Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 15 september 2012 @ 02:41 door Travelboy , 1258 keer bekeken

Toeristenbelasting in Nederland

Dit is belasting geldend voor bezoekers van buiten de gemeente die overnachten in een hotel, B&B, camping, jachthaven, etc. De gemeente is niet verplicht om toeristenbelasting te vragen. Als ze dat wel doet, mag ze zelf het tarief bepalen. Inmiddels heffen bijna alle Nederlandse gemeenten toeristenbelasting.

 

Gebruik opbrengsten door gemeenten

De belasting is oorspronkelijk bedoeld als tegemoetkoming voor gemaakte kosten in verband met voorzieningen voor toeristen. De wet verplicht echter niet dat de gemeenten de opbrengsten hieraan besteden. Steeds minder gemeenten gebruiken de opbrengsten voor het oorspronkelijk doel van de belasting. Daarnaast stijgen de tarieven alsmaar: 30% in vijf jaar tijd. De ANWB maakt zich oprecht zorgen over deze trend.

 

Rol van de ANWB
Aan een panel van ANWB-leden is in januari een aantal vragen voorgelegd over toeristenbelasting. Een ruime meerderheid van de deelnemers gaf aan dat ze de tariefstijging van 30% te hoog of echt veel te hoog vindt. Ook op de besteding van de opbrengsten door gemeenten hadden de deelnemers kritiek.

.
Deel uw ervaring

Heeft u in het afgelopen jaar toeristenbelasting betaald of gaat u dit jaar ergens overnachten waar u toeristenbelasting betaalt? Wat is uw ervaring? Vond u de belasting hoog, of viel het wel mee; had de gemeente waar u overnachtte goede voorzieningen voor toeristen en recreanten? Als u vaker te gast bent geweest in een gemeente dan zijn wij ook benieuwd of de toeristenbelasting daar gestegen is en of u daar iets van terug ziet in de voorzieningen die de gemeente aanlegt.

Wij zijn op zoek naar zowel positieve als negatieve voorbeelden. Zou u daarom uw ervaring kunnen delen via dit formulier (https://www.anwb.nl/formulier,/MeldpuntToeristenbelasting.html ), met daarop duidelijk vermeld om welke gemeente het gaat.

Overige vragen en opmerkingen kunt u kwijt op ons forum (zie ‘plaats je reactie’). Via het forum zullen wij u op de hoogte houden van de reacties die wij binnen krijgen en nieuwe ontwikkelingen bij gemeenten. Het meldpunt is open tot 1 oktober 2012.

 

Uitgangspunten
Over de toeristenbelasting is al langer discussie tussen ondernemers en de overheid. De ANWB vindt het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de belangen van toeristen. Op basis van reacties van het ledenpanel hebben wij drie publiekswensen opgesteld:

1. Bezoekers dienen vooraf te weten of en hoeveel toeristenbelasting er bovenop het overnachtingstarief komt;

2. Gemeenten moeten de opbrengsten weer gaan gebruiken voor het oorspronkelijke doel van de belasting;

3. Bij verhogingen behoren gemeenten uit te leggen voor welke nieuwe investeringen de verhoging is bedoeld.


Omdat de ANWB het belang van haar leden vertegenwoordigt, zijn wij benieuwd naar uw mening. U kunt op onze uitgangspunten reageren via de ‘plaats je reactie’ module onderaan deze pagina.

 

bron: www.anwb.nl/vrije-tijd/toeristenbelasting,/Meldpunt-Toeristenbelasting.html
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.