Blog
Geplaatst op dinsdag 08 februari 2022 @ 09:41 door Travelboy , 1325 keer bekeken
Schokland. Foto: iStock
2,1% van de Nederlanders geeft aan in onze nieuwste provincie op vakantie te willen.
Columbus-tip voor Flevoland: Schokland, het allereerste Nederlandse monument dat is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het voormalige eiland in de Zuiderzee is hét symbool van onze eeuwige strijd tegen het water. Na de drooglegging van de Noordoostpolder vonden archeologen hier op tientallen plekken overblijfselen van menselijke bewoning, zelfs uit de prehistorie. In openluchtmuseum Schokland leer je alles over het leven van de eilandbewoners en de talloze evacuaties vanwege het opdringende water. Loop over de dijkjes in de drassige polder vol weidevogels en ervaar hoe Schokland nog steeds als een eiland boven de voormalige zeebodem uitsteekt – een indrukwekkende reis langs sporen uit onze geschiedenis.
Park Vliegbasis Soesterberg. Foto: iStock
3,4% van de Nederlanders geeft aan in onze op één na kleinste provincie op vakantie te willen.
Columbus-tip voor Utrecht: Park Vliegbasis Soesterberg. Als landen na een lange tijd van oorlog weer toegankelijk worden, is dat voor pionierende reizigers altijd spannend. Wat zal ik aantreffen in een land dat zo lang van de radar is geweest? Je voelt je dan een beetje ontdekkingsreiziger in moderne tijden. Dichter bij huis kun je dat gevoel óók ervaren, in een nieuw natuurgebied dat wacht op ontdekkers: Park Vliegbasis Soesterberg. Dit was het eerste militaire vliegterrein van Nederland en heeft een rijke geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een strategische vliegbasis van de Duitsers voor de Slag om Engeland en in de periode van de Koude Oorlog maakte de Amerikaanse luchtmacht er gebruik van. Vanwege het slinkende defensiebudget is de 380 hectare grote vliegbasis tussen Utrecht en Amersfoort opengesteld voor pottenkijkers. Nu kan iedereen de geheimen van dit bijzondere gebied ontrafelen. Park Vliegbasis Soesterberg bestaat uit bos, heide en wilde graslanden. De landingsbanen, kerosineopslagplaatsen en hangars zijn als militair erfgoed behouden gebleven. De hangars waar voorheen de Amerikaanse F-15’s stonden, zijn nu toegankelijk en over de landingsbanen kan worden gefietst. Maar het bijzonderste van het park vind je natuurlijk in de bossen en heidevelden aan de randen. De natuur kon hier volledig haar gang gaan.
Schotse Hooglander op Tiengemeten. Foto: Janko van Beek.
6,1% van de Nederlanders geeft aan in onze bevolkingrijkste provincie op vakantie te willen.
Columbus-tip voor Zuid-Holland: Tiengemeten. Het eiland Tiengemeten, onder de rook van Rotterdam, is in de zeventiende eeuw ontstaan uit een zandplaat in de voormalige zeearm Haringvliet. Een halve hectare heette in die tijd een ‘gemet’ en zo kreeg dit stukje land de naam Tiengemeten. Door aanwas en later door inpoldering groeide in de loop der tijd het eiland tot zevenhonderd hectare landbouwgrond. Boeren kwamen naar Tiengemeten en verbouwden er meekrap, tarwe en vlas en later ook aardappelen en bieten. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een recreatiegebied en natuurmonument. Het eiland bestaat uit drie delen. Aan de oostkant ligt Weemoed, dat wordt gekenmerkt door akkers en weiden. Het centrale deel heet Weelde en trekt door zijn moerassige ondergrond vooral veel vogels. In Wildernis, in het westen van het eiland, regeert het water.
Het Mastbos. Foto: iStock
10,2% van de Nederlanders geeft aan in onze provincie met de meeste nationale parken op vakantie te willen.
