Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 06 april 2022 @ 00:02 door Travelboy , 759 keer bekeken

Vele reizigers hebben een safari in Afrika op hun bucketlist staan. Het is dan ook echt iets uniek om de wel bekende Big 5 in real-life van zo dichtbij te zien. Ben je benieuwd welke parken de moeite waard zijn om te bezoeken? In dit artikel hebben we de top 10 beste safariparken van afrika voor je op een rij gezet.

 

 

 

1. Serengeti National park in Tanzania

De Serengeti is een van de meest populaire parken om te bezoeken tijdens een safari in Tanzania. Vele documentaires laten de prachtige beelden zien van eindeloze grasvlakten. Het park is niet voor niets opgenomen in de Unesco Werelderfgoed Lijst. De spectaculaire Wildebeest Migratie vindt er plaats en het is het hele jaar door een uitstekende bestemming om dieren te spotten.

 

Ieder jaar trekken meer dan 2,5 miljoen gnoes en zebra’s van de Serengeti naar de Masai Mara in Kenia. Als je op het juiste tijdstip komt strekken de kuddes zich uit tot aan de horizon. Maar ook de andere iconische safari dieren kun je er in groten getale vinden. Cheetah’s en vier van de ‘Big 5’ dieren zijn gemakkelijk te zien. Meer informatie over een Safari in de Serengeti is terug te vinden op de website van Tanzania Specialist.

 

 

 

2. Mala Mala Game Reserve in Zuid Afrika

Het in privépark Mala Mala Game Reserve, ligt geografisch tussen Kruger National Park en Sabi Sand Game Reserve. Er zitten geen hekken tussen de parken waardoor de dieren vrij door de gebieden kunnen trekken. Het is een van de beste plekken in Afrika om dieren te spotten. Normaal gesproken zou je binnen 2 dagen de Big 5 (leeuw, olifant, luipaard, buffalo en neushoorn) moeten zien. De kans om een luipaard te spotten is relatief groot, wat uniek is voor Afrika.

 

Mala Mala Game Reserve is een exclusief park wat inhoudt dat er geen rechten aan andere parken worden verleend om het park over te steken (wat wel normaal is voor de andere Sabi Sands parken). Hierdoor kan je als er een dier gespot is langere tijd kijken, zonder dat je plaats hoeft te maken voor de volgende auto. Daarnaast mogen er maar 3 auto’s op 1 plek staan. Wat natuurlijk de kwaliteit van het spotten verhoogd. In andere parken kan een drukke plek zo maar 10 tot 15 auto’s bevatten.

 

 

 

3. Okavango Delta in Botswana

De Okavango Delta is ‘s werelds grootste delta geheel intact en een van de meeste bekende Afrikaanse bestemmingen. Er zijn verschillende privéreservaten in de delta maar je hebt ook het goed aangeschreven Moremi Game Reserve. Het biedt een echte wilderniservaring. Waar je uitstekend wilde dieren kan bekijken, maar ook van de uitzonderlijk prachtige landschappen kan genieten. Omdat er neushoorns in Moremi zijn geïntroduceerd is de hele Big 5 er aanwezig.

 

De mogelijkheid om een onvergetelijke wandel- en/of een mokoro (kano) safari te doen maakt de Okavango Delta speciaal. Een gebied dat je als safariliefhebber gezien moet hebben. Daarnaast is de kwaliteit van de gidsen hier het hoogst van geheel Afrika. Het merendeel van de voornamelijk kwalitatieve lodges zijn bereikbaar met het vliegtuig en bieden zeer exclusieve luxueuze services. Enige nadeel van al deze luxe maakt dat het wel een vrij dure bestemming is.

 

 

 

4. Mana Pools National Park in Zimbabwe

Mana Pools National Park, opgenomen in de Unesco Werelderfgoed Lijst, is vrije wildernis aan de machtige Zambezi rivier. Je verkent het park normaal gesproken met een kano of te voet. Het park trekt daardoor veel avonturiers aan. 4 van de Big 5 is aanwezig (je kunt er geen neushoorns vinden). De meeste bezoekers spotten minimaal 1 grote katachtige (leeuw, luipaard, jachtluipaard). Er zijn veel buffalo’s en olifanten waarvan er geregeld grote kuddes over de uiterwaarden trekken. Het wemelt van krokodillen en nijlpaarden in de rivier.

 

Mana Pools National Park bestaat uit 4 hoofdplassen en verschillende kleinere plassen op de uiterwaarden van de Zambezi rivier. Het park is niet omheind en beslaat maar een klein deel van het meer dan 10.000 km2 gebied waar de wilde dieren vrij in rond kunnen lopen.

 

 

 

5. Moremi Game Reserve in Botswana

Moremi Game Reserve beslaat ongeveer 1/3 deel van de Okavango Delta. Het is de beste plek om wilde dieren te spotten binnen de Okavango Delta. Naast de uitgestrekte moerassen bevat het een droog schiereiland,geschikt voor de klassieke jeep safari’s, waarbij je vaak meer wilde dieren ziet dan in de mokoro (kano) safari’s. De hele Big 5 is er aanwezig waarbij alleen de neushoorn moeilijker te spotten is . Luipaarden zijn redelijk relaxed hier waardoor ze goed vindbaar zijn.

