Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 29 juli 2014 @ 00:34 door Travelboy , 1154 keer bekeken

Het is de droom van velen maar slechts een handjevol durft de stap te zetten: vrijwilligerswerk in het buitenland. Zelf heb ik vier keer mogen ervaren hoe mooi het is om in het buitenland je handen uit de mouwen te mogen steken en ik ben dan ook nog zeer dankbaar voor alle mooie momenten die daar uit voortgekomen zijn (ik heb bijvoorbeeld mijn man op die manier ontmoet!). Mijn reizen gingen naar Jamaica, Malawi, Oekraïne en de Dominicaanse Republiek met de organisatie World Servants. In drie weken tijd (ver)bouwden wij met een groep van zo’n dertig mensen in die landen een schooltje. Tegenwoordig is er veel discussie over het nut van dergelijke ontwikkelingsreizen en er valt veel van te zeggen, zeker ook negatieve zaken. Maar in deze blogpost wil ik met name de redenen uitlichten waarom je er wél voor zou moeten gaan. Discussie is echter altijd welkom!

 

1. Het staat goed op je CV

Welke werkgever is niet impressed wanneer hij/zij ziet dat je je belangeloos hebt ingezet in het buitenland? Als je een beetje slim bent kun je zelfs een vrijwilligersreis doen die aansluit bij jouw ambities. Zo heeft een nichtje het plan opgevat vrijwilligerswerk te gaan doen bij de Olympische Spelen in Brazilië over een paar jaar. Aangezien zij iets met sport en voeding wil gaan doen, is dat een goede keuze. Er zijn talloze mogelijkheden wat betreft vrijwilligerswerk, je hoeft heus niet per sé kinderen in Afrika het alfabet te leren. Er is voor ieder iets dat aansluit bij zijn/haar interesse.

 

2. Later komt het er vaak niet meer van

De vrijwilligersreizen die ik maakte deed ik allemaal in de periode dat ik naar het MBO ging. In die periode heb je vaak acht weken zomervakantie, waarvan je best een paar weken kunt missen. Zodra je eenmaal in het werkende leven beland heb je die 25 vakantiedagen per jaar zo hard nodig, dat je in die tijd echt vakantie wilt vieren. En zodra er kinderen in het spel zijn dan blijft het er al helemaal bij voor velen. Bij twijfel altijd doen, de kans dat je er spijt van krijgt is nihil.

 

3. Vrijwilligerswerk werkt

Het is onmogelijk om niets goeds achter te laten. Ook ik heb wel eens gedacht: Heeft het allemaal wel zin? We zetten hier een schooltje neer en nu moeten we er maar op vertrouwen dat de lokale bevolking het allemaal oppakt? En wat als het schooltje wel een succes wordt, maar er simpelweg geen banen zijn? Heeft het dan allemaal wel zin? Mijn antwoord: vrijwilligerswerk heeft altijd zin. Voor mij telt: al is er maar één kind, maar één familie geholpen met het werk wat je doet, dan heb je iets goeds gedaan


 

4. En je ziet nog eens wat

Jamaica, Oekraïne, Malawi en de Dominicaanse Republiek waren zo op het eerste gezicht nooit bestemmingen geweest waar ik voor had gekozen om op vakantie te gaan. De kans dat ik hier zonder vrijwilligerswerk ooit zou komen, is heel klein. Maar ik heb ondervonden dat het prachtige landen zijn, met fantastische mensen. Het fijne van vrijwilligerswerk is ook dat je vaak in contact komt met plaatselijke bewoners. Mensen nodigen je thuis uit, ze nodigen je uit bij hun kerkdiensten en laten je de mooiste nontoeristische plaatsen zien. Ervaringen die je met je all-inclusive nooit zult krijgen.


 

.5 Je maakt vrienden voor het leven

Met de reizen die ik maakte heb ik denk ik zo’n vijftig (of meer) nieuwe mensen leren kennen. Niet iedereen zal je beste vriend worden, maar ik heb toch een aantal dierbare vriendschappen overgehouden aan deze reizen. Op een bepaalde manier blijf je als je gezamenlijk zo’n project onderneemt altijd met elkaar verbonden. Je hebt samen herinneringen gemaakt die je nooit weer vergeet. Het is een heerlijke basis voor een vriendschap.

 

bron: http://travel.blog.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.