Blog
Geplaatst op maandag 18 juli 2022 @ 00:00 door Travelboy , 1001 keer bekeken
Veel Nederlanders gaan er in de zomervakantie even tussenuit. En voor degenen die naar het buitenland gaan, loont het om even na te denken over contant geld. Wat moet je regelen om te kunnen pinnen in het buitenland? Zijn er bepaalde kosten waar je rekening mee moet houden? In dit artikel lees je de belangrijkste informatie en zetten we een paar tips voor je op een rij.
De koffers of de rugtassen zijn ingepakt, het huis zit goed op slot, de buren zijn zo vriendelijk om de kat te verzorgen en met je zonnebril, je paspoort en je portemonnee binnen handbereik kan de vakantie beginnen.
En over de portemonnee gesproken: wist je dat geld opnemen in het buitenland in bepaalde gevallen behoorlijk duur kan uitpakken? Met wat goede voorbereiding kom je een heel eind en voorkom je dat je voor nare verrassingen komt te staan.
Maar om te beginnen: hoe zit het eigenlijk precies met pinnen en geld opnemen in het buitenland?
Allereerst maken we een onderscheid tussen eurolanden en landen waar ze een andere munteenheid kennen. We beginnen met de landen waar de euro de officiële munteenheid is.
In eurolanden kun je in principe gratis betalen met je Nederlandse bankpas. Denk dan aan afrekenen in winkels of restaurants.
Als jij een bankpas hebt met een Maestro-logo of het logo van V-Pay (die vanaf medio 2023 overigens worden vervangen door de debetkaarten Debit Mastercard of Visa Debit, al hoef je daar als klant zelf niks voor te doen) én de betreffende winkelier of uitbater toont deze logo's, dan kun je zonder problemen gratis afrekenen met je bankpas. Net zoals je in Nederland gewend bent.
Ook contant geld opnemen is meestal gratis in eurolanden. Daar zijn echter wél een aantal uitzonderingen op. Zo zijn er enkele banken die klanten onder sommige omstandigheden al geld in rekening brengen voor geldopnames binnen Nederland.
De Consumentenbond noemt ABN AMRO, ING en de Rabobank. Ook Bunq wordt genoemd als bank die klanten binnen Nederland transactiekosten in rekening brengt. Ben jij klant van één van deze banken? Dan betaal je waarschijnlijk óók transactiekosten voor geldopnames in het buitenland, euro of niet. Controleer de voorwaarden van je betaalpakket.
Een andere uitzondering geldt voor landen waarin banken ook de eigen inwoners transactiekosten in rekening brengen voor geldopnames.
Betalen inwoners van bepaalde landen al transactiekosten om geld op te nemen? Dan ben jij als buitenlandse bezoeker ook aan de beurt. Volgens de Consumentenbond is dit het geval in Duitsland, Griekenland, Oostenrijk en Spanje.
Ook zijn er commerciële geldautomaten die niet zozeer aan een specifieke bank gebonden zijn. Deze vind je vaak in de buurt van toeristische hotspots, en bij dit soort automaten kun je erop rekenen dat je transactiekosten betaalt.
In dat geval moeten de extra transactiekosten vooraf wél duidelijk worden aangegeven, zodat je de kans hebt om de transactie te annuleren. Dat kan bijvoorbeeld door een melding te tonen op het scherm van de geldautomaat of door een sticker.
In landen waar de euro niet de munteenheid is, gaat het er iets anders aan toe. Afhankelijk van de bestemming is het namelijk niet gegarandeerd dat je met je gewone bankpas kunt betalen, dat moet je dus even uitzoeken.
Bovendien is de optie om je bankpas buiten Europa te kunnen gebruiken bij de banken standaard uitgeschakeld, en wel uit veiligheidsoverwegingen. Dit moet je vooraf dus altijd even inschakelen, en dat kan in de meeste gevallen via internetbankieren, de mobiel bankieren-app, een telefoontje naar de bank of een bezoek aan de – weliswaar steeds schaarsere – bankkantoren.
Het loont de moeite om vooraf uit te zoeken of je met jouw gewone bankpas kunt pinnen in het land dat je bezoekt, zodat je niet voor onprettige verrassingen komt te staan.
Neem voor trips buiten Europa voor de zekerheid altijd een creditcard mee, voor als je reguliere bankpas het laat afweten. Voor situaties waarin je niet kunt afrekenen met je gewone bankpas, raadt de Consumentenbond het gebruik van je creditcard aan.
En dan is er een ander aspect: de kosten. De kosten voor pinnen en het opnemen van contant geld verschillen per bank en per betaalpakket, dus controleer goed welke tarieven jouw bank hanteert. En onthoud goed dat mogelijk óók de gastbank ter plaatse kosten in rekening brengt voor het gebruik.
Je betaalt zowel bij pinbetalingen als bij opname van contant geld een vast bedrag aan transactiekosten en een variabel bedrag aan valutakosten, ook wel bekend als de koersopslag. Dat is het verschil tussen de wisselkoers die jij als klant krijgt en de interbancaire koers, oftewel de wisselkoers die banken onderling hanteren. Als klant ben je altijd minder gunstig uit.
Tot slot nog goed om te weten: betalen met je bankpas is vaak iets voordeliger dan betalen met je creditcard, en geld opnemen is vaak juist duurder dan betalen met je bankpas of creditcard, zeker als je kleine bedragen uit de automaat trekt.
Nu je ruwweg weet hoe het binnen én buiten zit met pinnen en geld opnemen, geven we nog een aantal tips.
