Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 17 juli 2014 @ 01:06 door Travelboy , 1150 keer bekeken

Tientallen mensen zijn het slachtoffer van een nieuwe manier van oplichting via het internet. Zij krijgen zogenaamd van vrienden en bekenden via de mail een dringend verzoek geld op te sturen, omdat deze 'gestrand zijn tijdens de vakantie'.

 

Volgens Fraudehelpdesk, de landelijke organisatie voor vragen over en meldingen van fraude, is het een voorbeeld van de steeds slimmere trucs met valse mails die oplichters gebruiken.



Criminelen die zich van de 'vakantie-noodkreet' bedienen, hacken eerst een Hotmail- of Gmail-account. Daarna kunnen ze bij de Linkedin-pagina van de bewuste persoon, uit wiens naam ze vervolgens een bericht rondsturen.



Slim
In dat bericht staat een dramatische smeekbede: de persoon in kwestie is tijdens zijn vakantie overvallen, heeft geen geld of paspoort meer en alleen nog z'n mobieltje. Met daarna de oproep om geld over te maken.



Volgens Fraudehelpdesk bestond de truc in het buitenland al, maar duikt die nu voor het eerst in ons land op. In 2 weken tijd zijn al zestig meldingen binnengekomen.



'Deze cybercriminelen spelen slim in op de vakantietijd,' zegt André Vermeulen van Fraudehelpdesk. In zeker één geval ging het ook echt mis: de oplichter deed zich voor als een vrouw die was gestrand in Engeland. Een oud-collega kreeg een bericht via Linkedin, schrok van het verhaal en maakte geld over naar het vermelde rekeningnummer. Dat bleek echter van een crimineel.


 

bron: www.ad.nl










 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.