Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 24 november 2017 @ 00:21 door Travelboy , 1002 keer bekeken

Je kent het wel, ik ga op vakantie en neem mee... Meestal is het antwoord: veel te veel kleding. Mocht je onverwacht gaat modderworstelen of onbeperkt spareribs eten is het wel zo handig dat je wat schone kleding achter de hand hebt. Maar meestal neem je te veel mee en komt het eropneer dat je met een aantal ongedragen T-shirts en broeken thuis komt. Je kunt ook het risico nemen en geen extra kleding meenemen, maar je kostbare vakantietijd in een wasserette doorbrengen spreekt maar weinig mensen tot de verbeelding. Hoe mooi zou het zijn als je wanneer je maar wil een wasje kunt draaien zodat je al die extra kleding thuis kunt laten en dat gewicht niet mee hoeft te slepen? Daar claimt de Scrubba wash bag voor te kunnen zorgen. Het is een super lichte wasmachine voor op reis. We hebben de Scrubba getest....lees verder voor het resultaat. 

Scrubba wash bag: De eerste indruk 

 

 

De Scrubba is een waterdichte zak met een noppenframe aan de binnenkant. Het materiaal is een soort van ripstop nylon dat volledig waterdicht is gemaakt. Uitgevouwen is de Scrubba 32 cm breed en 54 cm lang, opgerold wordt het een pakketje van 16 cm bij 16 cm en 5 cm dik.

 

 

Het geheel weegt 140 gram, echt nagenoeg niks. De maximale inhoud is 13 liter, maar voor het beste wasresultaat wordt maximaal 3 tot 4 liter aanbevolen. Op de buitenkant staat de gebruiksaanwijzing afgedrukt, daarnaast vind je er ook twee strepen voor de hoeveelheid water die toegevoegd moet worden (kleine was/grote was).

 

 

Over de gehele lengte zit een doorzichtige strip zodat je je was goed in de gaten kunt houden. De Scrubba is verkrijgbaar in 3 kleuren: tactisch bruin, zwart met fel groene opdruk of felgroen met blauwe opdruk.

 

Scrubba wash bag: De Werking

 

 

De noppenbodem werkt als een mini wasbord. Je stopt een hoeveelheid was in de zak, voegt water en wasmiddel toe, vouwt de zak dicht en laat de overtollige lucht ontsnappen. Afhankelijk van hoe schoon je je was wilt hebben ga je 30 seconden tot 3 minuten kneden. Hierna laat je het vuile water weglopen, vul je de zak met schoon water en ga je nog een tijdje schudden om je was schoon te spoelen. Vervolgens wring je je was uit, even droog deppen met een handdoek en dan verder laten drogen. Een kind kan in dit geval letterlijk de was doen... 

 

De praktijk: De was doen op reis

 

 

Ziet er allemaal mooi uit op papier maar werkt het ook? De capaciteit is natuurlijk gelimiteerd, er kunnen ongeveer 2 T-shirts en wat sokken/onderbroeken in. Voor het beste resultaat kun je er het beste zo min mogelijk tegelijk in wassen. Het gaat er namelijk om dat je kleding in aanraking komt met het wasbord en dat wordt lastiger naarmate er meer was in de zak zit. Het is duidelijk ontworpen om lichte kleding te wassen, zoals sneldrogende kleding of zomerkleding. Een spijkerbroek of dikke trui is ook geen probleem maar die zou ik wel afzonderlijk wassen voor het beste resultaat. Draai de kleding sowieso binnenstebuiten zodat de knopen/ritsen etc het wasbord niet kunnen beschadigen.  

 

 

Nadat je je kleding in de zak hebt gedaan rol, maak je de zak dicht. Dit doe je door het oprollen en dichtmaken van clips. Daarna laat je de overtollige lucht er uitlopen door het ventiel. Dit draait makkelijk open en dicht en geeft geen knoeiboel. Het kneden kost wat kracht maar zelfs een was van 3 minuten moet geen problemen opleveren voor de ongetrainde wasbord gebruiker.

 

Moet je er een speciaal wasmiddel voor kopen? Nee, je kan gewoon alle soorten wasmiddel gebruiken, maar vloeibare wasmiddelen geven wel het beste resultaat. Je kunt ook shampoo of bodywash gebruiken als je alleen een opfrisbeurt voor je kleding wilt. Als je de Scrubba mee de natuur in neemt, zou ik een biologisch afbreekbaar middel nemen.

 

Het resultaat? Gelijk aan of zelfs beter dan machinewas! Als je het water weg laat lopen zul je zien hoe vuil het water is. En het grootste voordeel, je raakt nooit die ene sok of dat leuke shirtje kwijt. Na het spoelen kun je de Scrubba met je was te drogen hangen. Er zit geen lus aan de buitenzijde dus het is de bedoeling dat je de Scrubba binnenstebuiten keert en de clips dichtmaakt, zo maak je een lus om hem aan op te hangen. Beter niet in de volle zon laten drogen omdat dit het wasbord kan beschadigen. 

 

Verder is de Scrubba wash bag ook als dry bag of als zak voor je vuile was te gebruiken.

 

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, mede door de fel groene kleur is de buitenkant wordt de buitenkant snel vies en dat vuil krijg je er ook niet makkelijk meer af. Om je Scrubba zo netjes mogelijk te houden zal je dus op een schoon oppervlak moeten wassen. Verder is de hoeveelheid water die je verbruikt aanzienlijk waardoor je altijd afhankelijk bent van een watertap punt of rivier met (relatief) schoon water. De filmpjes op de Scrubba website doen anders vermoeden maar met een bodempje water uit je waterfles kom je in de praktijk niet ver.

 

Oordeel

 

De Scrubba wash bag maakt alle verwachtingen waar: deze mini wasmachine werkt echt en kan dus echt een verschil maken in de hoeveelheid kleding die je meeneemt op reis. Niet alleen voor de backpacker maar zeker ook voor in de caravan, camper of een hotel zeer interessant omdat je anders op de wasserette of wasbak aangewezen bent. Ik weet tenminste wel dat de Scrubba wash bag voortaan op mijn paklijst staat!

 

De Scrubba wash bag kost 55 USD en is onder andere te bestellen via: https://thescrubba.com/

 

Voordelen                                                                                                                                         

  • Minder kleding mee op reis, dus scheelt gewicht
  • Goed resultaat
  • Heel licht
  • Slim ontwerp

 

Nadelen

  • Buitenkant vervuilt snel
  • Prijzig

 

Bron: www.aroundtheglobe.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.