Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 25 juni 2014 @ 01:01 door Travelboy , 1082 keer bekeken

De ANVR, die zichzelf als dé vertegenwoordiger van de Nederlandse reisbranche voordoet, chanteert reisbedrijven die geen lid willen worden door ze op de zwarte lijst te zetten. Dat zeggen tientallen ondernemingen die, vaak zonder dat ze daarvan weten, op de lijst staan.

 

Gisteren schreef Het Parool dat het Amsterdamse Travelbird door ANVR op de 'signaleringslijst financieel vermogen' is gezet. Volgens de reisvereniging zijn er twijfels over de financiële sterkte van het snelgroeiende internetbedrijf en zou Travelbird niet hebben geregeld wat er gebeurt als het bedrijf failliet zou gaan.



Op de vorige week verschenen lijst staan nog 103 reisbedrijven. Een rondgang leert dat een groot deel niet eens weet dat het aan de schandpaal is genageld. Anderen hebben geprobeerd van de lijst af te komen, maar krijgen steeds nul op het rekest.



Ook staan op de lijst bedrijven die helemaal geen garantieregeling hoeven te treffen, zoals verkopers van tickets of bedrijven die alleen inkomend toerisme regelen.



Ook reisorganisatie Hemminkways staat op de lijst omdat het geen garantieregeling zou kennen. De organisatie regelt echter groepsreizen voor onderwijsinstellingen, waarvoor zo'n regeling helemaal niet van toepassing is. Daarnaast heeft Hemminkways, zoals is toegestaan in de wet, zelf een garantieregeling opgezet: als er geld vooruit betaald wordt, dan gaat dat via een aparte stichting en een derdenregeling.


Dwang
Volgens veel ongebonden reisbedrijven heeft ANVR met de lijst maar één doel voor ogen: de eigen leden voortrekken door niet gebonden bedrijven zwart te maken en niet-leden dwingen zich aan te sluiten, zowel bij ANVR als bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) die door ANVR-leden wordt gedomineerd.



Vooral kleinere reisbedrijven schrikken daarvoor terug vanwege de hoge kosten en omslachtige administratieve voorwaarden. De regels voor ANVR en SGR zijn volgens hen toegeschreven op grote touroperators en reisbedrijven.



Van de 4425 reisbedrijven die Nederland volgens het CBS telt, zijn er maar 267 aangesloten bij ANVR en 894 bij SGR. Desondanks wil ANVR zich profileren als de enige vertegenwoordiger van de reisbranche. Zo heeft het een aanvraag gedaan om als enige erkend te worden als kwaliteitskeurmerk voor reisbedrijven.



Toezichthouder
De rol als toezichthouder op de reiswereld die ANVR zich aanmeet, is opvallend want de reisbranche heeft al een toezichthouder: Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die is weinig spraakzaam over zijn rol in de reisbranche. Zo wil het niet op individuele bedrijven ingaan. of zeggen hoeveel reisbedrijven het afgelopen jaar zijn aangepakt.



Veel bedrijven die op de zwarte lijst staan zeggen in het verleden door ACM te zijn aangeschreven over hin voorwaarden en daarover opheldering hebben gegegeven. Zo ook Hemminkways. 'Ze hebben gevraagd naar onze regelingen en wilden dat we iets zouden aanpassen. Dat is gebeurd. Er is dus geen reden aan te nemen dat wij niet aan de voorwaarden voldoen.'



Vandaag (20-06) meer in Het Parool: Reisbranche ziet zwarte lijst van ANVR als chantage



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.