Tip 1: Buiten Europa? Geef het door aan de bank!
Deze tip is hierboven eigenlijk al genoemd, maar is belangrijk genoeg om nogmaals te vermelden. Het is iets dat weliswaar eenvoudig is om te regelen, maar ook snel kan worden vergeten. Ook is het niet ondenkbaar dat mensen zó gewend zijn aan het betaalgemak met de bankpas dat ze er simpelweg niet aan denken.
Je kunt dit zelf regelen via internetbankieren, via de mobiele app van jouw bank, via een telefoontje naar de bank of door langs te gaan bij het dichtstbijzijnde kantoor – al worden dat er de laatste jaren steeds minder.
Doe dit vóór vertrek en schakel de mogelijkheid om de bankpas buiten Europa te gebruiken bij thuiskomst weer uit.
Tip 2: Neem een creditcard mee
Deze tip is voornamelijk van belang voor verre reizen buiten Europa, omdat het in sommige landen simpelweg niet mogelijk is om met je reguliere betaalpas te pinnen of geld op te nemen, óók niet als je tip 1 hebt opgevolgd en je gebruik buiten Europa hebt ingeschakeld.
Daarnaast is een creditcard handig voor eventuele noodgevallen. Ook voor zaken zoals autohuur en het boeken van vliegtickets kan een creditcard simpelweg handiger – of zelfs noodzakelijk – zijn.
Tip 3: Geld opnemen? Vermijd commerciële geldautomaten
Zowel binnen als buiten Europa zal je commerciële geldautomaten treffen. Dit zijn automaten die vaak bij toeristische hotspots staan en niet zozeer aan een plaatselijke bank gekoppeld zijn.
Deze geldautomaten rekenen doorgaans hoge tarieven. Het is de bedoeling dat je vooraf wordt geïnformeerd over deze kosten zodat je de kans hebt om de transactie te annuleren, maar in een situatie waarin je toch écht contant geld nodig hebt, kan het zijn dat je geen andere optie ziet. En maak je dat een paar keer mee, dan kan het snel flink in de papieren lopen.
Geld opnemen bij een automaat die verbonden is aan een bankfiliaal is minder duur, en dus een betere keuze.
Tip 4: Geld opnemen, kies je 'with conversion' of 'without conversion'?
Best kans dat je deze weleens bent tegengekomen in het buitenland, zolang daar een andere munteenheid dan de euro wordt gebruikt. Wat is het verschil?
De geldautomaat geeft je tijdens het pinnen de keuze om het opgegeven bedrag op te nemen with conversion of without conversion, oftewel met of zonder omwisseling. Het is in bijna alle gevallen raadzaam om te kiezen voor optie twee: without conversion.
In dat geval bepaalt jouw eigen bank namelijk de wisselkoers, en niet de gastbank. De wisselkoers van de gastbank is vaak een stuk minder gunstig. Kies je daar onverhoopt toch voor, dan is het eigenlijk letterlijk geld weggooien voor niets.
Tip 5: Buiten de eurozone op vakantie? Leer de wisselkoers!
En over de wisselkoers gesproken, het is aan te raden om de wisselkoers goed te bestuderen als je naar een land gaat waar een andere munteenheid dan de euro wordt gehanteerd.
Dat is niet alleen verstandig omdat je zo de kans verkleint dat je wordt opgelicht of dat je ergens onbedoeld véél te veel voor betaalt, maar ook omdat buitenlandse geldautomaten je nog weleens informatie over de wisselkoers voorspiegelen.
En omdat gastbanken er nogal eens een handje van hebben om een voor jou ongunstige wisselkoers te hanteren, helpt het als je weet wat de échte wisselkoers is. Zo kun je zelf inschatten of je een wisselkoers acceptabel vind, en of je de transactie door wenst te zetten.
Er zijn daarnaast verschillende mobiele apps beschikbaar die real-time informatie over wisselkoersen verstrekken.
Tip 6: Geld opnemen? Liever in één keer een groter bedrag
Deze tip klinkt misschien wat tegennatuurlijk. Want wie in één keer een grote geldsom pint, maakt zichzelf kwetsbaar voor zaken als diefstal en verlies. En ja, eerlijk is eerlijk, dat valt inderdaad niet te ontkennen.
Toch kan het lonen om één keer een wat groter bedrag uit de muur te halen, met name buiten Europa. Eén keer het equivalent van 200 euro pinnen is gezien de vaste transactiekosten die bij elke transactie in rekening worden gebracht namelijk voordeliger dan om tien keer het equivalent van 20 euro te pinnen. Dat kan zomaar enkele tientjes schelen!
Denk vooraf goed na over hoeveel contanten je ongeveer nodig denkt te hebben en handel daarnaar.
Tip 7: Zet het noodnummer van de bank in je telefoon
Het noodlot kan altijd toeslaan: je kunt je portemonnee verliezen of je kunt slachtoffer worden van diefstal. Het is dan zaak dat je het noodnummer van de bank benadert om je bankpas en creditcard te blokkeren.
Ook kun je met de bank bespreken wat de opties zijn voor noodgeld: banken kennen een procedure om klanten die in het buitenland in uitzonderlijke omstandigheden zijn beland van contant geld te voorzien, zodat je de meest urgente zaken kunt regelen.
Zoek voor vertrek uit of jouw bank je op de bestemming van jouw keuze kan helpen en wat daar precies de procedure voor is.
bron: www.bnnvara.nl/kassa
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.