Blogposts
Blog
Geplaatst op zondag 04 december 2022 @ 00:00 door Travelboy , 836 keer bekeken
Na een paar wandelingen kun je de gemarkeerde wandelroutes in je buurt waarschijnlijk wel dromen. De paaltjes heb je niet eens meer nodig, want je loopt de route op de automatische piloot. Zomaar van de paden afwijken doe je ook niet, want verdwalen is nooit een pretje. Gelukkig zijn er andere manieren om prachtige routes te lopen, zonder paaltjes te volgen én zonder te verdwalen. Wij vertellen je hoe je de mooiste wandelroutes in de buurt vindt.
Het zijn niet alleen de routemakers van natuurorganisaties en provincies die weten wat de mooiste wandelpaden zijn. Het zijn ook de mensen die dagelijks hun hond uitlaten in het gebied waar jij wilt wandelen bijvoorbeeld. In de gratis navigatie-app Komoot kunnen mensen hun geplande en afgelegde wandelroutes delen. Dat doen mensen over de hele wereld, dus ook in jouw buurt en ook op jouw vakantiebestemming. De website van Komoot staat dan ook vol met prachtige wandelroutes die door ‘gewone mensen’ uitgezet zijn.
Navigatie-platform Komoot bestaat uit een gratis app en een gratis te gebruiken website. Wil je écht alle opties gebruiken, dan is Komoot Premium wellicht iets voor jou. Ga naar de inspiratiepagina en kies voor de sport ‘wandelen’. Vul de locatie waar je wilt wandelen in. Wil je bijvoorbeeld in Amsterdam vertrekken? Dan kies je voor ‘Amsterdam’ en selecteer je op de volgende pagina dat het startpunt van de route binnen 5 kilometer van Amsterdam moet liggen. Vind je het geen probleem om 10, 20 of meer kilometers naar je startpunt te reizen? Dan kun je de straal vergroten. Filter de resultaten op wandelduur en moeilijkheidsgraad. In Nederland zal de moeilijkheidsgraad nooit erg hoog liggen, maar in de bergen zie je veel zware wandelingen die misschien niet helemaal zijn wat je zoekt. Reis je met het openbaar vervoer? Dan kun je verder filteren op routes die nabij een bushalte of treinstation beginnen. Uit de lijst die overblijft kun je je volgende wandelroute kiezen. Je kunt de opties bekijken in lijstweergave of kaartweergave. Klik op een route die je interessant vindt om de routedetails en foto’s te bekijken.
Kun je geen geschikte wandelroute in de buurt vinden? Of heb je ze allemaal al eens gelopen? Dan kun je next level aan de slag gaan en je eigen route uitzetten in Komoot. Gebruik daarvoor de routeplanner met de sport ‘wandelen’. Je kunt dit ook in de app doen, maar de meeste gebruikers vinden het handiger om de website te gebruiken. Dat is simpelweg omdat je een veel groter scherm hebt en makkelijker overzicht op de kaart kan houden. Kies je startpunt en bepaal of je van A naar B of heen en weer wilt lopen. Klik op de punten die je aan je route toe wilt voegen en Komoot kiest de beste wandelroute tussen deze punten. Wil je een klein ommetje, dan sleep je de route eenvoudig een trail, straat of weg verderop. De informatie over afstand, hoogtemeters, wegtype en ondergrond worden automatisch geüpdatet.
Hoe weet je nou over welke wegen je je wandelroute uit wilt zetten? Daar helpen de highlights je bij. De rode bolletjes op de kaart zijn bezienswaardigheden die door andere gebruikers aangeraden worden. Je kunt er op klikken om foto’s en een omschrijving te zien. Vind je dit een interessante plek? Voeg hem dan toe aan je route. Komoot legt de route vervolgens automatisch over de mooiste wandelpaden van je vorige punt naar dit nieuwe punt. Je kunt onderweg tijdens het lopen via de app ook zelf bezienswaardigheden opslaan. Zo draagt de hele Komoot-community bij aan het uitzetten van de mooiste wandelroutes in de buurt.
Heb je een mooie route gevonden of uitgezet? Dan kun je deze terugvinden in de app. Je kunt navigeren door tijdens het lopen op de kaart te kijken of door gebruik te maken van spraakinstructies. Voor offline navigatie moet je het regiopakket dat bij je startpunt hoort downloaden. Dit is gratis voor één regio en voor vier euro per verdere regio. Wandel je graag op veel verschillende plekken? Dan kan het misschien uit om eenmalig dertig euro te investeren in het wereldpakket. Je kunt je route onderweg eventueel aanpassen door een nieuw punt toe te voegen of van de route af te lopen in de richting die je interessant lijkt. Komoot past de route, mits je internetbereik hebt, dan automatisch aan.
Foto: Victor Lucas
Heb je een mooie wandelroute in de buurt gemaakt en wil je je buurtgenoten en (buitenlandse) bezoekers deze route aanraden? Dan kun je je gemaakte route openbaar opslaan in je profiel – check bijvoorbeeld ál onze routes ook eens. Na het stopzetten van de navigatie kun je je favoriete foto’s en highlights van onderweg toevoegen en je tour een geschikte naam geven. Pas de privacy-instellingen aan naar ‘openbaar’ en voeg eventueel via de overzichtspagina van je tocht nog een opmerking met tips toe.
bron: www.thehike.nl
Redaktie club: Komoot is één van de weinige App's waarvan ik de betaalde versie heb. De App werkt wereldwijd en ik heb er al veel mooie wandelingen mee gemaakt. Grote voordeel van de betaalde App is dat je wandelingen met wifi kan downloaden en hij dus onderweg geen (dure) data gebruikt. Wat mij betreft, een aanrader in Nederland en daarbuiten.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.