 

Moremi heeft het beste van 2 werelden binnen de Delta. Er zijn grote moerasgebieden met kanalen en drijvende waterlelies, perfect voor mokoro safari’s en er zijn grote landgebieden, geschikt voor de jeep safari’s. Het gebied is een mozaïek van lagunes en eilanden met verschillende soorten leefgebieden van grasland tot mopane bos gebieden.

 

 

 

6. Sabi Sands Game Reserve in Zuid Afrika

Sabi Sands deelt een 50km lange hekvrije grens met Kruger National Park. Het Sabi Sands gebied bestaat uit individuele meerdere Game Reserves die privé-eigendom zijn en allemaal exclusieve Big 5 safari’s bieden met luxe accommodatie, hoge service en uitstekende catering.

 

Sabi Sands heeft dezelfde relatief dichte vegetatie bestaande uit bos savanne als Kruger park. Er lopen 2 rivieren door het park die voor het benodigde water zorgen. Dit zorgt voor een ideale leefomgeving voor de wilde dieren en met name de luipaarden. Ook kun leeuwen en jachtluipaarden tegenkomen.

 

 

 

7. Phinda Game Reserve in Zuid Afrika

Phinda Game Reserve is Kwazulu’s Natal beste prive Game Reserve. Het doet niet onder voor sommige van de beste parken in het populaire Sabi Sands, alleen is Phinda wel afgesloten en dus geen onderdeel van een groter ecosysteem.

De hele Big 5 is er goed te spotten (waaronder de Zwarte en de Witte Neushoorn). Phinda staat bekend om de Cheetah (Jachtluipaard) Deze gracieuze grote kat wordt er dan ook vaak gespot.

 

4 Verschillende lodges hebben een positie ingenomen zodat je de verschillende leefomgevingen kan ervaren. Forest Lodge is diep in het hart van het zeldzame zand bos, terwijl Mountain Lodge uitkijkt op het park van boven een rots. Vlei Lodge heeft een uitzicht op het grote moerasgebied en Rock Lodge kijkt uit over een diepe vallei onder de Lodge.

 

 

 

8. Masai Mara National Reserve in Kenya

Masai Mara is een van Afrika’s meest bekende parken. Het gehele jaar kan je er goed wilde dieren spotten en alle 3 de grote katten zijn er gemakkelijk te zien. Zelfs de schuwe luipaard is er vaak relaxed, waardoor het gedrag goed te observeren valt. Van de Big 5 zijn de olifant en buffal in overvloed aanwezig maar de Zwarte Neushoorn is moeilijker te spotten.

 

Het landschap van de Masai Mara wordt gedomineerd door grasland savanne met hier en daar bosjes acacia bomen, oevers en rotsige heuvels.

 

Een ideaal ecosysteem voor de zo’n 2,5 miljoen wildebeesten, zebra’s en gazelles die continue achter de regen aan gaan op zoek zijn naar verse grasgebieden. Dus vertrekken ze zo rond juli en augustus van de Serengeti naar de Masai Mara om gewoonlijk zo in september te arriveren. Onderweg steken ze de Mara rivier over. Een niet te missen hoogtepunt.

 

 

 

9. Kgalagadi Transfrontier Park in Zuid Afrika

Kgalagadi Transfrontier Park is een samenvoeging van Kalahari Gemsbok National Park in Zuid Afrika en Gemsbok National Park in Botswana.

 

Het merendeel van het toerisme vindt plaats aan de zijde van Zuid Afrika. Bezoekers met een eigen 4×4 kunnen een fantastische wilderniservaring opdoen aan de Botswana kant, met enkel eenvoudige kampen.

 

Kgalagadi is geen Big 5 park. Dus verwacht geen olifant, neushoorn of buffalo. Het aantal wilde dieren is lager dan in de meer klassieke safari bestemmingen. Maar het open terrein en de open vegetatie zorgen ervoor dat je er goed wilde dieren kan vinden. Je kan er uitstekend roofdieren spotten, waaronder de leeuw, luipaard, cheetah en sommige van de kleine katachtige soorten. Zoals de Bat-Eared-Fox en de Cape Fox.

 

 

 

10. Ruaha National Park in Tanzania

De grote publiekstrekkers van Ruaha National Park zijn de Afrikaanse Wilde Honden. Het is een van de beste plekken in Oost Afrika om de Afrikaanse Wilde Hond tegen te komen. Ook verschillende zeldzamen soorten Antilope zoals de lesser en de greater Kudu, Roan en Sable Antelope worden er vaak gespot.

 

Het belangrijkste kenmerk van het park is de Great Ruaha rivier, welke veel wilde dieren aantrekt in het droge seizoen. De voornaamste vegetatie is Miombo oftewel Brachystegia Bos land en in sommige delen vind je de indrukwekkende Boabab bomen.

 

bron: www.reistips.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.