Columbus-tip voor Noord-Brabant: het Mastbos. De Brabantse buitenlucht is nog aangenamer in het Mastbos, een van de oudste aangeplante naaldbossen van Nederland. De elf of veertien kilometer lange NS-wandeling Mastbos voert door deze groene oase net buiten Breda, met stille vennen en de mooiste vlonderpaden van Noord-Brabant. Wandelend langs rivier de Mark bereik je het sprookjesachtige, vijftiende -eeuwse Kasteel Bouvigne. Wandel je liever korter om meer tijd over te houden voor Brabantse gezelligheid in de binnenstad? Huur een OV-fiets op het station en wandel een verkorte versie van de route.
Nationaal Park Weerribben-Wieden. Foto: iStock
11,3% van de Nederlanders geeft aan in deze Hanzeprovincie op vakantie te willen.
Columbus-tip voor Overijssel: Nationaal Park Weerribben-Wieden. Zie jij het wel zitten om te kanoën in het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa? Reis af naar Belt-Schutsloot, midden in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Met zijn bruggetjes en huizen op eilandjes is het dorp een miniatuurversie van het bekendere Giethoorn. Kies de tien kilometer lange kanoroute en al snel laat je de plezierbootjes achter je om door een groenblauwe wereld vol vogels en vlinders te peddelen. Halverwege de route meer je aan bij een graslandje waar je pre-covid legaal mocht wildkamperen. Vanwege de grote drukte in eigen land ging daar een streep door, maar hopelijk zijn kano- en natuurliefhebbers hier binnenkort weer welkom.
Bourtange was een van de Nederlandse parels in het promofilmpje dat werd afgespeeld tijdens het Eurovisie Songfestival 2021 – en terecht. Foto: Tim Bilman
11,8% van de Nederlanders geeft aan in de noordelijkste provincie op vakantie te willen.
Columbus-tip voor Groningen: Bourtange. Ondanks de glimprol die het zestiende-eeuwse vestingdorp Bourtange vertolkte in het promofilmpje van het Eurovisie Songfestival 2021, valt het qua drukte redelijk mee. Probeer desalniettemin het weekend te mijden. De vesting bestaat uit acht straten die uitkomen op een pittoresk pleintje met lindenbomen eromheen. Wij kennen geen dorp in Nederland dat mooier is.
De kust van Noord-Holland nabij Petten. Foto: communitylid Mitevisuals
17,6% van de Nederlanders geeft aan in deze met lange duinen en stranden gezegende provincie op vakantie te willen.
Columbus-tip voor Noord-Holland: de omgeving van Petten. Je ziet de Piramide van Petten al van ver liggen. Beklim het 26 meter hoge panoramaduin en geniet van de prachtige omgeving van Petten. Vanaf de top zie je het echte Holland in een notendop: strand, duinen, het Noordhollandsch Kanaal, de polders met de molens en in het voorjaar de bloeiende bollenvelden. Ten zuiden van de kustplaats liggen de Hondsbossche Duinen. Het strand- en duingebied is ontstaan door de versterking van de kust, met zand uit zee, en is een van de nieuwste stukjes Nederland. Als je er toch bent bezoek je ook meteen Het Palendorp, een bijzonder kunstwerk dat herinnert aan het oude Petten, dat te maken kreeg met overstromingen.
Uitkijktoren Hulzenberg in het Bergherbos.
11,3% van de Nederlanders geeft aan in onze bosrijkste provincie op vakantie te willen.
Columbus-tip voor Gelderland: het Bergherbos. In het Bergherbos word je na een stevige wandeling beloond met een weids uitzicht. Het topje van de uitkijktoren op de Hulzenberg torent maar liefst honderd meter boven het NAP uit. ’s Middags stil je je honger en les je je dorst in de proeftuin van Wijngoed Montferland. De twee wijngaarden beslaan een gebied van vier hectare in de heuvels van het Montferland. Na afloop van de proeverij maak je rechtsomkeert naar ’s-Heerenberg. Het stadje ligt tegen de Duitse grens en heeft een oud stadscentrum met een omwalling eromheen. Het imposante Kasteel Huis Bergh is een van ’s lands grootste kastelen en herbergt tevens een museum. Aan het eind van de dag is het tijd voor een laatste wapenfeit: een diner op basis van seizoensgebonden en biologische producten in het restaurant van Havezathe Carpe Diem, waar je na afloop zo je bed in rolt.
