Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 24 september 2017 @ 01:19 door Travelboy , 982 keer bekeken

Onlangs was ik op vakantie. Op de eerste dag ergerde ik me al. Ik had mijn koffer nog niet uitgepakt en ik kon mijn hoed niet meer vinden. Ik was moe van de vlucht, maar kon niet in slaap vallen in bed of op de bank.En het allerergste: ik was boos op mezelf omdat ik geen lol had. Dit was vakantie! Niet een martelingssessie.

 

Gedurende de dagen erna gleed ik in de ‘vakantie-routine’. Ik pakte mijn koffer uit, vond mijn hoed en de perfecte slaaphouding. Tegen de tijd dat ik écht begon te ontspannen, was onze zevendaagse vakantie alweer voorbij. Tijd om terug te keren naar de realiteit van alledag.

 

Een onderzoek uit 2012 uit Journal of Happiness Studies stelt dat ik niet de enige ben die tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de vakantie. Ook al wil je dat niet.

 

Loslaten

 

Volgens de onderzoekers duurt het acht dagen om compleet los te laten. (Het onderzoek werd aangehaald in een artikel in The New York Times van psycholoog Richard Friedman.)

 

 

De studie keek naar 58 mensen – een kleine sample – die op een vakantie van minstens twee weken gingen. Voor, na en tijdens hun trip kregen deze mensen een aantal vragen zoals ‘hoe was je stemming vandaag?’ en ‘hoe gespannen voel je je vandaag?’.

 

Het onderzoek laat zien dat de gezondheid en het welzijn toeneemt gedurende de eerste vier dagen van vakantie en véél toeneemt tijdens de vierde en achtste vakantiedag. De piek ligt op de achtste dag.

Acclimatiseren

 

De onderzoekers citeren andere studies die stellen “dat het wat tijd kost om tot rust te komen na een stressvolle werkperiode en te acclimatiseren op vakantie”. Het lijkt waarschijnlijk op wat er gebeurt wanneer je na een lange, stressvolle dag thuiskomt en je niet in slaap kunt komen omdat je hoofd nog onrustig is. Hoe graag we het ook willen, er is geen ‘aan-knop’ voor relaxen.

 

De moraal van het verhaal? Probeer, als het kan, een vakantie te plannen die op z’n minst acht dagen duurt. Anders loop je de kans om in een situatie te komen waarbij je alweer moet vertrekken net als jij je gaat ontspannen.

 

Dat gezegd hebbende hoef je echt geen vakantie van een maand te boeken. Volgens Business Insider’s Chris Weller is een vakantie van twee weken doorgaans niet memorabeler dan een vakantie van een week. Plan je een langere vakantie, switch dan halverwege eens van omgeving. Dan kijk je prettiger terug op de trip.

 

Bron: www.msn.com/nl-nl/nieuws



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.