Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 12 november 2017 @ 01:34 door Travelboy , 1752 keer bekeken

Een all-you-can-eat dinerbuffet aan boord van een gigantische oceaanlijner; het is allang niet meer de enige optie voor een reis over zee. Cruises aan boord van kleine expeditieschepen worden steeds populairder naarmate avontuurlijke reizigers steeds nieuwe manieren bedenken om zich helemaal te verliezen in het ontdekken van verre bestemmingen.

 

Sinds The Love Boat in de jaren 70 op TV kwam is de cruise een stiekeme reiswens van velen. Vandaag de dag denk je bij het woord “cruise” al snel aan megaschepen die naast transportmiddel een soort varend resort zijn geworden. Maar deze trend wordt nu door expeditiecruise doorbroken.

Uitzicht op Paradise Bay vanaf het dek van een cruiseschip in het Antarctische Schiereiland | Foto: Artie Photography / Getty Images

Van prachtige poolreizen tot tochten door het hart van de jungle – deze cruises zijn letterlijk “ontdekkingsreizen”, want ze doorkruisen plekken waar bijna geen mensen komen. Maar je gaat ook op een innerlijke ontdekkingsreis met de zorgvuldig opgezette reisschema's: activiteiten aan en van boord brengen je tot bezinning en zorgen dat je je meer verbonden voelt met de natuur en de lokale cultuur. Het resultaat: een unieke, onvergetelijke reiservaring.

 

Reizigers kunnen nu gemakkelijk plekken zien waar bijna niemand komt, dankzij een vloot aan schepen die de wateren van de wereld bevaren - allemaal met het gemak en de veiligheid die een cruise kan bieden.

 

Op sommige expeditiecruises zie je populaire bestemmingen in een nieuw licht, maar de meeste zijn gespecialiseerd in het bereiken van afgelegen plekken: vaak is een klein cruiseschip de enige manier om deze bijzondere en beschermde locaties te bereiken. Voorbij zijn de dagen dat “avontuur” voornamelijk betekende dat je moest afzien. Inmiddels zijn de meeste tochten hedendaagse gemakken standaard aan boord aanwezig, en de faciliteiten lopen uiteen van eenvoudig en knus tot ronduit chic.

 

Maar reken niet op dagenlang luieren bij het zwembad of cocktails drinken op het dek. De unieke ervaring van expeditiecruises zit hem in het van boord gaan en verkennen, direct wanneer het anker de bodem raakt. Dit is de kans om te voet, fiets, paard, per Zodiacboot, kajak of zelfs stand-up paddleboard de meest betoverende omgevingen te ontdekken...

Cruisen op een klein schip is de ideale manier om de unieke fauna van de Galapagoseilanden te ontdekken | Foto: Kevin Alvey / Getty Images

Duurzaam dobberen

Veel cruises leggen de nadruk op verantwoordelijke, eco-bewuste praktijken en maken het mogelijk om in ongerepte landschappen oog in oog te staan met wilde dieren. Als ambassadeurs van verafgelegen landen mogen de passagiers geen enkel spoor van hun aanwezigheid achterlaten.

 

De Galápagoseilanden, Ecuador

Verken de geboortegrond van Darwins theorieën te midden van 's werelds uniekste en overvloedigste wilde dieren, tijdens een Silversea-reis langs deze beroemde, geïsoleerde eilanden.

 

De Pantanal, Brazilië

Stap aan boord van een Wild Planet Adventures-rivierboot voor een expeditie in het hart van Zuid-Amerika, waar het groene land wordt geregeerd door de getijen.

 

De Kimberley, Australië

Hijs de zeilen met Zegrahm Expeditions om op zoek te gaan naar iconische dieren – van enorme krokodillen tot verlegen wallabies – in een van de wildste streken van Australië.

 

Het einde van de wereld

Als je de neiging hebt om extremen op te zoeken, plan dan een cruise naar de polen. Hiernaar afreizen is een enorme kick – tijdens een verblijf in de meest afgelegen rijken op de aardbol gaat het om de reis én de bestemming.

 

Het Noordpoolgebied

Het Noordpoolgebied is een wonderland vol ijslandschappen en ongeëvenaard wild leven. Lindblad Expeditions biedt verschillende reizen, van het Noorse toevluchtsoord van ijsberen, Spitsbergen, tot de vele eilanden in de hoge poolgebieden van Canada.

 

Antarctica

Er is geen plek ter wereld die zo tot verkenning aanmoedigt als het Witte Continent. Vele spectaculaire wezens leven er in grote getalen en de natuur maakt er volledig de dienst uit. Naast ritten op een Zodiacboot biedt Quark Expeditions excursies als bergbeklimmen en ijskamperen.

Een luchtfoto van de omvangrijke Mekong, kronkelend door Thailand | Foto: jakkreethampitakkull / Getty Images

Epische rivieravonturen

Ontdekkingscruises beperken zich niet tot oceanen en zeeën – rivieren zijn ideaal om verafgelegen toevluchtsoorden te bereiken waar geen wegen naartoe leiden, of dorpen en steden te die te ver landinwaarts liggen vanaf een zeehaven.

 

De Mekong

De Mekong staat bol van de bloeiende natuur en caleidoscopische drijvende markten. Avalon Waterways biedt een breed scala aan kustexcursies, van bezoekjes aan lokale dorpen tot tempeltours.

 

De Nijl

Zeil mee met Viking River Cruises om de vele wonderen van Egypte te zien. Je houdt bijvoorbeeld halt bij de oude ruïnes van Luxor of bij de beroemde piramiden van Gizeh.

Een rivierboat vaart over de machtige Amazone bij zonsondergang | Foto: Joesboy / Getty Images

De Amazone

Deze uitgestrekte rivier is een walhalla voor natuurliefhebbers, met zijn apen, tropische vogels, luiaarden en meer. Rainforest Cruises heeft routes in Ecuador, Peru en Brazilië.

 

Bijzondere bevolkingsgroepen

Er zijn cruise voor iedereen die van avontuur houdt. Gezinnen, gepensioneerden en soloreizigers van alle leeftijden vinden aan boord een unieke gemeenschap - en sommige touroperators maken contact met lokale bewoners ook mogelijk.

 

Culturele uitwisseling

De interesse in Cuba groeit en ontdekkingscruises bieden hier de mogelijkheid tot persoonlijke interactie. Globus Journeys combineert bezienswaardigheden met de kans om lokale entrepreneurs, muzikanten, boeren en honkbalspelers te ontmoeten.

 

Gemaakt voor millennials

Geen zin om door Europa te backpacken? Pak dan de boot. In 2018 biedt U by Uniworld cruises voor de leeftijdsgroep 21-45 die hun zware rugzak liever achterlaten en in plaats daarvan liever vertoeven in hippe scheepscabines.

 

Bron: www.lonelyplanet.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.