Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 08 maart 2012 @ 00:42 door Travelboy , 1577 keer bekeken

Soms wordt een reisbestemming bedreigd door smog, een orkaan of burgeroorlog. Dankzij jurisprudentie is het gemakkelijker geworden in zo’n geval de reis kosteloos om te boeken of de vakantie te annuleren.

 

Het Calamiteitenfonds vergoedt de kosten wanneer een vakantie – die al van start is gegaan – vanwege een calamiteit moet worden aangepast of afgebroken.Vorig jaar keerde het fonds onder meer uit vanwege orkaan Rina in Mexico, extreme sneeuwval in Zuid-Bolivia en de onlusten in Egypte, Syrië en Tunesië.

Voorwaarde is dat de reisorganisatie is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Als de calamiteit van tevoren duidelijk voorspelbaar is, stelt het Calamiteitenfonds een zogeheten dekkingsbeperking in. "Denk aan een orkaan die op een toeristisch gebied afstevent", verklaart Erik Jan Reuver van het Calamiteitenfonds. Bij een dekkingsbeperking wordt de garantie van het fonds ingetrokken.

 

webeisme-tsunami.jpg

 

Reisadvies
Consumenten kunnen bij zo'n dreigende calamiteit hun reis vanaf 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren. In de volksmond wordt zo'n dekkingsbeperking ook wel een negatief reisadvies genoemd, maar die term heeft geen formele status. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gebruikt wel de uitdrukking ontradend advies. Een ontradend reisadvies leidt echter niet per definitie tot een dekkingsbeperking.

Annuleren
Vanaf 1 april worden de voorwaarden van de ANVR op het punt van kosteloos annuleren bij calamiteiten uitgebreid. Dit geldt alleen voor reisorganisaties die zijn aangesloten bij de ANVR.

Consumenten kunnen na 1 april niet alleen vrij annuleren of omboeken bij vakantiebestemmingen waar een calamiteit dreigt, maar ook voor gebieden waar de calamiteit al plaatsheeft en het Calamiteitenfonds ook daadwerkelijk uitkeert. "Op dit moment zijn de consumenten in zo'n geval nog overgeleverd aan de bereidwilligheid van de reisorganisatie de reis over te boeken of kosteloos te annuleren", legt Reuver uit.


Rechtbank
Een recente uitspraak van de kantonrechter gaat nog verder. Die stelde onlangs dat reisorganisaties zich niet kunnen verschuilen achter besluiten van de Calamiteitencommissie.

"Als je aannemelijk kunt maken dat de situatie op de vakantiebestemming bedreigend is voor je gezondheid of veiligheid, dan moet de reisorganisatie jou de kans bieden de reis kosteloos te annuleren of om te boeken", stelt Marieke van Werkhoven, advocaat van de ANWB.

Bosbrand
De zaak betrof twee ANWB-leden die een reis naar Rusland hadden geboekt. Vanwege bosbranden was sprake van ernstige smogvorming en luchtvervuiling rond Moskou.

De reis werd aangepast maar de reisorganisatie weigerde in te gaan op het verzoek tot omboeking naar een latere datum en wilde ook niet voor de kosten van de annulering opdraaien. De Geschillencommissie Reizen stelde de reisorganisatie in het gelijk maar de kantonrechter bepaalde dat het echtpaar alsnog het geld terug moest krijgen.

 

Bedreigend
De rechter verwees daarbij naar een wetsartikel dat bepaalt, dat de reiziger recht heeft op teruggave of kwijtschelding van de reissom wanneer hij opzegt vanwege een omstandigheid die niet aan hem is toe te rekenen. Het gaat daarbij om reële bedreigingen van de veiligheid of gezondheid van de reiziger.

Of een situatie bedreigend is, hangt volgens Van Werkhoven af van de persoonlijke omstandigheden van de reiziger. "Het betrof in dit geval een echtpaar op wat hogere leeftijd. Misschien was de beslissing anders uitgevallen als het om een jong stel was gegaan."

 

bron: www.gelderlander.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.