordeling van accommodatie “X” bekijkt en die is heel erg gunstig, dan is de kans groter dat men op de veelal gesponsorde links op dezelfde pagina klikt. Meer kliks is meer inkomsten voor Zoover, die dus zelf direct profiteert van goede beoordelingen van accommodaties die binnen aanbod van hun adverteerders vallen.

 

Controle

Beoordelingssites zouden al een hoop van de twijfels weg kunnen nemen door bij het plaatsen van een negatieve beoordeling de accommodatie-eigenaar de kans te geven hierop te reageren. Dat is eigenlijk wel net zo fair. Misschien dat er in het geval van negatieve beoordelingen standaard gevraagd zou moeten worden naar een boekingsbewijs of factuur, zodat er in ieder geval gecontroleerd kan worden dat de beoordelaar ook daadwerkelijk de overnachting gemaakt heeft.

 

Conclusie

Consumenten moeten niet blind varen op de beoordelingen van website. Zeker niet als het gaat om beoordelingen die op de site van de aanbieder zelf staan. Beoordelingssites zijn zonder enige twijfel tot een bepaald niveau te manipuleren en zijn door het direct inkomsten ontvangen van reisaanbieder niet onafhankelijk. Immers, zonder die inkomsten zouden ze waarschijnlijk niet kunnen bestaan. Houd dat in het achterhoofd als je een vakantie wilt boeken.

 

bron: www.vakantienieuws.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.