Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 06 november 2017 @ 03:10 door Travelboy , 979 keer bekeken

Sinds 15 juni 2017 mogen providers geen extra kosten rekenen als u in een ander EU land belt of internet. U kunt binnen de EU van uw eigen telefoonbundel gebruik blijven maken. Aan boord van een boot of cruiseschip gelden die regels echter niet. Als u over internationale wateren reist per ferry of cruiseschip, dan gelden andere tarieven. Hierdoor kunnen de kosten hoog uitvallen.
 
Wel of geen roaming?
Vanaf 15 juni 2017 zijn Nederlandse bundels geldig in de andere landen van de EU. U maakt in het buitenland dan gebruik van het mobiele netwerk van de lokale provider. Zodra een boot op open zee buiten het bereik is van de masten op het vaste land, wordt er echter verbinding gemaakt met een satelliet. Dat is ook het geval als het schip zich bevindt tussen twee EU landen. Bij verbinding met zo’n satelliet kunnen de kosten voor bellen, sms’en en internetten snel flink oplopen. De kosten per MB variëren tussen €7 en €10. Het sturen van foto’s of bekijken van een filmpje kan dan erg duur uitpakken.
 
Europese beleidsregels geven aan dat bij verbinding met een satellietnetwerk op een schip of aan boord van een vliegtuig, providers hun klanten zouden moeten informeren over extra kosten voor dit soort connecties. Zeker als deze verbinding automatisch wordt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een waarschuwing bij een opgelopen verbruik van €50,-.
 
Wat kunt u doen?
Controleer altijd met welk netwerk u verbonden bent. Lees en bewaar de sms-berichten die u van de provider ontvangt. Hierin staan namelijk de kosten voor het gebruik van een bepaald netwerk.
 
Aan boord van schepen is vaak een wifinetwerk voor internetgebruik beschikbaar. U kunt een pakket afnemen tegen betaling. Het advies is om wel de dataroaming altijd uit te zetten. Mocht de wifiverbinding namelijk worden verbroken, dan maakt uw telefoon niet automatisch verbinding met het mobiele netwerk. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.
 
Krijgt u onverwacht toch een hele hoge rekening? Meld u dan altijd bij de provider. Mogelijk kunt u beroep doen op een coulanceoplossing.
 



Reacties

  • Susan-
    maandag 6 november 2017, 07:45

    Ha ha daar heb ik ervaringen mee ja!

    ik was op een Amerikaanse boot organisatie. Je belt dus vanaf Amerika want die boot is dus Amerkaans grond gebied. Met als gevolg dat mijn telefoon rekening heel hoog wassmiley.

    ook is het internet daar heel duur 16€ perdag)  dus let goed op.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.