De Kraak van Van Dam. Foto: Origineel Overnachten
28,3% van de Nederlanders geeft aan in deze provincie met net zoveel land- als wateroppervlakte op vakantie te willen.
Columbus-tip voor Friesland: dromen in een kerk. Ooit bood de dorpskerk in het Friese Oosterbierum plaats aan 160 gasten en een pastoor. Maar nu maken jij en je reisgenoten er de (kerk)dienst uit. De Kraak van Van Dam is getransformeerd tot een sfeervolle groepsaccommodatie. In de kerkzaal vind je naast een ouderwetse preekstoel en een orgel, óók een keuken en meerdere zithoeken. De slaap- en badkamers bevinden zich aan de voor- en bovenkant. Achterom staan fietsen klaar. Honderd keer trappen en je staat aan de Waddenzee, duizend keer trappen en je staat in het centrum van Franeker.
Dwingelderveld. Foto: iStock
34% van de Nederlanders geeft aan in onze dunstbevolkte provincie op vakantie te willen gaan.
Columbus-tip voor Drenthe: Nationaal Park Dwingelderveld. In het natuurgebied Dwingelderveld is de nacht nog écht donker en de sterrenhemel nog écht helder. Dankzij de vijf kilometer lange Nachtwandelroute van Natuurmonumenten kun je hier het hele jaar door op nachtexcursie gaan. De route brengt je langs glooiende heidevelden, vennetjes en stukken bos. Nu je zintuigen op scherp staan klinkt, ruikt en voelt de natuur ineens heel anders. Je zou bijna vergeten om af en toe even stil te staan en naar boven te kijken.
Met een bootje of kano kun je op het Veerse Meer gaan eilandhoppen. Foto: iStock
36,6% van de Nederlanders geeft aan in onze provincie met de langste kustlijn op vakantie te willen gaan.
Columbus-tip voor Zeeland: het Veerse Meer. Als je de dijken bij het Veerse Meer beklimt, heb je een prachtig uitzicht over wat ooit een woelige zeearm was, met talloze onbewoonde eilandjes. Wie het leuk vindt, kan bij Kanoa Outdoor Event een bootje, sloep of kano huren en naar een eilandje in het meer varen of peddelen. Uitgepeddeld? Zeeland is fietsland pur sang. Aan de hand van het fietsknooppuntensysteem stel je je eigen route samen: buitendijks, op de rand van land en water of over de bloemendijken in de Zak van Zuid-Beverland. Voor bijzondere natuurparels download je in de Zeeland-app zogenaamde 'parelroutes': interactieve wandelroutes van maximaal vijf kilometer en daardoor geschikt voor het hele gezin. Onderweg bekijk je filmpjes en beantwoord je vragen waarmee je een beloning verdient.
Het Limburge Heuvelland bij Eys. Foto: Brenda Somers
Met stip op 1: maar liefst 45,5% van de Nederlanders geeft aan in onze zuidelijkste provincie op vakantie te willen gaan.
Columbus-tip voor Limburg: het Heuvelland. Het Zuid-Limburgse Heuvelland is het mooiste stukje buitenland van Nederland en de Geul is de ideale gids. Langs de oevers van de snelstromende rivier vind je al wat de regio zo bijzonder maakt: onbelemmerde uitzichten, verscholen daldorpen en vergeten ambachten. De glooiende omgeving van Eys wordt niet voor niets aangeduid als 'het Toscane van Limburg' tijdens een overnachting in Dalauro ervaar je het zuid-Limburgse equivalent van la dolce vita. De bed and breakfast is trouwens óók een bed en diner. Op maandag- en vrijdagavond nodigen de gastheer en -vrouw, Rob en Laura, je uit voor een huisgemaakte maaltijd aan een gezamenlijke tafel. Er zijn een paar regels: je checkt in op maandag, woensdag of vrijdag en blijft minimaal twee nachten. Wij durven 'm aan: Dalauro behoort tot de absolute parels van Zuid-Limburg.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.