Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 04 juni 2012 @ 02:55 door Travelboy , 2155 keer bekeken

 Een huis met zwembad aan een prachtig Australisch strand, een luxeappartement in mooie wijk van Parijs of een zachte slaapbank in Manhattan. Hoe beleeft u een droomvakantie zonder één cent te moeten uitgeven voor uw verblijf? 
 De vakantie lonkt. Om een mooie vakantie te beleven zonder uw verblijf te moeten betalen, heeft u veel mogelijkheden. Netto zocht er 5 voor u uit.

 

1. Ruil uw huis tijdens de vakantie
De formule is erg eenvoudig: u ruilt uw huis voor een woning in een ander land en brengt daar uw vakantie door. Er bestaan tal van woningruilsites die particulieren met elkaar in contact brengen. U moet alleen de stad of de streek kiezen waar u wilt verblijven. Meestal moet u wel een abonnement nemen om van de dienst gebruik te maken. Bij Huizenruil.com(1) is dat 35,85 euro voor drie maanden of 95,40 euro per jaar. Bij Homelink.fr(2) is dat 125 euro per jaar.

 

Maar de sleutels van uw woning aan een wildvreemde toevertrouwen is niet zonder gevaar. 'Ik heb de stap pas gewaagd nadat een van mijn vriendinnen, een echte perfectionist, mij vertelde dat ze het een fantastische formule vond', zegt Régine Mahaux. Zij doet vaak aan woningruil met haar appartement van 150 vierkante meter in het achtste arrondissement en haar schitterende achttiende-eeuwse molen op 20 minuten van Hoei. 'Aanvankelijk vonden onze kinderen het maar niets dat anderen hun speelgoed gebruikten en in hun bed sliepen. Maar ik heb hen uitgelegd dat zij hetzelfde mochten doen. Zo leren ze ook dat niet alles tegen geld verkocht moet worden, maar dat er ook geruild kan worden.'

 

Maak zeker voor de vakantie kennis met elkaar
De websites die particulieren met elkaar in contact brengen, sporen hen aan voor de vakantie kennis te maken. ‘Ik raad de mensen aan te beginnen met een ruil voor een korte periode, bijvoorbeeld voor een lang weekend, met een familie die al meermaals gebruik heeft gemaakt van de formule. Dat schept vertrouwen’, zegt Alexandra Origet du Cluzeau van Huizenruil, de Nederlandstalige site van HomeExchange.com(3), de grootste woningruilsite ter wereld (beschikbaar in 16 talen).

 

Particulieren kunnen niet alleen hun huis, maar ook hun auto, hun fietsen en leuke adressen uitwisselen. U hoeft geen bijkomende verzekering af te sluiten om uw woning te beschermen. Voor uw wagen moet u wel uw autoverzekeraar verwittigen. 'Aangezien onze woningruil met geen enkele financiële transactie gepaard gaat, dekt uw woningverzekering alle schade die bezoekers aan uw huis aanbrengen, net alsof het vrienden of familie waren', zegt mevrouw Origet du Cluzeau.

 

Sites voor huizenruil

www.huizenruil.com
www.HomeExchange.com
www.homelink.fr
http://www.another-home.com/
www.knok.com
http://www.bovile.com/accueil.htm
http://stay4free.com/

 

2. Doe eens aan 'homesitting'
Homesitting is ideaal voor gepensioneerden, mensen die thuiswerken of veel vrije tijd hebben. Particulieren vertrouwen u hun huis toe voor enkele dagen, weken of maanden. In ruil daarvoor voert u allerlei huishoudelijke taken uit: u onderhoudt het huis, maakt de brievenbus leeg, geeft de planten water en verzorgt de huisdieren.

 

Gespecialiseerde websites hebben vooraf een telefonisch gesprek met de kandidaat-homesitters. Zij vragen hen ook enkele documenten (zoals bewijs van woonst, kopie van de identiteitskaart, uittreksel uit het Strafregister) om zich te vergewissen van hun eerlijkheid. 'Na een reeks slechte ervaringen heb ik eindelijk dé oplossing gevonden om met een gerust gemoed op vakantie te kunnen vertrekken', vertelt Gérard uit Grenoble. Hij doet een beroep op de site partirtranquille.com(4). 'Het agentschap zorgt voor alles. Ik geef gewoon mijn vertrek- en aankomstdata op en zij vinden altijd een oppasser.'

Homesittingsites worden gefinancierd door de bijdragen die de eigenaars betalen. Dat is 49 euro per week en 25 euro per week na de vierde week bij partirtranquille.com(5). U betaalt 159 euro voor de eerste week bij http://uk.homesitting.fr/(6). Homesitters mogen in principe geen vrienden uitnodigen in het huis waarop ze moeten passen. Maar ze kunnen dat wel overeenkomen met de eigenaars.

http://uk.homesitting.fr/
http://www.voor-elkaar.net/
http://www.taxistop.be/index_oppas.htm
www.partirtranquille.com
www.ani-seniors.com
www.plusbelleslesvacances.fr
www.homecompany-france.com

 

3. Of denk eens aan couch surfing'
'Couchsurfing' kent steeds meer succes en is vooral geschikt voor studenten en trekkers. Die formule is minder interessant voor kroostrijke gezinnen. Bij couchsurfing kunt u gratis bij iemand overnachten op de sofa. U hoeft geen abonnement af te sluiten om van de diensten van gespecialiseerde sites gebruik te maken. De grootste site, couchsurfing.org(7), telt ruim 4 miljoen leden, waarvan 13.251 in België. The Hospitality Club biedt in ons land 9261 sofa’s aan.

 

'Dankzij deze formule heb ik geweldige mensen ontmoet die ons met veel plezier hun stad hebben leren kennen en ons schitterende restaurants hebben laten ontdekken', zegt Nicola Heske, een studente uit München. De gemiddelde leeftijd van een couchsurfer is 28 jaar. Maar ook steeds meer senioren maken gebruik van gratis logies bij bewoners. U kunt ook nagaan of die 'bezoekers van één nacht' wel betrouwbaar zijn. De meeste sites werken met een peter- en metersysteem en met aanbevelingen.

 

www.couchsurfing.org
www.BeWelcome.com
http://nederlands.hospitalityclub.org/indexned.htm

 

4. B&B bij particulieren
U kunt ook gewoon een kamer huren bij een particulier via www.airbnb.com . U kunt ook zelf gastheer worden en een kamer in uw eigen huis ter beschikking stellen. De publicatie op de site is gratis. De site rekent wel een commissie van 3 procent aan op iedere bevestigde reservatie. Er zijn momenteel kamers te huur in ruim 19.372 steden in 192 landen.

 

5. Helpen op een boerderij
Wilt u eens iets helemaal anders doen op vakantie? Wilt u zich graag inzetten in het buitenland? U kunt ervoor kiezen om tijdens uw vakantie dieren te verzorgen in een boerderij of de grond te bewerken. Bij 'woofing' kan iedereen zich inschrijven om overal ter wereld een handje toe te steken in ruil voor kost en inwoon. www.woofing.com

 

bron: http://netto.tijd.be/



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.